1

«ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΒΟΥΝΑ»

Η εκπομπή “Αυτοί που Πήραν τα Βουνά”, στόχο της έχει  να δείξει τη ζωή των ανθρώπων εκείνων που ενώ έζησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο, αποφάσισαν να αποκεντρωθούν και να αλλάξουν εντελώς το «μοντέλο» της ζωής και της εργασίας τους, μόνοι ή με την οικογένεια τους,  τον σύντροφο, ή φίλους.

         Πρόκειται για την αγαπημένη φαντασίωση όλων μας λίγο πολύ κάθε φορά που επιστρέφουμε από ένα  Σαββατοκύριακο «απόδρασης» στην εξοχή, η μετά τη «δύσκολη» επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές στην καθημερινότητα της μεγάλης πόλης… 

        Η φυγή σε κάποιο  μικρό χωριουδάκι, ή σε ένα απομακρυσμένο νησί του Αιγαίου, η στροφή 180 μοιρων στη ζωή μας…

        Μια διαφορετική δουλειά, ποιο ανθρώπινη, ποιο κοντά στη φύση – ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος ζωής. Είναι το κρυφό όνειρο σχεδόν κάθε κατοίκου μεγάλου αστικού κέντρου. Πόσοι όμως από εμάς που το ονειρευόμαστε,  κάνουμε το όνειρο μας πραγματικότητα;

        Κι όμως υπάρχουν ανάμεσα μας εκείνοι που τελικά  κατάφεραν  «να πάρουν τα βουνά»! Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές  της εκπομπής μας. Οι άνθρωποι εκείνοι που κατάφεραν να αλλάξουν τη ζωή τους , να πάρουν τη μεγάλη απόφαση και να αφήσουν οριστικά τη ζωή στη μεγάλη πόλη, πίσω τους.

        Σε αυτή την εκπομπή τους συναντούμε  – αυτούς και τις οικογένειες τους –  παρακολουθούμε την καθημερινότητα τους, τη δουλειά τους ,τους φίλους, τη ζωή τους…

        Αυτά και άλλα πολλά  θα παρουσιάζει αύτη η εκπομπή που ταυτόχρονα θα «ταξιδεύει» τον τηλεθεατή όχι μόνο στις ζωές και την τόσο διαφορική καθημερινότητα των πρωταγωνιστών της, άλλα, μέσω αυτών και στις ομορφιές του κάθε τόπου.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ 
Σκηνοθεσία: Πηνελόπη Κροντηροπούλου 
Παρουσιάστρια: Γιούλη Επτακοίλη 
Αρχισυντάκτρια: Τζίνα Ζορμπά
Παραγωγός: Νίκος Θεοδωράκης 
Διεύθυνση Παραγωγής: Άννα Σβύνου  
*Το τραγούδι των τίτλων της εκπομπής έγραψε και ερμηνεύει ο Σταμάτης Κραουνάκης

Τα  πρώτα επεισόδια
Κώστας Λάκης
Από επιτυχημένος διαφημιστής και λάτρης του κέντρου της Αθήνας έγινε «ερασιτέχνης» ξενοδόχος και μόνιμος κάτοικος Καστοριάς χωρίς να έχει προηγουμένως την παραμικρή σύνδεση με την πανέμορφη παραλίμνια πόλη. Μόλις λίγους μήνες στην επαρχία και έχει δημιουργήσει μια νέα ονειρεμένη ζωή, με νέους φίλους και νέο επάγγελμα.

Η Κοινότητα μέσα στο δάσος
Στα απάτητα βουνά της Βόρειας Εύβοιας, και συγκεκριμένα λίγο πιο πάνω από το χωριό Βασιλικά, η Έλενα και ο Σύλλας με τα δύο τους παιδιά, ο Πανίνος και η Κατερίνα με τα παιδιά τους, η Σάντη, η Σούζη και πολλοί άλλοι ανήσυχοι νέοι της δεκαετίας του ’80 έφτιαξαν και ζουν σε ένα παραμυθένιο χωριό, με πέτρινα χειροποίητα σπίτια, φωτοβολταικές πλάκες για ρεύμα και υδρορροές από το ποτάμι, έχοντας εγκαταλείψει οριστικά και αμετάκλητα τη ζωή στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η Σουλτάνα και ο Χρήστος
Εκείνη παράτησε μια επιτυχημένη ακαδημαϊκή καριέρα στην Γερμανία για να εγκατασταθεί μαζί με τον σύζυγο και τα παιδιά της στο χωριό Κορομηλιά της Καστοριάς, δημιουργώντας ένα σύγχρονο κέντρο πολιτιστικών και ιστορικών διαδρομών.  Εκείνος εγκατέλειψε την Αθήνα για να ασχοληθεί με την τέχνη της ξυλογλυπτικής στην καταπράσινη Ελάτη Αρκαδίας. Δύο διαφορετικές ιστορίες, σε διαφορετικούς τόπους με κοινό παρονομαστή την επιστροφή στα χωριά όπου γεννήθηκαν.

Το κτήμα των 7 φίλων
Η Καλλιόπη (σπουδές γραφιστικής) και ο Δημήτρης (μηχανικός), η Ράνια (σπουδές νομικής) και ο Λεωνίδας (σπουδές ηλεκτρονικών υπολογιστών), ο Τάσος (σπουδές ψυχολογίας και συγγραφέας), ο Χρήστος (σπουδές ψυχολογίας) και ο Γιάννης (σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων και ψυχολογίας) εγκατέλειψαν τις καριέρες τους και ακολούθησαν το όνειρό τους. Βρήκαν ένα κτήμα στον νομό Ηλείας, δίπλα στο δρυόδασος της Φολόης και ασχολούνται με το βιολογικό μέλι και την καλλιέργεια βιολογικής ελιάς.  

Οικογένεια Καλλόγρη
Η Χριστίνα και οι δύο της νεαρές κόρες εγκατέλειψαν τις επαγγελματικές ευκαιρίες και την κοσμική ζωή της Αθήνας ακολουθώντας τον οικονομολόγο σύζυγο της που έγινε οινοποιός στο χωριό Κάψια της Αρκαδίας, απ’ όπου κατάγεται.  Εργάζονται όλοι στα βιολογικά αμπέλια και στο οινοποιείο, το οποίο αποτελεί πρότυπο μιας μικρής οικογενειακής  επιχείρησης που στήθηκε για να στηρίξει τη νέα τους ζωή δίπλα στη φύση.

Η εκπομπή θα παρουσιάζεται στην ΕΤ1, κάθε Σάββατο και ώρα 14.45

Πηγή: Δελτίο Τύπου της εκπομπής: «Αυτοί που πήραν τα βουνά»