ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

H BASF ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΓΚΑΦΑ ΜΕ ΤΗ ΣΠΟΡΑ “ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΗΣ” ΠΑΤΑΤΑΣ

patatoes - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

patatoes - Σόλων ΜΚΟΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε κλήτευση στη γερμανική BASF έπειτα από «γκάφα» της εταιρείας που επέτρεψε τη σπορά μιας μη εγκεκριμένης, γενετικά τροποποιημένης πατατιάς σε χωράφι της Σουηδίας.
      «Προφανώς υπήρξε κάποια γκάφα
. Η πατάτα εστάλη στη Σουηδία από λάθος» δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής σύμφωνα με το AFP. 
«Ποιος ξέρει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της καλλιέργειας μιας εν πολλοίς μη ελεγμένης ποικιλίας στο ανοιχτό περιβάλλον για μήνες;» διερωτήθηκε.

  Όπως παραδέχτηκε η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών του κόσμου, ένας «εξαιρετικά μικρός αριθμός» φυτών της ποικιλίας Amadea βρέθηκε σε έκταση όπου καλλιεργείται η ποικιλία Amflora της ίδιας εταιρείας.
      Και οι δύο γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες προορίζονται για βιομηχανική χρήση και όχι για ανθρώπινη κατανάλωση. Η πατάτα Amflora έχει πάρει έγκριση καλλιέργειας στην ΕΕ, ενώ η αίτηση για την έγκριση της Amadea κατατέθηκε από τη BASF στην Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα και δεν έχει ακόμα εξεταστεί.

        Η Greenpeace θεωρεί ότι το τελευταίο επεισόδιο είναι ενδεικτικό της αδυναμίας να ελεγχθεί η διασπορά γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών. Θεωρεί επίσης ότι «δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε» τις εταιρείες που αναπτύσσουν τέτοιες ποικιλίες.

       Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, η θυγατρική εταιρεία της BASF, Plant Science Sweden, καλλιεργούσε τη μη εγκεκριμένη πατάτα «παράνομα σε ανοιχτές εκτάσεις της Σουηδίας για μήνες».
        Η γκάφα της BASF, εκτιμά η Greenpeace, παραπέμπει σε μια άλλη πρόσφατη υπόθεση, κατά την οποία «χιλιάδες εκτάρια μη εγκεκριμένου γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου χρειάστηκε να καταστραφεί έπειτα από την παράνομη καλλιέργειά του στη Γερμανία αυτό το καλοκαίρι».
       Σύμφωνα πάντως με την εταιρεία, το ποσοστό επιμόλυνσης της καλλιέργειας στη Σουηδία ήταν λιγότερο από 0,01%, το οποίο μεταφράζεται σε 47 φυτά Amadea ανάμεσα σε περίπου 680.000 φυτά Amflora.

9 Σεπτεμβρίου 2010

(Πηγή: Το Βήμα)

Σχετικά άρθρα