1

SCRIPTA MANENT – ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ (22/2-27/2)

«Εβδομαδιαία επισκόπηση παραγνωρισμένων ειδήσεων επικαιρότητας που πρέπει να έχουμε πρόχειρες σε ένα συρτάρι»

(Από δημοσιεύσεις της 4ης εβδομάδας του Φεβρουαρίου 2011)

Από την φούσκα των οίκων αξιολόγησης στην φούσκα των think tank
«Το περιοδικό 
Wired φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα αυτή την εβδομάδα. Επικαλείται αναλυτές του Sentia Group ενός think tank που έχει δημιουργήσει δεκάδες μοντέλα πρόβλεψης για λογαριασμό κυβερνητικών υπηρεσιών, που λένε ότι «όλα τα μοντέλα μας είναι κακά, μερικά είναι απλώς λιγότερο κακά από ο,τι άλλα. (…) Οι κακές επιδόσεις δεν προκαλούν έκπληξη. Ακόμη και το καλύτερο μοντέλο είναι αδύνατον να προβλέψει την χρονική συγκυρία των γεγονότων.» 

“Αναλυτές και ‘μοντέλα’ απέτυχαν να προβλέψουν τις επαναστάσεις στη Βόρεια Αφρική”, Το Βήμα, 28/2/2011

***

Η λογιστική πλευρά της Ελληνικής κρίσης
«Το επιτόκιο του 5% μεταφράζεται σε 2,1 δις, την ώρα που από τις περικοπές των συντάξεων εξοικονομούμε 800 εκατ. το χρόνο.
 Πληρώνουμε 22 δις ετησίως σε τόκουςμε τα έσοδα του κράτους να ανέρχονται σε 50 δις», «πώς θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε;»

Σπύρος Μακρυδάκης (καθηγητής του πανεπιστημίου INSEAD και ομότιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πειραιά), “Τα νούμερα βγαίνουν μόνο με ‘κούρεμα'”, 23/2/2011, tvxs

***

Για την Ευρώπη της αλληλεγγύης
«Οι (Γερμανοί) πολιτικοί πολύ δύσκολα μιλούν στους πολίτες για την ανάγκη να δώσουν χρήματα, ακόμα και για να βοηθήσουν άλλους Γερμανούς υπηκόους. Στην προεκλογική εκστρατεία, το κόμμα της (Μέρκελ) ζητεί να μην πληρώσουν τα 3 πλουσιότερα γερμανικά κρατίδια, όπως το Ζάαρλαντ, η Βράμη και το Βερολίνο. Μάλιστα οι κυβερνήσεις των τριών κρατιδίων καθαρών πληρωτών (Έσση, Βαυαρία και Βάδη- Βυρτεμβέργη) έχουν ανακοινώσει ότι θα προσφύγουν στο συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας προκειμένου οι πολίτες τους να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα εξαιτίας των μεταφορών κεφαλαίων (ύψους 6,5 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια) στα φτωχότερα, υπερχρεωμένα κρατίδια.»

Τάσος Τέλλογλου , “Κάνετε περισσότερα και βασιστείτε σε δικές σας δυνάμεις”, Καθημερινή, 26/2/2011

***

Για την Αραβική αναγέννηση
«Οι ισλαμιστές, θα έχουν σημαντική θέση στην πολιτική, όμως η ηγεμονία τους τελείωσε. Υποστηρίχτηκαν από την Δύση κατά του εθνικισμού. Επίτηδες υπερτιμήθηκε η ισλαμική απειλή
.(…) Πρέπει να τελειώνουμε με τη θεωρία των εξωτερικών παραγόντων, που δήθεν μπλοκάρουν τους Άραβες, και του ιμπεριαλισμού ως εξήγησης των πάντων. Ασφαλώς οι εξωτερικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο, ιδίως στις περιμετρικές του Ισραήλ χώρες, οι αραβικές κοινωνίες όμως είναι μπλοκαρισμένες από το εσωτερικό τους.»  

(Μοχάμεντ Χαρμπί, Αλγερινός ιστορικός και διανοούμενος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου της Αλγερίας)
Δημ. Κωνσταντακόπουλος, “Η αραβική έκρηξη”, Επενδυτής, 26/2/2011

«Ο αραβικός κόσμος γνωρίζει μια δημογραφική εξέλιξη ανάλογη με εκείνη της Ευρώπης κατά το 17ο αιώνα», υπογραμμίζει ο Κουρμπάζ. «Τα αγόρια, και στη συνέχεια και τα κορίτσια, ξέφυγαν από τον αναλφαβητισμό. Πήγαν όλο και συχνότερα στο πανεπιστήμιοΓίναμε μάρτυρες της ανόδου του πνεύματος της αμφισβήτησης και της εκκοσμίκευσης της κοινωνίας, αλλά και της αμφισβήτησης της γονικής εξουσίας· οι θρησκευτικές αρχές παίζουν περιθωριακό ρόλο»

Camille Le Tallec, Olivier Tallès , Marie Verdier, “Οι επτά λόγοι της οργής του αραβικού κόσμου”, www.ppol.gr, 22/2/2011

***

Η Ελλάδα με τα μάτια των Γερμανών
«Παρουσιάζεται η ελληνική κοινωνία στα πρόθυρα μιας σύγκρουσης -όλοι εναντίον όλων.  Ταυτόχρονα  οι Γερμανοί θεωρούν ότι η Ελληνική κυβέρνηση κάνει ακόμα πολύ λίγα.»

Τάσος Τέλλογλου, Κάνετε περισσότερα και βασιστείτε σε δικές σας δυνάμεις, Καθημερινή, 26/2/2011

«Η εικόνα που εκπέμπει η Ελλάδα (κυβέρνηση, αντιπολίτευση, Δημόσια Διοίκηση και συντεχνίες) είναι ότι την ώρα που ζητεί διευκολύνσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους, όπως η επιμήκυνση, η επαναγορά ομολόγων και η μείωση του επιτοκίου, δεν μπορεί ή δεν θέλει να εφαρμόσει το Μνημόνιο.»

Βασίλης Ζήρας, Αυξάνεται η δυσπιστία Γερμανών για την Ελλάδα, Καθημερινή, 26/2/2011

***

Για την αποτυχία των ευρωπαϊκών σχεδίων αντιμετώπισης του χρέους
«Στη σύνοδο κορυφής τους το Μάρτιο, οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει πλέον να κλείσουν τα μάτια τους σε δυσάρεστες αλήθειες. Το σχέδιο Α απέτυχε, οι Ευρωπαίοι πρέπει να περάσουν στο σχέδιο Β. Θα πρέπει να σταματήσουν να προσπαθούν να καταπολεμήσουν την κρίση στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία, αναγκάζοντας αυτές τις χώρες με υπερτιμημένα δάνεια να σωρεύουν νέα χρέη πάνω στα παλιά

Barry Eichengreen, Αμερικανός καθηγητής μακροοικονομίας και ιστορίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο πανεπιστήμιο του Berkeley, Συνέντευξη στο Der Spiegel 28/2/2011

***

Για τον μοιραίο εφησυχασμό
«Πιστεύουμε ότι για την ανθρωπότητα -αυτός ο κατεξοχήν οικονομικός αιώνας- ο 21ος, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος κρύβοντας ένα μαύρο κουτί λίγο πιο ανθυγιεινό από το κουτί της Πανδώρας
. Όσο και αν επιχειρείται η συγκάλυψη αυτής της αναδυόμενης πολυεπίπεδης δυσκολίας της παγκόσμιας κρίσης, με την προβολή της προοπτική μιας ανακυκλωτικής αισιοδοξίας, αυτή δεν είναι πειστική. Πάνω από όλα, αυτή η προοπτική αισιοδοξίας δεν είναι προνοητική απέναντι στο αρκετά μεγαλύτερο αναδυθέν εύρος της κρίσης. Δεν έχουμε συναντήσει ακόμη το μοιραίο παγόβουνο και ο εφησυχασμός υποσκάπτει ακόμη και το ένστικτο αυτοσυντήρησης.»

Γιάννης Ζήσης, “Η οικονομία στον 21ο αιώνα: το μοιραίο παγόβουνο;”  23/2/2011

Eπιμέλεια: Αλέξανδρος Μπέλεσης
Μέλος της ΜΚΟ Σόλων
info@solon.org.gr 

2 Μαρτίου 2011