ΕΘΝΟΣ & ΚΡΑΤΟΣ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: “ΟΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”

ip - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

ip - Σόλων ΜΚΟΤα πολιτικά κόμματα, οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποτελούν τους πιο διεφθαρμένους θεσμούς στη χώρα, σύμφωνα με το βαρόμετρο της Διεθνούς Διαφάνειας που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της διαφθοράς, την Πέμπτη.

Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία 3 χρόνια η κοινή γνώμη εκτιμά ότι η διαφθορά αυξήθηκε, ενώ οι πολίτες πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να καταπολεμήσουν την διαφθορά.

Παράλληλα, η διεθνής διαφάνεια Ελλάς παρουσίασε και τις προτάσεις της για το μαύρο πολιτικό χρήμα. Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η αναβάθμιση του ελεγκτικού μηχανισμού, δηλαδή της επιτροπής ελέγχου για τις εκλογικές δαπάνες κομμάτων και υποψηφίων και η χρηματοδότηση κομμάτων και υποψηφίων που θα πρέπει να γίνεται μόνο μέσω ενός και μοναδικού τραπεζικού λογαριασμού και να επιτρέπεται από φυσικά και νομικά πρόσωπα με θέσπιση ανώτατου ορίου (στις χρηματοδοτήσεις). Επιπλέον, είναι απαραίτητο τα πολιτικά κόμματα να τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας και να γίνεται οικονομική αποτίμηση από εταιρείες δημοσκοπήσεων και διαφημιστικές εταιρείες, καθώς στις συναλλαγές τους με τα κόμματα διακινείται μαύρο πολιτικό χρήμα.

(Πηγή: Το Ποντίκι)
Φωτό:Wikimedia

9 Δεκεμβρίου 2010