1

SCRIPTA MANENT – ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ (21/3/11–27/3/11)

«Εβδομαδιαία επισκόπηση παραγνωρισμένων ειδήσεων επικαιρότητας που πρέπει να έχουμε πρόχειρες σε ένα συρτάρι»
(Από δημοσιεύσεις της 4ης εβδομάδας του Μαρτίου 2011)

Οι άνεργοι ως νέα κοινωνική τάξη!
«Περισσότερα από τρία χρόνια μετά την είσοδο μας στην χειρότερη οικονομική ύφεση από την δεκαετία του 1930, κάτι παράξενο και ενοχλητικό αμαυρώνει τον πολιτικό μας διάλογο εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες: η Ουάσιγκτον έχει χάσει το ενδιαφέρον της για τους ανέργους.
Μια στο τόσο μιλούν ακόμα για θέσεις εργασίας – και ορισμένες πολιτικές προσωπικότητες, όπως η επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο Νάνσι Πελόζι, ακόμη προσπαθούν. Όμως κανένα νομοσχέδιο για δημιουργία θέσεων εργασίας δεν παρουσιάστηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων, κανένα σχετικό σχέδιο δεν προωθήθηκε από τον Λευκό Οίκο. Ολη η πολιτική προσπάθεια μοιάζει να εστιάζεται στις περικοπές δαπανών»

Πωλ Κρούγκμαν, Δημιουργείται στις ΗΠΑ μια μόνιμη κατώτερη τάξη: των ανέργων, Το Βήμα 19/3/2011

                                                                            ***

Όταν θα αναρωτιόμαστε για την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία
«Η καρικατούρα του αλήστου μνήμης «γαλλικού μεγαλείου» που συνεπιφέρει η επίθεση κατά της Λιβύης έχει πολιτική στόχευση στο εσωτερικό της Γαλλίας. Υποδηλώνει δε την απόφαση του Σαρκοζί να κάνει σοβαρή στροφή προς την ακροδεξιά πτέρυγα του πολιτικού φάσματος. Στόχος του να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2012 αποσπώντας ψηφοφόρους από το Εθνικό Μέτωπο, το κόμμα της γαλλικής Ακροδεξιάς. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η αρχηγός του κόμματος αυτού, η Μαρίν Λεπέν, υπερβαίνει το 20% ως προεδρική υποψήφια και είτε υπερτερεί είτε είναι ισοδύναμη με τον Σαρκοζί, απειλώντας να τον πετάξει έξω από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών!»

Γιώργος Δελαστίκ, Το παιχνίδι του Σαρκοζί στη Λιβύη, www.ethnos.gr  22/3/2011

                                                                            ***

Όταν η επανάσταση ξεκινά από τον τρόπο ζωής
«Η αποσύνδεση της ευημερίας είναι ένας παράγοντας-κλειδί και κατά πολύ ευρύτερος της αποσύνδεσης της παραγωγής. Σημαίνει την αποσύνδεση του προτύπου της ευημερίας από τα υλικά αγαθά, πράγμα που απαιτεί επαναστατικές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αυτή θα είναι αποσύνδεση μέσω της συνείδησης και της ελευθερίας και όχι αποσύνδεση λόγω ανάγκης.
Αλλά σε ελάχιστα σημεία η κάλυψη των αναγκών μπορεί να συγκλίνει.
Όμως η αποσύνδεση της ευημερίας (από το υλικό της μέρος που επιβαρύνει τη φύση) δεν φαίνεται να υπηρετείται ως στόχος σχεδόν από κανέναν -ούτε καν από τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος»

Γιάννης Ζήσης, ΚΡΙΣΕΙΣ & ΒΙΩΣΙΜΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΟΝ 21o ΑΙΩΝΑ

                                                                             ***

Πολλαπλασιάζοντας τις αιτίες ενός νέου παγκόσμιου θρησκευτικού πολέμου
«Η κατάσταση στο Μπαχρέιν είναι διαφορετική απ’ ό,τι στη Λιβύη και στην Αίγυπτο, όπου δεν υπάρχει ζήτημα πίστεως. Στο Μπαχρέιν, το πρόβλημα είναι μεταξύ σουνιτών (κυβερνά η μειοψηφία των σουνιτών) και σιιτών (πλειοψηφία) και επιτάθηκε με την είσοδο δυνάμεων από σουνιτικές χώρες»
«Εκτός του ότι υπάρχει μια σουνιτική κυβέρνηση στο Μπαχρέιν, μοιάζει σα να εξελίσσεται μια σουνιτική κινητοποίηση ενάντια στους σιίτες»
«Για αυτό το λόγο προειδοποιήσαμε για τους κινδύνους. Ζητήσαμε να σταματήσει η επέμβαση στα εσωτερικά του Μπαχρέιν”, “Το να υποστηρίξουμε την μια πλευρά εναντίον της άλλης μπορεί να προκαλέσει χιονοστιβάδα”. “Η περιοχή θα μπορούσε να συρθεί σε έναν διαδογματικό πόλεμο. . . δε θέλουμε να αναφλεγεί ο σεκταρισμός στην περιφέρεια»

Νούρι αλ Μάλικι (πρωθυπουργός του Ιράκ ), «αλ Μάλικι: Η ξένη επέμβαση στο Μπαχρέιν μπορεί να προκαλέσει διαδογματικό πόλεμο σε ολόκληρη την περιφέρεια», www.naftemporiki.gr, 27/3/2011

Φωτό:Wikipedia

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μπέλεσης
Μέλος της Μ.Κ.Ο. Σόλων
info@solon.org.gr

28 Μαρτίου 2011