1

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΓΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΝΕΙ

Οι ανάγκες µας είναι 50% µεγαλύτερες απ όσο παράγει ο πλανήτης! 
         
Η παγκόσµια ζήτηση για φυσικούς πόρους διπλασιάστηκε τα τελευταία 40 χρόνια και πλέον ξεπερνά κατά πολύ αυτά που µπορεί να προσφέρει η Γη, σύµφωνα µε µια νέα έρευνα. Καταναλώνουµε δηλαδή 50% περισσότερα από όσα παράγουµε και σε 20 χρόνια θα χρειαζόµαστε δύο πλανήτες Γη για να συντηρήσουν αυτόν στον οποίο ζούµε… 
         Η διετής έκθεση, για την οποία συνεργάζονται το Παγκόσµιο Ταµείο για τη Φύση (WWF), η Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου και το Παγκόσµιο Δίκτυο Αποτυπώµατος, αποκαλύπτει ότι οι ανάγκες µας ξεπερνούν κατά 50% την παραγωγική ικανότητα της Γης 
χρειάζεται δηλαδή 1½ πλανήτης για να συντηρηθούµε µε κύριους υπεύθυνους τις ανεπτυγµένες χώρες· η Ελλάδα βρίσκεται στην εικοστή θέση του καταλόγου.

 Όπως επισηµαίνουν οι συγγραφείς της έκθεσης, εάν η ανθρωπότητα συνεχίσει µε αυτούς τους ρυθµούς την κατανάλωση των φυσικών πόρων, το 2030 θα χρειάζεται για να επιβιώσουµε το ισοδύναµο της παραγωγής δύο πλανητών όπως η Γη.  

         Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε ενόψει µιας συνόδου κορυφής στην Ιαπωνία την ερχόµενη εβδοµάδα, όπου 190 χώρες θα προσπαθήσουν να θέσουν νέους στόχους προκειµένου να σταµατήσει η εξαφάνιση ειδών και οικοσυστηµάτων, τονίζει πως από το 1966 έως το 2007 η ζήτηση για τις φυσικές πηγές έχει αυξηθεί κατά 50%. 
         Αυτό σηµαίνει ότι η Γη χρειάζεται ενάµιση χρόνο για να παραγάγει τους πόρους που η ανθρωπότητα καταναλώνει σε έναν χρόνο και δείχνει ότι τουλάχιστον το 1/3 της κατανάλωσης αφορά µη ανανεώσιµους φυσικούς πόρους και µεταφράζεται σε µόνιµη περιβαλλοντική υποβάθµιση. 
          Η υπερκατανάλωση της ανθρωπότητας δηλώνεται µε το «οικολογικό αποτύπωµα» ανά άτοµο (δηλαδή τη γη που καθένας χρειάζεται προκειµένου να καλύψει τις ανάγκες του και να απορροφήσει τα σκουπίδια του) σε 154 χώρες 
δεν περιλαµβάνονται όσες έχουν πληθυσµό µικρότερο από ένα εκατοµµύριο ανθρώπους. 

         Οι δέκα χώρες µε το υψηλότερο αποτύπωµα είναι τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, το Κατάρ, η Δανία, το Βέλγιο, οι ΗΠΑ, η Εσθονία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Κουβέιτ και η Ιρλανδία. Η αύξηση του οικολογικού αποτυπώµατος οφείλεται σε µεγάλο βαθµό στο ανθρακικό αποτύπωµα, δηλαδή στις εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο είναι κατά έντεκα φορές αυξηµένο σε σχέση µε το 1961. 

         Η έκθεση προειδοποιεί ότι θα χαθούν πολύτιµα οικοσυστήµατα από τα οποία οι άνθρωποι εξαρτώνται για την τροφή τους, τα καύσιµα, το καθαρό νερό και άλλες πηγές – µε τους πληθυσµούς των ειδών να µειώνονται κατά 30% τα τελευταία 40 χρόνια. Στις τροπικές περιοχές η µείωση αυτή φτάνει το 60%. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, εάν τα 9,2 δισεκατοµµύρια άνθρωποι που υπολογίζεται ότι θα ζουν στη Γη το 2050 ήταν να φάνε ένα παραδοσιακό πιάτο της Μαλαισίας, θα χρειάζονταν 1,3 πλανήτης ενώ εάν όλοι αυτοί ήταν να φάνε ιταλικά, θα χρειάζονταν δύο πλανήτες. 

Νατάσα Μπαστέα 
(Πηγή: Τα Νέα

15 Οκτωβρίου 2010