1

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ – ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή, που αποτελείται αυτή τη στιγμή από περίπου 100 αναγνωρισμένα και ενεργά σωματεία, ξεπήδησε μέσα από την  ανάγκη  συντονισμού των αγώνων μας, την ανάγκη επεξεργασίας επιστημονικών θέσεων  και την άποψη ότι μόνο η Πολιτεία σε  συνεργασία με τους φιλοζωικούς φορείς μπορεί να αντιμετωπίσει το όλο θέμα.  

         Παρά το γεγονός ότι η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα  και η αναγνώριση των δικαιωμάτων τους είναι για μας  αδιαμφισβήτητα θέμα ηθικό,  θεωρούμε απαραίτητο  να τονίσουμε και   τις  σοβαρές και αρνητικές  οικονομικές επιπτώσεις που έχει  στον  τουρισμό μας, που αποτελεί και την βαριά βιομηχανία της χώρας.

 Θα προσπαθήσουμε να  προχωρήσουμε σε μια περιγραφή της τριτοκοσμικής κατάστασης που επικρατεί αυτή την στιγμή  στην Ελλάδα του σήμερα. Ελάτε  να δείτε και κυρίως να ακούσετε  για τον όμορφο κόσμο των ζώων στην χώρα μας!
        
Να δείτε τους  σύγχρονους καιάδες  ζώων, σουβλισμένα σκυλιά, ζώα πολτοποιημένα σαν χαλκομανίες στους δρόμους,  δηλητηριασμένα, ζώα τραυματισμένα να πεθαίνουν αβοήθητα, σκελετωμένα, ζώα τυφλά και σακατεμένα από πυροβολισμούς, κρεμασμένα ζωντανά,  άρρωστα,  φρικτά κακοποιημένα, κάδους σκουπιδιών γεμάτους  νεογέννητα  και ενήλικα άρρωστα ζώα, που  πολτοποιούνται ζωντανά , να δείτε  το μαρτύριο των αλυσοδεμένων για μια ολόκληρη ζωή ζώων, χωρίς φαγητό και νερό για ημέρες, χωρίς κατάλυμα χειμώνα, καλοκαίρι ή μέσα σε σάπια βαρέλια, νεογέννητα ζώα μέσα σε σακούλες  να πεθαίνουν βασανιστικά από ασφυξία.

        Να δείτε τα βασανιστήρια χιλιάδων   γουνοφόρων ζώων , τον βάρβαρο και ασύλληπτα φρικτό  τρόπο με τον οποία θανατώνονται, γδέρνονται ζωντανά  ή με πρωκτικό ηλεκτροσόκ για να έχει το γούνινο ένδυμα ωραία υφή, χάριν της ανθρώπινης ματαιοδοξίας, να δείτε το μαρτύριο των παραγωγικών ζώων ακίνητα μέσα στα μικρά κλουβιά & τον βασανιστικό τρόπο θανάτου τους, την κακοποίηση ζώων και κητών σε τσίρκο και πάρκα  για την δική μας ψυχαγωγία, τα βασανιστήρια των πειραματόζωων και το  κόψιμο φωνητικών χορδών για να μην ακούγονται οι κραυγές και τα ουρλιαχτά πόνου κλπ.
         Ναι, όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα του 2010 και αποτελούν μια μορφή σύγχρονης τραγωδίας για την χώρα μας.

        Όποιοι δε, πιστεύουν ότι αυτά είναι μεμονωμένα γεγονότα, τότε  ή υποκρίνονται, η στρουθοκαμηλίζουν ή βρίσκονται  κλεισμένοι στα σπίτια και τα γραφεία τους  με αποτέλεσμα να    έχουν μια επίπλαστη και ψεύτικη εικόνα για  την μελανή πραγματικότητα  που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ζώα στην χώρα μας σε όλη τη χώρα μας….ιδιαίτερα στην περιφέρεια!
        Αυτή είναι η συνήθης καθημερινή πραγματικότητα κύριοι της Κυβέρνησης και των κομμάτων,  και αυτή την πραγματικότητα οφείλετε άρδην  να αλλάξετε.

          Στον δρόμο για την οργάνωση μιας νέας κοινωνίας με ηθική και νομική αποδοχή της διαφορετικότητας οι πολίτες υπερασπιστές της προστασίας, και των δικαιωμάτων των ζώων δεν μπορεί και δεν θα είναι πλέον  ο τελευταίος τροχός της αμάξης, δεν θα μπουν  ποτέ  στο περιθώριο της πολιτικής και  κοινωνικής ζωής του τόπου μας. Γι’ αυτό και αρνούμαστε πλέον «να κάτσουμε στην θέση μας», αρνούμαστε την  κυρίαρχη αντίληψη  που εκφράζεται με τη λαϊκίζουσα άποψη  «με τα ζώα θα ασχολούμαστε τώρα»;

         Έχουμε  κουραστεί να ακούμε από τα χείλη των ιθυνόντων την άποψη  «έχουμε άλλες προτεραιότητες», ή να μετατίθενται τα θέματα των ζώων  από κυβέρνηση σε κυβέρνηση και από ανασχηματισμό σε ανασχηματισμό. Διότι αυτά δεν αφορούν μεμονωμένες συντεχνίες εργαζομένων αλλά ολόκληρη την χώρα, τον πολιτισμό της και η αντιμετώπισή τους πρέπει να είναι η πρέπουσα. Θεωρούμε, ότι οι πολίτες και οι φιλοζωικοί σύλλογοι είμαστε εξίσου οδηγοί και επιβάτες όσο και οποιοσδήποτε άλλος θέτει σαν ώριμη ανάγκη, την αλλαγή πορείας της χώρας μας.

       Είμαστε αποφασισμένοι  να χρησιμοποιήσουμε  δυναμικές μορφές πάλης διεκδίκησης, μέσα και έξω από την χώρα μας για να εξαναγκάσουμε την πολιτεία να αρχίσει να στέκεται σοβαρά πάνω από το πρόβλημα .

       Δεν θα αρκεστούμε σε ημίμετρα για να κλείσουν μερικά στόματα ή για να δημιουργήσουν κάποιοι ένα άλλοθι. Πρέπει να κατανοήσει η Πολιτεία  ποια είναι η ρίζα του κακού, να την κτυπήσει και στο πέρασμα των χρόνων να την ξεριζώσει. Κάποια κονδύλια του κράτους  για τα αδέσποτα ζώα  δεν μας κλείνουν τα μάτια. Κάποιες τυχόν  αλλαγές στους υφιστάμενους νόμους δεν αρκούν.
       Για να κατανοήσουμε την άποψη , που αποτελεί  αξίωμα και  θέσφατο , ότι πρέπει να κτυπηθεί το κακό στην ρίζα του, εκεί που γεννιέται και από αυτούς που το γεννούν ,ας ακολουθήσουμε την παρακάτω συλλογιστική.

        Ας  υποθέσουμε  λοιπόν, ότι κατά ένα μαγικό τρόπο εξαφανίζονται όλα τα αδέσποτα από την χώρα μας. Λύθηκε το θέμα; Τέλος τα αδέσποτα; Σίγουρα όχι. Μέσα σε λιγο μικρο χρονικό διάστημα η χώρα θα γεμίσει και πάλι.
        
Γιατί εμείς,  εσείς , όλοι μας, δημιουργούμε συνεχώς τα αδέσποτα, μέσω των δικών μας ζώων , τα οποία εγκαταλείπουμε, δεν στειρώνουμε ή δεν τα προφυλάσσουμε  κατά την αναπαραγωγική τους περίοδο.
        
Γι’ αυτό ρητά και κατηγορηματικά  ζητάμε και απαιτούμε τα θέματα των ζώων να μπουν σε άμεση πια προτεραιότητα διότι  η συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στην υπόλοιπη ζωή του πλανήτη  αποτελεί αλάθητο δείκτη του πολιτισμού μιας  κοινωνίας.

       Με βάση λοιπόν  τις μακροχρόνιες προσπάθειες και τη συλλογική εμπειρία των φιλοζωικών σωματείων και πολιτών παραθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις-λύσεις.
        
Πρέπει να γίνει επίσης  απολύτως κατανοητό σε όλους μας , ότι οι περισσότερες από αυτές , θεσμικού κυρίως χαρακτήρα, έχουν από μηδενικό έως ελάχιστο κόστος και έτσι καταρρίπτονται τυχόν επιχειρήματα που έχουν να κάνουν με την δεινή σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας.

Ειδικότερα:
Α.  ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ.
1. Θέσπιση κανονικού  μαθήματος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση  για την υπόλοιπη ζωή στον πλανήτη μας .

2. Καμπάνια μεγάλης διάρκειας εκ μέρους της Πολιτείας για την ενημέρωση των πολιτών .

3. Απόφαση της Πολιτείας  για το ποιο ή ποια όργανα  θα επιβάλουν τα πρόστιμα που προβλέπουν οι νόμοι και σε ποιο υπουργείο θα ανήκουν αυτά. Να μην πετά το ένα υπουργείο το μπαλάκι στο άλλο, κάνοντας τον πολιτισμό μπάλα του πιγκ-πογκ.

4.  Εφαρμογή του νόμου για την τοποθέτηση ηλεκτρονικής  ταυτότητας για τον περιορισμό της εγκατάλειψης.

5. Δραστικός περιορισμός των ανεξέλεγκτων γεννήσεων

6. Πάταξη του παράνομου εμπορίου ζώων  και   μη πώληση ζώων σε καταστήματα και λαϊκές αγορές

7. Αξιοποίηση των δημοσίων κτηνιατρικών υπηρεσιών για τον περιορισμό του κόστους διαφόρων κτηνιατρικών πράξεων.

       Στο σημείο αυτό θέλουμε να ρωτήσουμε. Γιατί δεν αξιοποιεί η Πολιτεία τις δημόσιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να μειώσει το μεγάλο σήμερα κόστος τοποθέτησης ηλεκτρονικής ταυτότητας, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης των ζώων από τους ανθρώπους;

         Θέλουμε επίσης να ρωτήσουμε. Αφού δεν υπάρχουν κονδύλια για την στείρωση των αδέσποτων ζώων, γιατί σκανδαλωδώς οι υπηρεσίες των υπουργείων αρνούνται τις δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων ζώων , από τους ευρωπαίους κτηνιάτρους χωρίς σύνορα;

Ευθύνονται γι αυτό  τα διάφορα συντεχνιακά συμφέροντα; Και  μπορεί  το ατομικό ή συντεχνιακό συμφέρον να μπαίνει πάνω από το συμφέρον της χώρας μας;

8. Κατάργηση των δημοτικών  κυνοκομείων – κολαστηρίων ζώων , ως χώρος μόνιμης παραμονής τους και μετατροπή τους σε Κλινικές για την στείρωση και την αποθεραπεία τους.

9. Εκτεταμένη ενημέρωση των πολιτών  και δίκτυο υιοθεσιών από τους Δήμους, αφού η επανατοποθέτησή  των ζώων  στους δρόμους, είναι λύση ανάγκης, πρόσκαιρη  και όχι η επιθυμητή , που είναι μόνο η υιοθεσία τους  .

       Οι Δήμοι σήμερα   στην συντριπτική τους πλειοψηφία παραμένουν αδρανείς, αδιάφοροι και πολλές φορές ανελέητοι κυνηγοί  των  πολιτών και των  σωματείων αντί να τους στηρίζουν με κάθε δυνατό τρόπο.

 

10. Κατακόρυφη  αύξηση  των ποινών και προστίμων για αυτούς που κακοποιούν και σκοτώνουν ζώα και στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας να αναγνωριστούν και συνταγματικά τα δικαιώματα των ζώων στην χώρα μας. Εν έτι  2010 στην Ελλάδα δεν μπορεί να  προσπαθούμε να μειώσουμε τον υπερπληθυσμό των αδέσποτων ζώων με τον μπόγια.

 Ναι με τον μπόγια καλά ακούσατε ή  με τις χιλιάδες δηλητηριάσεις, εθνικό σπορ χιλιάδων  ελλήνων

Καθοριστικής σημασίας θα  πρέπει να είναι εφεξής και ο ρόλος της αστυνομίας  στην ανακάλυψη και τιμωρία των δραστών κακοποίησης και δολοφονίας ζώων.

Β. ΤΣΙΡΚΟ- ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ-  ΚΥΝΗΓΙ –  ΓΟΥΝΟΦΟΡΑ ΖΩΑ – ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ – ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ.
Το ίδιο αποφασιστικά  το φιλοζωικό κίνημα αγωνίζεται και    θα αγωνίζεται όλο και πιο δυναμικά :

1. Για την   απαγόρευση  εισόδου  τσίρκο με ζώα στην Ελλάδα , την κατάργηση όλων των ζωολογικών κήπων και πάρκων ζώων σε όλη την επικράτεια, που βασανίζοντας ζώα ,περνούν λάθος εικόνες ζωής στα παιδιά.

2. Για την δημιουργία σύγχρονου  θεσμικού πλαισίου και κατάργηση των ετησίων ρυθμιστικών διατάξεων για το κυνήγι  , με  απώτερο στόχο την οριστική κάποτε απαγόρευσή του.

3. Για την  αντικατάσταση των « κόκκινων» επιχειρήσεων γούνας στην χώρα , όπως έγινε σε μια σειρά  άλλες χώρες και  κίνητρα για άλλες ήπιας μορφής επιχειρήσεις  που δεν θα βασίζονται στην βία.

4. Για την θέσπιση  αυστηρότερου νομικού πλαισίου  και  την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής των παραγωγικών ζώων και ενημερωτική καμπάνια για το περιορισμό κατανάλωσης κρέατος και ψαριών.

Άμεση λήψη μέτρων για την υπέρ αλιεία .

5.  Για την  απαγόρευση πειραμάτων σε ζώα σε ερευνητικά κέντρα της χώρας μας  και αντικατάστασή τους με σύγχρονες εναλλακτικές μεθόδους έρευνας.

        Τελειώνοντας καλούμε όλες τις Πολιτειακές  και Πολιτικές Αρχές τη χώρας, να πράξουν τα δέοντα , ώστε η χώρα μας να ανακτήσει την υπερηφάνεια  και την αίγλη της. Ήδη  βέβαια υπάρχει  κάποια συνεργασία με τις ηγεσίες των  Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,   Προστασίας του Πολίτη,   Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ,  Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην αρμοδιότητα του οποίου πρέπει να ενταχθούν τα θέματα των ζώων στην πλειοψηφία τους.

        Όμως, λόγω της αρνητικής εμπειρίας ετών, είμαστε διστακτικοί  και στεκόμαστε επιφυλακτικά στο κατά πόσο υπάρχει η πολιτική βούληση  οι αρμόδιοι φορείς  να πάρουν γενναίες και ριζικές αποφάσεις.

        Σαν τέλος σκεφτήκαμε να αναφερθούμε  σε δυο ρήσεις, αποφθέγματα  και κατασταλάγματα σοφίας. Κάποιος άγγλος επιφανής, στο ερώτημα γιατί ασχολείται τόσο πολύ με τα θέματα κακοποίησης των ζώων την στιγμή που σε όλο τον κόσμο κακοποιούνται εκατομμύρια παιδιά έδωσε την εξής απάντηση. «Μα γιατί θέλω να πιάσω το κακό από την ρίζα του»,  εννοώντας φυσικά ότι το παιδί   που κακοποιεί ζώα δεν θα διστάσει στην ενήλικη ζωή του να κακοποιήσει  και  να σκοτώσει ανθρώπους. Επομένως η ζωοφιλία δημιουργεί πρότυπο συμπεριφοράς που αντιμάχεται την «κουλτούρα βίας».

       Γιατί ένας «άνθρωπος» που δεν αναγνωρίζει τον τρόμο και τον πόνο που νιώθει ένα πλάσμα όταν το βασανίζουν και του αφαιρούν τη ζωή, ένας που δεν συγκινείται μπροστά στο κλάμα και στο βλέμμα οποιουδήποτε ανυπεράσπιστου, και δεν μπορεί να σεβαστεί ότι και το διαφορετικό από αυτόν έχει δικαίωμα να ζει, είναι ένας «άνθρωπος» που  δεν καταλαβαίνει όχι μόνο τα ζώα, αλλά και οποιονδήποτε άλλο μπορεί να βρεθεί στη θέση τους. 

        Οι δράστες των κακοποιήσεων και δολοφονιών ζώων  δεν είναι ποτέ άγνωστοι.. Κάποιος πάντα  ξέρει και κάποιος δεν μιλάει, κάποιος κλείνει μάτια, αυτιά και στόμα, γιατί κι αυτός φοβάται, και καταλαγιάζει τις τύψεις του με το ότι δεν θα ξαναγίνει. .Όμως γίνεται ξανά και ξανά.

      Ο καθένας από μας πρέπει να σπάσει την σιωπή και τις αλυσίδες του, γιατί η σιωπή είναι συνενοχή. Ο καθένας μας θα πρέπει να αναθεωρήσει, επανεξετάσει, εμπλουτίσει την σχέση του με την φύση και τα ζώα  και να απορρίψει λαθεμένες αντιλήψεις και απόψεις που ίσως άθελά μας κληρονομήσαμε και να παραδώσουμε   πιο υπεύθυνα την σκυτάλη στους επόμενους

        Και το μήνυμα  που απευθύνουμε προς την πολιτική ηγεσία της χώρας είναι: «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία» , Ανδρέας Κάλβος,  εθνικός μας ποιητής

Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
100 ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 
e-mail: sinzoofilikon@gmail.com
site   www.sinzoofilikon.weebly.com


7 Οκτωβρίου 2010