ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΡΩΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ ΠΩΛΟΥΝ ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

Gunter Verheugen - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Gunter Verheugen - Σόλων ΜΚΟ

  O Γκίντερ Φερχόιγκεν είναι ένας από τους έξι μέχρι στιγμής πρώην Ευρωπαίους Επιτρόπους που έπιασαν δουλειές σε ιδιωτικές εταιρείες, από τους συνολικά δεκατρείς που αποχώρησαν όταν έληξε η θητεία της πρώτης Επιτροπής Μπαρόζο το Φεβρουάριο του 2010.

       Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος καταστάσεων “σύγκρουσης συμφερόντων” σχετικά με πολλές από αυτές τις “μεταγραφές”: oπρώην Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς McCreevy εργάζεται στην  RyanAir, η Επίτροπος Καταναλωτών Κούνεβα στην τράπεζα BNPParibas, ο Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων Joe Borg σε συμβουλευτική που δουλεύει για εταιρεία κρουαζιέρων. 

      Η περίπτωση του Φερχόιγκεν, όμως, αποτελεί μια ξεκάθαρη παραβίαση των εν ισχύ κανόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

       Ο Γερμανός ήταν ένας από τους ισχυρότερους Επιτρόπους τα τελευταία δέκα χρόνια. Ως Επίτροπος Επιχειρηματικότητας και Βιομηχανίας (από το 2004 ως το Φεβρουάριο του 2010) επενέβη πολλές αποφασιστικά για την προάσπιση των συμφερόντων μεγάλων πολυεθνικών (πρωτίστως γερμανικών) έναντι περιβαλλοντικών νομοθετικών πρωτοβουλιών. 
       Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν η αποψίλωση νομοθετημάτων για τον περιορισμό των επικίνδυνων χημικών ουσιών και των εκπομπων διοξειδίου του άνθρακα από αυτοκίνητα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του έφτιαξε δεκάδες επιτροπές για να τον συμβουλεύουν απετελούμενες κυρίως από εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών.

       Σύμφωνα με τους κανόνες, οι απερχόμενοι Επίτροποι οφείλουν να πάρουν έγκριση από την Επιτροπή για τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες στο χρόνο που ακολουθεί το τέλος της θητείας τους. 
       Η Επίτροπη ζήτησε ενημέρωση από το Φερχόιγκεν τον Απρίλιο. Εκείνος ανέφερε την Royal Bank ofScotland, τη διεθνή εταιρεία λόμπινγκ Fleishman-Heillard, την Ένωση Τουρκικών Επιμελητηρίων και μία ένωση γερμανικών χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων. Μετά από ένα επιφανειακό έλεγχο για πιθανές  καταστάσεις σύγκρουσης συμφερόντων με τα προηγούμενα καθήκοντα του, η Επιτροπή του έδωσε πράσινο φως για τις θέσεις αυτές. 

       Αρχές Σεπτεμβρίου, η γερμανική εφημερίδα WirtschaftsWoche αποκάλυψε ότι ο Φερχόιγκεν είχε από τον Απρίλιο ιδρύσει τη δικιά του εταιρεία λόμπινκ, την European Experience Company  μαζί με τη σύντροφό του και πρώην επικεφαλή του γράφειου του στην Επιτροπή Πέτρα Ερλερ.

         Για την εταιρεία αυτή δεν ανέφερε ούτε λέξη όταν του ζήτησε ενημέρωση η Επιτροπή. Η ιστοσελίδα της εταιρείας αναφέρει ξεκάθαρα ότι βγάζει “στο σφυρί” τις επαφές και γνωριμίες του Φερχόγικεν  μέσα στην Επιτροπή. Αντιφατική είναι η δήλωση του ότι «δεν πρόκειται περί λόμπινκ», όταν η εταιρεία αναφέρει ότι μπορεί να κανονίσει συναντήσεις με υπαλλήλους της Επιτροπής με όποιον την προσλάβει. 
        Μόνο μετά από σωρεία δημοσιευμάτων στον ευρωπαϊκό τύπο, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία εξέτασης και αυτής της δραστηριότητας του Φερχόιγκεν.

        Σε περίπτωση που δώσει το πράσινο φως και σε αυτό, η Επιτροπή θα ανοίξει τους “ασκούς του αιόλου” για την χρηματική εκμετάλλευση από τους πρώην Επιτρόπους όλων των πληροφοριών και γνώσεων που αποκτούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

       Το δίκτυο ALTER-EU για τη διαφάνεια στην ΕΕ τόνισε την ανάγκη για αυστηροποίηση των κανόνων και καθιέρωση τριετούς περιόδου απαγόρευσης απασχόλησης των απερχόμενων Επιτρόπων στον ιδιωτικό τομέα.

Διαβάστε σχετικά:
Ο ρόλος των λόμπι στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , MKO Σόλων
Ο ρόλος των λόμπι στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , ΜΚΟ Σόλων
Only 24% of Brussels lobbies registered, but Commission claims success Corporate EuropeObservatory

Γιώργος Βασσάλος, 
Ερευνητής του 
Corporate Europe Observatory (Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών)

13 Σεπτεμβρίου 2010

Σχετικά άρθρα