ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΙΣ “ΔΑΓΚΑΝΕΣ” ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Yellow River Delta Change - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Yellow River Delta Change - Σόλων ΜΚΟΗ κινεζική οικονομία είναι ίσως η πρώτη οικονομία αντίστοιχου μεγέθους που απειλείται άμεσα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
       Οι ξηρασίες, οι πλημμύρες, η άνοδος της στάθμης των υδάτων και άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που ήδη έχουν κάνει εντονότατη την εμφάνισή τους στη χώρα, ίσως επιφέρουν σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που θα επηρεάσουν άμεσα την καλπάζουσα οικονομία της χώρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έκθεσης του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.

Μέχρι τώρα, οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι εξαιρετικά έντονες σε χώρες του Τρίτου και του Τέταρτου κόσμου, οι οποίες λόγω έλλειψης υποδομών και γεωγραφικής θέσης «πληρώνουν το τίμημα» της αύξησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας.

       Σταδιακά όμως, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ίσως αρχίσουν να επιφέρουν άμεσες και δυσμενέστατες κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις και στις ανεπτυγμένες χώρες ή τις μεγάλες αναπτυσσόμενες, όπως έδειξε το φετινό δραματικό καλοκαίρι.

      Μία από τις χώρες που αναμένεται να πληγούν περισσότερο ίσως να είναι και η Κίνα, πληρώνοντας ήδη όπως φαίνεται το δικό της τίμημα, αυτό της αλόγιστης ανάπτυξης. Η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, μπορεί να απολαμβάνει μίας εκρηκτικής οικονομικής ανάπτυξης η οποία επιδρά και στην αύξηση της επιρροής της ως «παίκτη» στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα, σύντομα όμως θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό από τις οποίες θα υποφέρει, εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Αυτό είναι το αποτέλεσμα-προειδοποίηση έκθεσης Κινέζων επιστημών που πραγματοποιήθηκε από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

       Η Κίνα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «θύματα» της κλιματικής αλλαγής, με εκτεταμένες ξηρασίες, την άνοδο της στάθμης των θαλασσών η οποία απειλεί παγκόσμιες μητροπόλεις όπως η Σαγκάη, αλλά και καταστροφικές πλημμύρες, με τελευταίες αυτές του καλοκαιριού, που είχαν ως αποτέλεσμα 4.200 νεκρούς και αγνοούμενους, αλλά και 15 εκατομμύρια ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Μόνο εντός του 2010, οι πλημμύρες επηρέασαν 230 εκατομμύρια Κινέζους, ενώ οι εφτά από τις δέκα θερμότερες χρονιές στην ιστορία της χώρας, σημειώθηκαν την τελευταία δεκαετία.

       Σοβαρό πρόβλημα με πολύ μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις αναμένεται να είναι το διατροφικό, καθώς η Κίνα διαθέτει το 7% της καλλιεργήσιμης γης του πλανήτη, έχοντας όμως να θρέψει το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού σε μια περίοδο μάλιστα που μεγάλο μέρος του 1,3 δις Κινέζων μεταβάλλουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες ερχόμενοι κοντά στα δυτικά -αντιπεριβαλλοντικά συνήθως- πρότυπα κατανάλωσης. Όμως, λόγω των αλλαγών που έχει επιφέρει η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις ίσως μειωθούν με δραματικές συνέπειες για τους πληθυσμούς.

       Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου μεγάλου μέρους του πληθυσμού θα επιφέρει αναμφίβολα τεράστια αύξηση στη ζήτηση, τόσο σε τρόφιμα, όσο βεβαίως και σε νερό, με τον μέσο Κινέζο να καταναλώνει ακόμα κατά κεφαλή μόλις το 25% του παγκόσμιου μέσου όρου, την ίδια στιγμή που οι πηγές υδάτινων πόρων λιγοστεύουν.

       Η στενότητα υδάτινων πόρων δεν είναι καινούριο πρόβλημα για την Κίνα. Με εξαίρεση το νότο της χώρας, οι περισσότερες περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη διάθεση και παροχή νερού, τα οποία μάλιστα έχουν ήδη ενταθεί εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Οι τεράστιοι ποταμοί που διασχίζουν τη χώρα δεν έχουν τον όγκο νερού που διέθεταν παλαιότερα, καθώς η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας επιφέρει σταδιακά το λιώσιμο των πάγων στην οροσειρά των Ιμαλαϊών από την οποία και πηγάζουν. 

       Η έρευνα επεξεργάζεται σενάρια για την πιθανή επίδραση των ακραίων καιρικών συνθηκών στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Στο καλύτερο δυνατό, οι καλλιεργήσιμες γαιές θα παραμείνουν σταθερές σε έκταση, ή ακόμα και θα αυξηθούν. Στο χειρότερο δυνατό σενάριο όμως προβλέπεται μείωση κατάλληλων για καλλιέργεια εδαφών η οποία μπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες: 4-14% στην παραγωγή ρυζιού, 2-20% στην παραγωγή σιτηρών και 0-23% στην παραγωγή καλαμποκιού.   

       Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου «είναι ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή» σύμφωνα με την έκθεση του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και το πρόγραμμα ύψους 736 δις δολαρίων για την ανάπτυξη “καθαρών” μορφών ενέργειας σκοπεύει να δράσει ανασταλτικά σε αυτή την αδυναμία. Πόσο εύκολο θα είναι όμως αυτό όταν θα προσπαθήσει να διατηρήσει τη φήμη της ως «η βιομηχανία χαμηλού κόστους του πλανήτη»;


(Πηγές: AFPNature)

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

2 Σεπτεμβρίου 2010

Σχετικά άρθρα