ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΑΔΗΦΑΓΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΑΣΗΜΑΝΤΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ (του Αντώνη Καρακούση)

gana - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

  gana - Σόλων ΜΚΟΟι αγορές δεν πήραν καλά τις αποφάσεις των Βρυξελλών, τις αντιμετώπισαν ως ημίμετρα, ως ημιτελείς κινήσεις μιας ηγεσίας μικρής και ασήμαντης. που βραδυπορεί και δεν είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις δυναμικές και να δράσει κατά τρόπο επιθετικό ώστε να ακυρώσει τις αμφισβητήσεις. Οι απρόσωπες αγορές και οι πολλές κερδοσκοπικές εκφράσεις τους γνωρίζουν ότι οδηγούν την κούρσα και ότι οι πολιτικοί της Ευρώπης ακολουθούν με μισόλογα και ημιτελή πράγματα, με αποτέλεσμα να την πληρώνουν στο τέλος λαοί και χώρες ολόκληρες.

        Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι το χρήμα ηγείται των εξελίξεων, έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Κέρδισε σορτάροντας τα ελληνικά ομόλογα, ξανακέρδισε κάνοντας το ίδιο με τα ιρλανδικά και βεβαίως ενθουσιασμένο από το αποτέλεσμα επιχειρεί τώρα στην Πορτογαλία και μετά θα ακολουθήσουν το Βέλγιο, η Ισπανία και- γιατί όχι;- η Ιταλία και η Γαλλία του γίγαντα Σαρκοζί και της κυρίας Λα Γκαρντ, που νομίζουν ότι η πολιτική είναι κρυφτούλι στα Ηλύσια Πεδία.

        Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη είναι απίθανο. Πραγματικό πρόβλημα κρατικής υπερχρέωσης είχε μόνο η Ελλάδα. Σε όλες τις άλλες πληττόμενες χώρες της Ευρώπης, αλλά και στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, το πρόβλημα ήταν του ιδιωτικού τομέα, και συγκεκριμένα των τραπεζών, οι οποίες επιδόθηκαν σε κερδοσκοπικά όργια χωρίς καμία συνέπεια. Και τώρα, αφού έλυσαν τα προβλήματά τους και γλίτωσαν την τιμωρία, επιτίθενται σε χώρες και λαούς. 
       Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αμερικανική «Τhe Wall Street Journal» σε ρεπορτάζ για την εξελισσόμενη επίθεση στα ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας επικαλούνταν τη μαρτυρία του δικού μας Παπαμαρκάκη, που διαμεσολάβησε το 2007 στη σκανδαλώδη υπόθεση των δομημένων ομολόγων. Ως χθες έτρεμε το φυλλοκάρδι του για τις ευθύνες του στην πολύκροτη υπόθεση και τώρα το παίζει διεθνής παίκτης του χρήματος.

        Ετσι προσωποποιούνται οι απρόσωπες αγορές και αποκαλύπτονται οι ευθύνες των πολιτικών ηγεσιών, που παρακολουθούν χωρίς ουσιαστική αντίδραση ένα ανήθικο παιχνίδι απληστίας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αντί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ματώσουν η διεθνής κερδοσκοπία και οι ανά τον κόσμο Παπαμαρκάκηδες, κάθεται και τα βάζει με τους κακόμοιρους Ιρλανδούς και τους πάμπτωχους Πορτογάλους που δεν φταίνε σε τίποτε. 
        Τώρα ο κ. Τρισέ, χωρίς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις, οφείλει να προβεί σε μαζικές αγορές ομολόγων των φτωχότερων περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης, να κινηθεί όπως η αμερικανική κεντρική τράπεζα και να σκοτώσει την κερδοσκοπία που δεν έχει ιερό και όσιο, δεν σέβεται τίποτε, ούτε νοιάζεται για τίποτε πέρα από τα ανήθικα κέρδη της. Οσο η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν επιχειρεί μια δυναμική παρέμβαση συγκράτησης της κερδοσκοπικής μανίας των αγορών, τόσο έρχεται αντιμέτωπη με τους λαούς της Γηραιάς Ηπείρου. Θα ξεσηκωθούν ένα πρωί και δεν θα αφήσουν τίποτε όρθιο.

Αντώνης Καρακούσης 

(Πηγή: Το Βήμα)
Φωτό: Wikimedia

1 Δεκεμβρίου 2010

Σχετικά άρθρα