ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

SCRIPTA MANENT – ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ (16/1-23/1)

Scripta Manent banner 60x156pixels 1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Scripta Manent banner 60x156pixels 1 - Σόλων ΜΚΟΕβδομαδιαία επισκόπηση σημαντικών και παραγνωρισμένων ειδήσεων 

(Από δημοσιεύσεις της 3ης εβδομάδας του Ιανουαρίου 2011)

Για τον μέλλον του καπιταλισμού
«Οι αντιθέσεις και τα εγγενή προβλήματα
 του καπιταλισμού οδήγησαν σε μια κρίση που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Όπως συνέβη με όλα τα προγενέστερα συστήματα, όπως με τον φεουδαλισμό, ο καπιταλισμός θα δώσει τη θέση του σε κάτι καινούργιο.»

Ρίτσαρντ Γουόλφ, οικονομολόγος και πρώην καθηγητής του Πρωθυπουργού Παπανδρέου
Ειρήνη Ψυχάρη, “Φορολογήστε τους πλούσιους!” , TO BHMA, 23/1/2011

***

«Οι αναλυτές πλέον τονίζουν ότι το εξωτερικό χρέος των Η.Π.Α (14,3 τρις δολάρια) έχει εξελιχθεί σε μείζονα απειλή για την ισορροπία της παγκόσμιας οικονομίας: οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα θα συμπαρασύρει το σύνολο του παγκόσμιου οικονομικού οικοδομήματος.»

Γκρουμούτη Παναγιώτη, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, “Το πιο μεγάλο κανόνι”, 23/1/2011

***

Σεβασμός του διεθνούς δικαίου αλα καρτ
«Ο τότε γενικός εισαγγελέας λόρδος Γκόλντσμιθ σε γραπτή του δήλωση προς την επιτροπή Τσίλκοτ που εξετάζει τις συνθήκες συμμετοχής της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ, υποστηρίζει ότι ο Τόνυ Μπλερ δεν έλαβε υπόψη τις συμβουλές που του είχαν δοθεί ως προς τη νομιμότητα του πολέμου.
Ο λόρδος Γκόλντσμιθ αναφέρει ότι οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Μπλερ τον έκαναν να νιώθει “άβολα”, καθώς η δική του νομική άποψη ήταν ότι χρειαζόταν και δεύτερο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε να νομιμοποιείται η εισβολή.»

Θανάσης Γκαβός, “Εκτεθειμένος ο Τόνι Μπλερ”ΣΚΑΙ, 18/1/2011

***

Αναμένοντας την επόμενη έλλειψη τροφίμων
«Η δραματική αλλαγή που έχει σημειωθεί στην εξίσωση της προσφοράς και της ζήτησης (τροφίμων) εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η εκτεταμένη χρήση βιοκαυσίμων, οι αλλαγές των κλιματικών συνθηκών, οι φυσικές καταστροφές, καθιστά το πρόβλημα (νέας επισιτιστικής κρίσης) υπαρκτό και την πιθανότητα επαναλαμβανόμενων κρίσεων στο άμεσο μέλλον πολύ μεγάλη.»

Καρτάλη Θάλεια, Ο εφιάλτης μιας νέας επισιτιστικής κρίσης, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22/1/2011

***

Αγορές η κρατισμός; Το συμπέρασμα ενός πρώην πρωθυπουργού
«Στον 20ο αιώνα κυριάρχησε μια στείρα διαμάχη ανάμεσα στις αγορές και τα κράτη, ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Στον 21ο αιώνα, οι αγορές και τα κράτη πρέπει να υποταχθούν σε μια ευρύτερη δύναμη: τις αξίες και τις καλύτερες προθέσεις των ίδιων των ανθρώπων. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια κοινή ηθική της παγκοσμιοποίησης, η οποία θα υπερβαίνει τα συμφέροντα μερικών μεγάλων επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.»

Brown Gordon, 2011, “Πέρα από το κράχ”, Εκδόσεις Πεδίο

Eπιμέλεια: Αλέξανδρος Μπέλεσης
Μέλος της ΜΚΟ Σόλων
info@solon.org.gr

24 Ιανουαρίου 2011

Σχετικά άρθρα