ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

AΠΟ ΤΟ ΚΑΝΚΟΥΝ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΑΝ: ΛΟΜΠΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

development.2svg - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

development.2svg - Σόλων ΜΚΟΣε ομιλία του στο Νταβός της Ελβετίας, ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, οικοδεσπότης της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή η οποία είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στην πόλη Ντέρμπαν εντός του 2011, παρακίνησε τους επιχειρηματικούς φορείς να πάρουν μέρος ως διαπραγματευτές στις συνομιλίες και να παίξουν ενεργότερο ρόλο σε αυτές.        


Οι θέσεις του κ. Ζούμα προφανώς θα έχουν γίνει ευπρόσδεκτες από τους επικεφαλείς του επιχειρηματικού κόσμου, ιδίως από το Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Συμβούλιο για την Αειφόρο Ανάπτυξη (World Business Council for Sustainable Development – WBCSD) και το Διεθνές Επιμελητήριο Εμπορίου (International Chamber of Commerce – ICC) που προσπαθούν προ πολλού να επιτύχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στις συνομιλίες (για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής).

Η κυβέρνηση του Μεξικού, οικοδεσπότης της πρόσφατης Διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή στο Κανκούν, συνέβαλλε στην ανάπτυξη στενότερων σχέσεων εταιριών-κυβερνήσεων το 2010, μέσω των «Διαλόγων του Μεξικού». Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας μεγάλοι επιχειρηματικοί κύκλοι στόχευσαν σε θέματα συγκεκριμένων συμφερόντων τους, όπως την εμπορία καυσίμων, ζητήματα χρηματοδότητησης και ζητήματα τεχνολογίας.
Οι λομπίστες των επιχειρήσεων έτυχαν προνομιακής πρόσβασης σε ζωτικές διαπραγματεύσεις επί των ζητημάτων αυτών
 πιέζοντας για έναν αυξημένο ρόλο των επιχειρήσεων. Η πρόθεση του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Τζέικομπ Ζούμα να ακολουθήσει τα ίδια μονοπάτια, ενέχει το ρίσκο παγίδευσης αυτών των πολύ σημαντικών ζητημάτων από τις εταιρίες και τα συμφέροντά τους.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ την έρευνα του Corporate Europe Observatory*  (Αγγλικά-pdf) για τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και πιέσεις (lobbying)
 του Παγκοσμίου Επιχειρηματικού Συμβουλίου για την Αειφόρο Ανάπτυξη (WBCSD) και του Διεθνούς Επιμελητηρίου Εμπορίου (ICC) για να επιτύχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις – και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον των διεθνών διαπραγματεύσεων για το κλίμα.

To Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Εταιρειών (Corporate Europe Observatory) είναι μία οργάνωση έρευνας και  ευαισθητοποίησης του κοινού, που εργάζεται για να ενημερώσει σχετικά με την προνομιακή πρόσβαση και επιρροή που απολαμβάνουν οι πολυεθνικές εταιρείες και ομάδες πίεσης τους (λόμπι) στους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για να την περιορίσει. Ο έλεγχος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στην ΕΕ από τις εταιρείες οδηγεί σε πολιτικές που εντείνουν την κοινωνική αδικία και επιταχύνουν την περιβαλλοντική καταστροφή σε όλο τον κόσμο. 
Η υποχώρηση της πολιτικής επιρροής των πολυεθνικών και η αποκάλυψη εταιρικών ψευδών σε σχέση με την περιβαλλοντική τους ευθύνη είναι απαραίτητες ώστε να αντιμετωπιστούν πραγματικά παγκόσμια προβλήματα όπως η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή, η κοινωνική αδικία, η πείνα και η περιβαλλοντική 
To Corporate Europe Observatory συνεργάζεται με οργανώσεις υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος και κοινωνικά κινήματα μέσα και έξω από την Ευρώπη για την ανάπτυξη εναλλακτικών στην κυριαρχία της δύναμης των πολυεθνικών εταιρειών.

(Πηγή: Corporate Europe Observatory)

MKO Σόλων

3 Μαρτίου 2011

Σχετικά άρθρα