ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

XIΛΙΑΔΕΣ ΦΑΛΑΙΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ

Deepwater Horizon oil spill fishing - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Deepwater Horizon oil spill fishing - Σόλων ΜΚΟΠερισσότερα από 5.000 κήτη (φάλαινες και δελφίνια) έχασαν τη ζωή τους στον Κόλπο του Μεξικού, εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας της ΒΡ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Conservation Letters της Εταιρίας Βιολογίας Διατήρησης (Society for Conservation Biology). Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι μέχρι τώρα υπολογιζόταν με λάθος τρόπο ο αριθμός των θυμάτων της τεράστιας οικολογικής καταστροφής.


Οι 101 σκελετοί, που βρέθηκαν στην πληγείσα περιοχή δεν αποτελούν τον πραγματικό αριθμό τον θυμάτων αλλά ένα πολύ μικρό ποσοστό. Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη υπογραμμίζουν ότι για να υπολογιστεί ο αριθμός των ζώων που έχασαν τη ζωή τους στη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ πρέπει να πολλαπλασιαστούν τα πτώματα που έχουν βρεθεί επί 50.

“Η πετρελαιοκηλίδα του Deepwater, φαινομενικά είχε σχετικά περιορισμένες επιπτώσεις στην πανίδα, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα ότι οι καταστροφές που προκάλεσε στο περιβάλλον ήταν μικρές”, επισημαίνει ο επικεφαλής των ερευνητών, ο καθηγητής Ρομπ Ουίλιαμς από το πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά.  “Αυτή η εντύπωση εξηγείται από το γεγονός ότι στις μέχρι τώρα έρευνες, ο αριθμός των θυμάτων υπολογίζεται σύμφωνα με τον αριθμό των σκελετών που βρέθηκαν στις ακτές”, τόνισε ο ίδιος.

Υπό κανονικές συνθήκες, μόνο το 2% των νεκρών ζώων εντοπίζονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις ιστορικές εκτιμήσεις του πληθυσμού τους και τα ποσοστά θνησιμότητάς τους στην συγκεκριμένη αυτή περιοχή. Ο μικρός αριθμός των σκελετών που βρέθηκαν μπορεί επίσης να εξηγηθεί και από το γεγονός ότι τα ζώα πέθαναν μακριά από τις ακτές. Η πετρελαιοκηλίδα έφτασε 60 χιλιόμετρα ανοικτά της Λουιζιάνα.

(Πηγή: Ελευθεροτυπία)

Φωτό:wikimedia