1

ANΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

 Η Διεθνής Αμνηστία έχει εκφράσει την ανησυχία της σχετικά με τους όρους ανάπτυξης των Ομάδων Ταχείας Επέμβασης στα Σύνορα (RABIT), οι οποίες αναπτύσσουν τη δράση τους κατά μήκος των ελληνο-τουρκικών συνόρων. Η οργάνωση έχει σοβαρούς ενδοιασμούς σχετικά με μια πολιτική, η οποία εστιάζεται εξ ολοκλήρου στην παρεμπόδιση «παράτυπων μεταναστών» να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

        Η Διεθνής Αμνηστία κατανοεί ότι όλοι οι υπάλληλοι που συμμετέχουν σε αυτήν την επιχείρηση της RABIT, σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής της, αναμένεται ότι τηρούν τα πρότυπα σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά είναι ασαφής ο τρόπος με τον οποίο μπορεί κάτι τέτοιο να διασφαλιστεί στην πράξη.
        

Κάποιες από τις ανησυχίες της Διεθνούς Αμνηστίας είναι:

  • Αβεβαιότητα σχετικά με το είδος της εκπαίδευσης που έχουν λάβει οι συνοριοφύλακες πριν την ανάπτυξή τους, καθώς και την εμπειρία τους σχετικά με την αναγνώριση ανθρώπων που χρειάζονται διεθνή προστασία,
  • Αμφιβολίες σχετικά με το είδος της υποστήριξης από εμπειρογνώμονες που έχει λάβει ο Φορέας, κατά το σχεδιασμό της επιχείρησης, αναφορικά με ευαίσθητα θέματα προστασίας,
  • Το είδος των μέτρων που λαμβάνονται, προκειμένου να βοηθηθεί η Ελλάδα να δημιουργήσει εγκαταστάσεις υποδοχής όπου θα μπορεί να ταυτοποιούνται οι άνθρωποι, να γίνεται διαχείριση των αιτημάτων τους για άσυλο και να ικανοποιούνται βασικές ανάγκες τους,
  • Ο βαθμός πρόσβασης των ανθρωπιστικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε αυτές τις εγκαταστάσεις, και η πρόνοια για παροχή νομικής συνδρομής.

        Για να δείτε την επιστολή της Διεθνούς Αμνηστίας προς τον έλληνα Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κάντε κλικ εδώ. Ο Νίκολας Μπέγκερ, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσε: «Τονίζουμε ιδιαίτερα την ανάγκη ύπαρξης ενός σαφούς πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Frontex, ώστε να είναι δυνατή η αναθεώρηση οποιωνδήποτε αποφάσεων που λαμβάνονται σχετικά με τη μεταχείριση παράτυπων μεταναστών. Επίσης, πιστεύουμε ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως όλες οι μεταφορές προς την Ελλάδα, καθώς οι συνθήκες εκεί είναι εξευτελιστικές.»

        «Παραδόξως, στο πλαίσιο ανάπτυξης της RABIT, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν στείλει προσωπικό στην Ελλάδα για να δείξουν αλληλεγγύη, ενώ της ασκούν πίεση μεταφέροντας εκεί αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ,» δήλωσε ο Μπέγκερ. Αυτός ο κανονισμός βασίζεται στην αρχή ότι η πρώτη χώρα όπου φθάνουν οι αιτούντες άσυλο πρέπει να διαχειρίζεται τα αιτήματά τους. Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλωσορίσει την πρόσφατη απόφαση αρκετών χωρών της Ε.Ε. να αναστείλουν την επιστροφή μεταναστών προς την Ελλάδα, παρόλο που πιστεύει ότι αυτή η κίνηση έχει έρθει με μεγάλη καθυστέρηση για πολλούς ευάλωτους ανθρώπους. «Το σύστημα Δουβλίνο ΙΙ πρέπει να αναθεωρηθεί επειγόντως», δήλωσε ο Μπέγκερ. «Όσο βασίζεται στην εσφαλμένη υπόθεση ότι υπάρχουν ίσα πρότυπα προστασίας σε όλη την Ευρώπη, το σύστημα θα είναι εγγενώς δυσλειτουργικό και άδικο για τους αιτούντες άσυλο.» 

(Πηγή: Ελληνικό Τμήμα Διεθνούς Αμνηστίας)

Φωτό: Wikipedia

15 Νοεμβρίου 2010