1

BAΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.: ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ

Τα κύρια σημεία
-Ημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη συνέχεια της διερεύνησης των καταγγελιών συνεργασίας κρατών μελών με τη CIA στις παράνομες κρατήσεις και μεταφορές υπόπτων τρομοκρατίας.
-Αναγκαία η συνέχιση των ερευνών και η απόδοση ευθυνών.


        Συνέχεια απαιτείται να δοθεί στο έργο της προσωρινής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.) για την καταγγελθείσα χρήση κρατών μελών από τη CIA για τη μεταφορά και παράνομη κράτηση υπόπτων. Σε ειδική ημερίδα για το θέμα ευρωβουλευτές και ειδικοί στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμφώνησαν ότι για να αποκαλυφθούν πλήρως τα όσα πραγματικά συνέβησαν και να αποτραπεί η επανάληψή τους στο μέλλον, είναι απαραίτητο να υπάρξει πρόσθετη διερεύνηση των καταγγελιών.

        Η ημερίδα οργανώθηκε από την υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΕΚ στις 25 Ιανουαρίου και περιέλαβε την παρουσίαση έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας για το “Ανοικτό μυστικό: τις εντεινόμενες ενδείξεις συνενοχής της Ευρώπης στις εκδόσεις και παράνομες φυλακίσεις”. Η έκθεση δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο του 2010. Παράλληλα ο Manfred Nowak, πρώην ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια παρουσίασε τη δική του έκθεση, που συνέταξε σε συνέχεια της συνολικής έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών για τις μυστικές φυλακίσεις.

        Σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε η προσωρινή επιτροπή του ΕΚ υπό τον Claudio Fava, πρώην ευρωβουλευτή, μέλους των Σοσιαλιστών, περισσότερες από 1.000 πτήσεις της CIA έκαναν χρήση Ευρωπαϊκού εναέριου χώρου μεταξύ του 2001 και του 2005 ενώ “ενδέχεται” να έγινε χρήση μυστικών κέντρων προσωρινής κράτησης σε αμερικανικές βάσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους.

       Στην ημερίδα, οι ευρωβουλευτές που συμμετείχαν επεσήμαναν την ανάγκη να επικαιροποιηθεί η έρευνα αυτή και να εξετασθεί κατά πόσον υπήρξε η δέουσα ανταπόκριση από τα κράτη μέλη στις συστάσεις που περιείχε.

       Ο πρώην αντιπρόεδρος της προσωρινής επιτροπής, Carlos Coelho (ΕΛΚ, Πορτογαλία) σημείωσε ότι αυτά τα κέντρα κράτησης είναι “μαύρες τρύπες στις οποίες μπορεί να συμβεί οτιδήποτε”, για να τονίσει την ανάγκη να αποτραπεί η επανεμφάνιση τέτοιων φαινομένων.

       Τόσο η Julia Hall της Διεθνούς Αμνηστίας, όσο και ο Manfred Nowak σημείωσαν ότι από τη δημοσίευση της έκθεσης πολλά έχουν συμβεί σε αρκετά κράτη μέλη στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης διαφάνειας. Η Hall υπογράμμισε ότι πρέπει να αποδοθούν συγκεκριμένες ευθύνες τόσο σε κυβερνήσεις όσο και άτομα για την παραβίαση των δικαιωμάτων των κρατηθέντων και κάλεσε τους ευρωβουλευτές να φροντίσουν να μη χαθεί η δυναμική που έχει αναπτυχθεί.

       Τέλος, η βαρόνη Sarah Ludford (Φιλελεύθεροι, Βρετανία), τόνισε την ανάγκη εμπλοκής  παραγόντων και στο εθνικό επίπεδο για να προχωρήσει σε μεγαλύτερο βάθος η έρευνα ενώ η Ana Gomes (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία), έθεσε το ζήτημα να χρησιμοποιήθηκαν και πλωτές φυλακές.

(Πηγή: Εuroparl.eu)

Φωτό: Wikimedia

10 Φεβρουαρίου 2011