ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

AMEΡΙΚΑΝΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ (του Ξενοφώντα Α. Μπρουντζάκη)

Homeless in USA - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Homeless in USA - Σόλων ΜΚΟ

  Κυκλοφόρησαν, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, στις ΗΠΑ εκτιμήσεις που έχουν να κάνουν με το επίπεδο ζωής των πολιτών τους. Τα αποτελέσματα, όπως αυτά προκύπτουν από τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

       Στις ΗΠΑ, όπως και στις ανεπτυγμένες (παρά τα τεράστια προβλήματα) κοινωνίες, οι αριθμοί και οι στατιστικές δεν κρύβουν «εξαιρέσεις», ούτε «ιδιαίτερες συνθήκες». Ο άστεγος Αμερικανός είναι απλά απελπιστικά άστεγος… Δεν διαθέτει… δυο δυαράκια στην πρωτεύουσα, εξοχικό σπίτι στο χωριό της μαμάς, μερικά κτηματάκια στο χωριό του μπαμπά και ένα δυο ακόμα σπίτια στο χωριό των πεθερικών. Εκεί, όταν καταγράφεσαι ως άστεγος, το μόνο που διαθέτεις είναι μια χαρτόκουτα δική σου και καμιά γωνιά απάγκιο.

       Στις ΗΠΑ, λοιπόν, το εν πολλοίς χρεοκοπημένο σύστημα υπολογίζει ένα (πραγματικό) 15% Αμερικανών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Πώς ορίζεται το όριο της φτώχειας; Πάλι, όχι όπως εδώ, στην απίθανη χώρα μας! Θεωρείται λοιπόν αβίωτος… ο βίος για μια τετραμελή οικογένεια που κερδίζει από 22.000 δολάρια και κάτω. Το εισόδημα αυτό δεν σου εξασφαλίζει μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι βρίσκεται σε επισφαλή οικονομική θέση πολύ περισσότερο από το 15%, που αντιστοιχεί σε 45 εκατ. ανθρώπους. Σε πραγματικά δεινή θέση βρίσκονται περί τα 100 εκατομμύρια άνθρωποι, πράγμα που σημαίνει ένας στους τρεις πολίτες των ΗΠΑ. Αν προστεθεί και η ανεργία που καλπάζει, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο εφιαλτικά.

       Στην Ελλάδα, απεναντίας, ο ισχυρός θεσμός της οικογένειας αντικαθιστά το κράτος πρόνοιας, εξασφαλίζοντας – ακόμη… – στέγη, τροφή και χαρτζιλίκι στα μέλη της που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η Αμερική μπορεί να ποζάρει στο κάδρο του 21ου αιώνα ως η υπέρτατη υπερδύναμη, ωστόσο φαίνεται ότι δεν μπορεί να θρέψει τα παιδιά της!

Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης
(Πηγή: To Ποντίκι)

29 Σεπτεμβρίου 2010