1

ΠΡΟΣ ΕΚΠΟΙΗΣΗ 2.500 Τ. ΧΛΜ. ΔΑΣΩΝ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Περίπου 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασών σχεδιάσει να ενοικιάσει ή πωλήσει η βρετανική κυβέρνηση, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020, όμως σύμφωνα με τη Daily Telegraph, το ένα τρίτο της γης που εκποιείται θα αλλάξει ιδιοκτησία από το 2011 έως το 2015.


        Ειδικότερα, δρομολογείται η ενοικίαση εμπορικά εκμεταλλεύσιμων μεγάλων δασικών εκτάσεων σε ιδιωτικές εταιρίες, ενώ παράλληλα κοινότητες και άλλοι φορείς θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν άλλες περιοχές. Όπως αναφέρει το BBC, η κυβέρνηση παράλληλα ενθαρρύνει φιλανθρωπικά ιδρύματα να διαχειριστούν «αρχαία» δάση, ενώ υπουργοί υποστηρίζουν πως θα διατηρηθεί η περιορισμένη πρόσβαση σε αυτά.

        Τον προηγούμενο μήνα δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της κυβέρνησης και η υπουργός Περιβάλλοντος, Καρολάιν Σπέλμαν, δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο διαδίκτυο ότι εκτάσεις όπως το Δάσος Ντιν ή το Νέο Δάσος, που αποτελούν περίπου το 25% των δασικών εκτάσεων στην κατοχή του κράτους, δεν πρόκειται να δοθούν προς εκμετάλλευση, αλλά η διαχείρισή τους θα παραχωρηθεί σε ιδρύματα ή οργανώσεις.

        Ωστόσο, ανάμεσα στα υποψήφια για ιδιωτικοποίηση δάση είναι και το δάσος του Σέργουντ, όπου υποτίθεται ότι έζησε ο Ρομπέν των Δασών στα τέλη του 12ου αιώνα μ.Χ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η βρετανική κυβέρνηση πριν προχωρήσει στην πώληση των δασών, αναμένεται να αλλάξει και το νόμο που προστατεύει μέχρι σήμερα «αρχαία δάση», προκειμένου οι νέοι ιδιοκτήτες τους να μπορούν να κόβουν τα δέντρα, υπό προϋποθέσεις.

        Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση δείχνει ότι το 84% των πολιτών αντιτίθενται στην εκποίηση των δασών, σύμφωνα με το BBC, ενώ ομάδα πίεσης υποστηρίζει ότι έχει συγκεντρώσει 400.000 υπογραφές εναντίον της πώλησης. Εκατό διάσημοι Βρετανοί συμμετέχουν στην εκστρατεία «Σώστε τα δάση της Αγγλίας» («Save England’s Forests»)

        Ο φορέας «National Trust» που έχει ως αποστολή την προστασία κτιρίων, φυσικών τοπίων και ακτών στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρειο Ιρλανδία, επιδιώκει να θέσει υπό την αιγίδα του «αρχαία» δάση που θεωρούνται μέρος της πολιτισμικής κληρονομιάς της Βρετανίας. Βρίσκεται σε συζητήσεις με δυνητικούς συνεργάτες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

(Πηγή: tvxs)

4 Φεβρουαρίου 2011