Φθινόπωρο και η διάθεσή μας, όπως και η φύση, είναι σε μια μεταβατική κατάσταση. Τα φύλλα αλλάζουν χρώμα, το κλίμα γίνεται πιο δροσερό και εμείς νιώθουμε την ανάγκη να θέσουμε νέους στόχους για τον εαυτό μας και τη διατροφή μας.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Public Health Nutrition», υποστηρίζει πως ναι μεν η πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά διατροφή ασκεί προστατευτική δράση εναντίον του καρκίνου και της καρδιαγγειακής νόσου, αλλά εξίσου μεγάλη σημασία έχει και η κατανάλωση φυτικών προϊόντων εποχής.
Ας δούμε λοιπόν τι μας προσφέρουν τα φρούτα του φθινοπώρου… Πορτοκάλι: H κατανάλωση πορτοκαλιού τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού κατά των ιώσεων. Μειώνει την αρτηριακή πίεση, καθώς είναι πλούσιο σε κάλιο και φτωχό σε νάτριο. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, κρίνεται απαραίτητο για την καθημερινή μας διατροφή. Μήλο: Ιδιαίτερα θρεπτικό φρούτο με μεγάλη ποσότητα διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών και ουσιών με ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση. Σταφύλι: Έχει χαρακτηριστεί φρούτο της μακροζωίας και όχι άδικα. Το σταφύλι συμβάλλει στην πρόληψη της αρτηριακής υπέρτασης, βοηθά στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C, ενώ η φλούδα κυρίως των κόκκινων σταφυλιών περιέχει μεγάλες ποσότητες ρεσβερατρόλης, μιας φυτο-αντιοξειδωτικής ουσίας, με αντιβιοτική δράση για την προστασία από μύκητες και οξειδωτικές βλάβες. Ακτινίδιο: Η Κίνα θεωρείται η επικρατέστερη πατρίδα του ακτινιδίου, από τα αρχαία χρόνια. Ο καρπός του ακτινιδίου είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία ενώ περιέχει βιταμίνη C σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Επίσης, απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό και διασφαλίζει τη σωστή πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Ρόδι: Αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, όπως οι πολυφαινόλες, οι ταννίνες και οι ανθοκυανίνες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες από ό,τι το πράσινο τσάι. Επιπροσθέτως, ο χυμός του βελτιώνει την κυκλοφορία σε άτομα με ισχαιμική καρδιαγγειακή πάθηση. Έρευνες έδειξαν ότι ο χυμός ροδιού έχει καρδιοπροστατευτική δράση. Λωτός: Οι Ινδιάνοι της Βορείου Αμερικής λένε πως το φρούτο του λωτού το τρώμε μόλις πέσει η πρώτη παγωνιά, δηλαδή στα τέλη του Οκτώβρη. Προσοχή, τρώγονται μόνον όταν ωριμάσουν πολύ. Σε κάποιες χώρες ο καρπός τρώγεται πολύ και αποξηραμένος, ενώ στην Ιαπωνία χρησιμοποιείται στην παρασκευή του sake. Κυδώνι: Η θρεπτική αξία του φρούτου έγκειται κυρίως στη βιταμίνη C που περιέχει. Το φρούτο περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες τανίνης και λιθώδη κύτταρα. Το ωμό κυδώνι χρησιμοποιείται και ως βότανο κατά της διάρροιας. Επιπλέον, οι σπόροι του έχουν αποχρεμπτικές και μαλακτικές ιδιότητες. Τα κυδώνια τονώνουν επίσης την όρεξη, καταπραΰνουν το ερεθισμένο στομάχι και διευκολύνουν την ηπατική και νεφρική λειτουργία.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ευαγγελία Ανδρέου 15 Οκτωβρίου 2010
|