1

SCRIPTA MANENT – ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ (28/2/11–6/3/11)

«Εβδομαδιαία επισκόπηση παραγνωρισμένων ειδήσεων επικαιρότητας που πρέπει να έχουμε πρόχειρες σε ένα συρτάρι»

(Από δημοσιεύσεις της 1ης εβδομάδας του Μαρτίου 2011)

Ακούει κανείς πολιτικός; – στον δρόμο για «απιστία κατά του δημοσίου συμφέροντος»
«Εν σπέρματι το τραπεζικό σύστημα, όπως λειτουργεί ακόμα, εμπεριέχει την αυτοκαταστροφή του», «τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα παραμένουν ανεπίλυτα (…) 
Η Βρετανία μπορεί σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπη και με νέα οικονομική κρίση, επειδή συνεχίζεται -κατά παρέκκλιση- η πολιτική των μπόνους στα τραπεζικά στελέχη και η αναζήτηση του γρήγορου μέγιστου κέρδους
 (…) Για ποιό λόγο, λοιπόν, επιμένουν στα μπόνους των τραπεζικών στελεχών οι διοικήσεις των τραπεζών», «Μήπως, επειδή φρονούν ότι, ‘οι μεγάλοι δε μπορεί να αποτύχουν’ και, μάλιστα, το κράτος θα σπεύσει προς βοήθειά τους;». 

Μέρβιν Κινγκ, Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Βρετανία: Προειδοποιήσεις Κινγκ για τα τραπεζικά μπόνους, Καθημερινή, 5/3/2011

***

Για τον –υποκριτικό- πόλεμο των ιδεολογιών
«Τα γεγονότα (αραβική εξέγερση του 2011) είναι πραγματικά θεαματικά. Το θάρρος, η αποφασιστικότητα και η αφοσίωση των διαδηλωτών είναι απερίγραπτα. Είναι η πιο εκπληκτική περιφερειακή εξέγερση στη σύγχρονη εποχή και οι συνέπειες είναι τεράστιες.»  
«Mια ματιά στις δημοσκοπήσεις της αραβικής κοινής γνώμης από τους πλέον έγκυρους δυτικούς θεσμούς -που δεν δημοσιεύονται στις ΗΠΑ, αλλά είναι σίγουρα γνωστές στις μυστικές υπηρεσίες και τους κυβερνητικούς σχεδιαστές. Αποκαλύπτουν ότι οι Άραβες, σε ένα τεράστιο ποσοστό, βλέπουν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ως τις μεγαλύτερες απειλές (περίπου το 10% βλέπει το Ιράν ως απειλή). Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία θεωρεί ότι η ασφάλεια της περιοχής θα βελτιωθεί εάν το Ιράν διέθετε πυρηνικά όπλα. Γενικώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ακολουθούν τη φθαρμένη αρχή ότι η δημοκρατία είναι μια χαρά, τουλάχιστον έως ενός σημείου, εάν και μόνο εάν συνάδει με τους στρατηγικούς και οικονομικούς στόχους τους.»

Νόαμ Τσόμσκι, «Η Λιβύη είναι στα πρόθυρα φριχτής αιματοχυσίας», Συνέντευξη του Νόαμ Τσόμσκι στον Χρόνη Πολυχρονίου, Ελευθεροτυπία, 3/3/2011  

***

«…Μου είπε (ανώτερος  στρατιωτικός στο Πεντάγωνο των ΗΠΑ):’’ έχουμε λάβει την απόφαση να πάμε σε πόλεμο στο Ιράκ’’. Αυτό έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου (2001) ή κοντά σ’ αυτή την ημερομηνία …Οπότε επέστρεψα να τον δω  μερικές εβδομάδες αργότερα. Εν τω μεταξύ εκείνη την εποχή είχαν αρχίσει οι βομβαρδισμοί μας στο Αφγανιστάν. Τον ρώτησα: ‘’εξακολουθούμε να ετοιμαζόμαστε για πόλεμο στο Ιράκ;’’ κι εκείνος μου απάντησε: ‘’είναι πολύ χειρότερο από αυτό’’. Τότε πήγε στο γραφείο του και πήρε ένα έγγραφο που βρισκόταν επάνω του. Και μου είπε: ’’μόλις σήμερα έλαβα αυτό (το έγγραφο) από επάνω – εννοώντας το γραφείο του υπουργού Αμύνης. Και μου είπε: ’’αυτό είναι ένα σημείωμα που περιγράφει πώς πρόκειται να καταλάβουμε εφτά χώρες σε πέντε χρόνια, αρχίζοντας με το Ιράκ, και μετά με Συρία, Λίβανο, Σομαλία, Σουδάν και τέλος Ιράν’’.»
 
Στρατηγός Wesley Clark 
*Συνέντευξη του απόστρατου Στρατηγού Wesley Clark στη δημοσιογράφο Amy Goodman στις 02/03/2007, πρώην Ανωτάτου Διοικητή των ΝΑΤΟϊκών Δυνάμεων κατά τους βομβαρδισμούς στη Σερβία το 1999.
Χρονικό ενός προαναγγελθέντος εμφυλίου; 2/3/2011, http://www.strategyreport.gr/  

***

Για τις πρακτικές συνέπειες της υλιστικής σκέψης
«Η διάχυση του ψυχισμού του «ηγεμόνα» του Μακιαβέλι ή της Νιτσεϊκής «θέλησης για εξουσία» -στην οικονομική και πολιτική σκέψη- συνιστά βασικό πρόβλημα βιωσιμότητας για τον πολιτισμό. Δυστυχώς αυτός ο ψυχισμός εκφράζεται ποικιλόμορφα στο πεδίο της καθημερινής ζωής, στο πλαίσιο μιας οικογένειας, των ανθρώπινων σχέσεων, των σχέσεων των δύο φύλων και των σχέσεων των γενεών. Εκφράζεται επίσης στη θρησκεία και στον πολιτισμό γενικότερα.  Με την έννοια αυτή θα έλεγε κανείς ότι η οικονομία είναι πόλεμος με άλλα μέσα όπως και ότι η οικονομία είναι βαρβαρότητα με άλλα μέσα και ότι εκδηλώνει ακριβώς τη βαρβαρότητα του Μακιαβελικού «ηγεμόνα» ή της Νιτσεϊκής «θέλησης για εξουσία.»

 

Γιάννης Ζήσης, Ολοκληρωτισμός και ανθρωπολογική συστημική παθογένεια, Σόλων, 4/3/2011

***

 Όταν η πλειοψηφία επιμένει στο … «πίστευε και μη ερεύνα»! 
«
Ο δορυφόρος (ο οποίος) επρόκειτο να μελετήσει τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και στο πως επηρεάζονται από τις κλιματικές αλλαγές που συμβαίνουν στον πλανήτη, (ο οποίος εκτοξεύθηκε από αεροπορική βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια σε πύραυλο Taurus-XL στις 02:09 το πρωί (10:09 το βράδυ Πέμπτης ώρα GMT) απέτυχε να τοποθετηθεί σε τροχιά)».

  Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

***

  

Μια περισσότερο ανθρωπολογική εκτίμηση του χρόνου
«Θα οδηγήσουν σε πραγματικές πολιτικές αλλαγές οι αραβικές εξεγέρσεις; Το ερώτημα απασχολεί τους πάντες, από την Ουάσιγκτον μέχρι το Κάϊρο και το Ριάντ. Στόχος των διαδηλώσεων είναι το τέλος του νεποτισμού και της διαφθοράς, και η διάλυση των πελατειακών σχέσεων που τελματώνουν την οικονομία και προάγουν τον αποκλεισμό και την καταπίεση. Έπρεπε να περιμένουμε έναν αιώνα για να δούμε, εδώ στη Γαλλία, τους καρπούς της επανάστασης του 1789. Θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες για να συμβεί κάτι ανάλογο στις αραβικές κοινωνίες».

Όχι, η επανάσταση των αράβων δεν ξέσπασε ακόμη… Το Βήμα – Le Monde, 4/3/2011

 

***

 

  Μήπως ξέρει κάτι παραπάνω η χώρα του Sun Tsu; 
«Φοβούμενες το ξέσπασμα ενός γενικευμένου πολέμου οι κινεζικές αρχές άρχισαν να παίρνουν τις προφυλάξεις τους για την περίπτωση που θα πληγούν ανεπανόρθωτα όλα τα δίκτυα πληροφοριών τους συμπεριλαμβανομένων και των κέντρων διοίκησης και ελέγχου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κινεζικού Τύπου πολύ σύντομα ο στρατός της χώρας θα αποκτήσει μια μεραρχία από… ταχυδρομικά περιστέρια. Περίπου 10.000 από τα συγκεκριμένα πουλιά θα βρίσκονται σε θέση να αναλάβουν σε περίπτωση απρόβλεπτων γεγονότων τις επικοινωνίες ή τουλάχιστον μέρος των επικοινωνιών του κινεζικού Στρατού. Αν και τα περιστέρια βρίσκονται πρακτικά σε «υπηρεσία» με τον κινεζικό στρατό από το 1950, είναι η πρώτη φορά που συγκροτείται σχηματισμός σε αυτή την κλίμακα…» 

  

 

Η Κίνα εκπαιδεύει ταχυδρομικά περιστέρια, http://www.newsbeast.gr/, 4/3/2011

***

Καταναλωτισμός, το τέλος της αθωότητας
«Τα πλάσματα της Γης βρίσκονται στο χείλος, αν όχι στο μέσο, μιας νέας, της έκτης κατά σειρά στην ιστορία του πλανήτη μας, μαζικής εξαφάνισης των ειδών, ανάλογης με αυτή που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους. 
Αυτό είναι το ανησυχητικό συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης*, η οποία υπολογίζει ότι τα τρία τέταρτα των σημερινών ζώντων οργανισμών μπορεί να έχουν εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 300 χρόνια και σε κάθε περίπτωση μέσα στους επόμενους 22 αιώνες – αν οι άνθρωποι δεν αλλάξουν μαζικά τις συνήθειές τους. …. μάλλον η κατάσταση δεν έχει προχωρήσει τόσο πολύ, ώστε να είναι μη αναστρέψιμη. Η νέα εξελισσόμενη έκτη μαζική εξαφάνιση, όπως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου του επιστήμονες, αυτή τη φορά δεν έχει φυσικά αίτια, αλλά τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τις συνέπειες τους, όπως την κλιματική αλλαγή
»

(Επικεφαλής των ερευνητών είναι ο καθηγητής παλαιοβιολογίας και παλαιοντολογίας Άντονι Μπαρνόσκι του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ), Κοντά σε νέα μαζική εξαφάνιση ειδών ζωής η Γη, Καθημερινή, 3/3/2001

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μπέλεσης
Μέλος της Μ.Κ.Ο. Σόλων
info@solon.org.gr

8 Μαρτίου 2011