ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

SCRIPTA MANENT – ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ (6/12-12/12)

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

- Σόλων ΜΚΟ

(Από δημοσιεύσεις της 2ης εβδομάδας του Δεκεμβρίου 2010)

Όταν οι Γερμανοί κρίνουν  τους Γερμανούς
«Η Ευρώπη διαθέτει επάρκεια πολιτικών. Αυτό που επειγόντως χρειάζεται είναι ηγέτες και ηγέτιδες με πολιτικό ανάστημα» (…)
«Το κόστος μιας αποτυχίας του Ευρώ, της ΕΕ και της κοινής αγοράς θα είναι η μεγαλύτερη καταστροφή από το 1945. Και αυτό, παρά τις διαβεβαιώσεις όλων των εμπλεκομένων, οφείλεται στην άγνοια και την πενία ιδεών των ευρωπαίων ηγετών. Το Ευρώ δεν έχει μέλλον με το υπάρχον καθεστώς»

Joschka Fischer,  πρώην υπουργός Εξωτερικών και Αντικαγκελάριος της Γερμανίας, “Φαίνεται πως στη Γερμανία έχουμε υποστεί ιστορική αμνησία”, 8/12/2010, www.tvxs.gr,

***.

«Σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο επί δυο τετραετίες (1974 – 1982) καγκελάριος της Γερμανίας (Χέλμουτ Σμίτ) υπογραμμίζει πως σήμερα από την Ευρώπη λείπουν «οι ηγέτες, οι προσωπικότητες στην ηγεσία των εθνικών κρατών ή των ευρωπαϊκών θεσμών οι οποίοι να διαθέτουν επαρκή ικανότητα αντιμετώπισης των εθνικών και διεθνών θεμάτων και οι οποίοι να επιδεικνύουν ευθυκρισία»

Χέλμουτ Σμιτ: Η Ευρώπη δεν έχει ηγέτες, ΕΘΝΟΣ, 7/12/2010

***

Για την Ευρώπη
«Για να λειτουργήσει η ευρωζώνη πρέπει το πνεύμα της συνεργασίας να βρίσκεται στο ίδιο ύψος με εκείνο του ανταγωνισμού – για χάρη της πίστης σε μια Ευρώπη ενωμένη μέσα στη διαφορετικότητά της»

Ζακ Ντελόρ, (από άρθρο του Γ. Δελαστίκ ΕΘΝΟΣ 9/12/2009)

***

«Υπέρ του ευρώ τάσσονται έξι στους δέκα  Γερμανούς … το ενιαίο νόμισμα της ευρωζώνης έχει την στήριξη του 80% των Γερμανών που διαθέτουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Στις τάξεις εκείνων με υποδεέστερη μόρφωση, περίπου οι μισοί (49%) τάσσονται υπέρ της επιστροφής του μάρκου»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 11/12/2010, σελ.14

***

«Η Γερμανία και ο Γαλλικός δορυφόρος της δύσκολα θα μπορούσαν να δεχθούν να καταβάλουν το κόστος ενός υψηλότερου γι΄ αυτούς  επιτοκίου δανεισμού, όπως συνεπάγεται το ευρωομόλογο» (…)
«Αν η Γερμανία, μέσω των ευρωομολόγων, δεν βάλει σήμερα το χέρι στην τσέπη  , αύριο, αν η κρίση διευρυνθεί, ίσως κληθεί να το βάλει βαθύτερα»

Ζέζα Ζήκου, “Τα ευρωομόλογα της «σωτηρίας» στην πυρά”, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,   Οικονομική, 12/ 12/ 2010, σελ. 11

***


Για το ανθρωπολογικό μας αποτύπωμα

«Ένα πράγμα θα μείνει από εμάς στο μέλλον: όχι οι ίδιοι, αφού δεν θα ζούμε, αλλά τα ανθρωπολογικό μας αποτύπωμα. Αυτό το αποτύπωμα για τους πολιτικούς είναι αρνητικό εκτός από ατομικές εξαιρέσεις. Αλλά και για τους λαούς δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το πρέπον. Ωστόσο έχουμε τη δυνατότητα να το βελτιώσουμε και να δώσουμε κάποτε έκφραση σε αυτό που ο Πλάτωνας αποκαλούσε “Αγαθό, Ωραίο και Αληθινό”»

Ιωάννα Μουτσοπούλου, Δικηγόρος, Μέλος της Γραμματείας της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ
Γιατί τόση έκπληξη με τις πληροφορίες του Wikileaks;, 7/12/2010

***

Για την Παγκόσμια οικονομική κρίση
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της συνιστά ουσιαστικά τη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη. Μια κρίση των τραπεζών ή του χρέους στην Ευρώπη θα ήταν ουσιαστικά το δεύτερο σκέλος μιας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξεκίνησε με την κατάρρευση της Lehman Brothers, πριν από δύο χρόνια. Όσοι έχουν καλές ιστορικές γνώσεις θα θυμούνται ότι η Ύφεση ξεκίνησε μεν στις Ηνωμένες Πολιτείες με το κραχ του 1929, αλλά επιδεινώθηκε με την εκδήλωση μιας τραπεζικής κρίσης στην Ευρώπη δύο χρόνια αργότερα»

FT: Παγκόσμιος ο αντίκτυπος σε ενδεχόμενη κατάρρευση της ευρωζώνης, http://www.tvxs.gr, 9/12/2010

***

Αξιολόγηση αξιολογητών
«O κύριος Ρουμπινί, μεταξύ άλλων, κλήθηκε να απαντήσει (σς «με στοιχεία, αν είναι δυνατόν» όπως φέρεται να του ζήτησε, εις εκ των παρισταμένων, στέλεχος τράπεζας) ποιες ήταν –για παράδειγμα- οι ελληνικές τράπεζες που σορτάριζαν ομόλογα, ενώ η χώρα όδευε προς επιτήρηση. Ο Ρουμπινί είχε αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα τον περασμένο Ιούνιο. Όταν λοιπόν του ζητήθηκε απάντηση επ’ αυτού, επικαλέστηκε τον χρόνο που μεσολάβησε από τότε και είχε σαν αποτέλεσμα να μην θυμάται το ζήτημα, αν και είπε, κάπου το είχε ακούσει»

ΔΗΚΤΗΣ, Στη μηχανή του χρόνου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Οικονομική, 12/12/2010, σελ 2

***

«Ο εκδότης (Αν. Δελλατόλας – ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ) αποκάλυψε ότι ο κ. Ρουμπινί κινείται με βάση το προσωπικό του όφελος και κατ’ εντολή τρίτων καθώς όπως είπε «είναι από εκείνους που παίζουν με συγκεκριμένα funds στο ελληνικό Χρηματιστήριο». «Οι μισές προβλέψεις του έχουν πέσει έξω» είπε ο Αν. Δελλατόλας στον Ν. Χατζηνικολάου.

«Γυρολόγος των 100.000 ευρώ ο Ρουμπινί», ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, 9/12/2010

***

«Σοβαρές επιφυλάξεις, αν όχι θυμηδία, προκάλεσε η «γνωμάτευση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της αγοράς ασφαλίστρων αντιστάθμισης κινδύνου (CDS) και της μεγάλης ανόδου των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών την περασμένη άνοιξη. Τελείως τυχαία διάλεξε τον προεκλογικό Σεπτέμβριο  του 2009 για να δημιουργήσει κονσόρτσιουμ 12 τραπεζών που άνοιξαν λογαριασμό χρεοκοπίας της Ελλάδας στην αγορά  CDS, μια αγορά που η Κομισιόν και οι άλλοι αρμόδιοι διεθνείς θεσμοί έχουν επιτρέψει να λειτουργεί χωρίς καμία ρύθμιση και σε πλήρη διαφάνεια. Όσο για τον Σόρος, Πόλσον και … δεν συμμαζεύεται, οι συναντήσεις των οποίων έγιναν γνωστές από τον τύπο, προφανώς αντήλλασαν  ανέκδοτα και αστειάκια»

Κωνσταντακόπουλου Δημήτρη, Η Ευρωπαϊκή ηγεσία όμηρος του Βερολίνου, Κόσμος του Επενδυτή, 11/12/2010, σελ. 14

***

Για τον καπιταλισμό και την δημοκρατία
«Μέχρι τώρα, ο καπιταλισμός είχε τουλάχιστον ένα καλό στοιχείο, ότι η ομαλή αναπαραγωγή του προωθούσε τη δημοκρατία. Λοιπόν αυτή η λογική νομίζω ότι στις μέρες μας εξαντλείται»

Σλαβόι Ζίζεκ, Εύθραυστη σχέση αγοράς και δημοκρατίας, συνέντευξη στον Π. Παπακωνσταντίνου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12/12/2010 σελ. 27

***

Ουδέν σχόλιο
«O Μάρκ Μάντοφ, ο μεγαλύτερος γιος του πρώην πρόεδρου του Nasdaq και φυλακισμένου για οικονομική απάτη Μπερνάρντ Μάντοφ, βρέθηκε κρεμασμένος στο διαμέρισμα του στη Νέα Υόρκη, με την αστυνομία να ανακοινώνει ότι πρόκειται για αυτοκτονία»

www.tvxs.gr, 11/12/2010

Eπιμέλεια: Αλέξανδρος Μπέλεσης
Μέλος της ΜΚΟ Σόλων
info@solon.org.gr

13 Δεκεμβρίου 2010