1

ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ, Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Η ΕΕ συντονίζει τις επεμβάσεις έκτακτης ανάγκης και την ενίσχυση χωρών που χρειάζονται βοήθεια.

      Φέτος το καλοκαίρι, όπως συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια, καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές έπληξαν την Ευρώπη. Το Κέντρο Παρακολούθησης και Πληροφοριών (ΚΠΠ) της ΕΕ είναι αρμόδιο για την παροχή άμεσης βοήθειας στις πληγείσες χώρες.

Το κέντρο αυτό, με έδρα τις Βρυξέλλες, είναι ανοικτό 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα. Αποστολή του είναι να παρακολουθεί τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε όλον τον κόσμο και να συντονίζει τα μέτρα της ΕΕ για παροχή βοήθειας. Το ΚΠΠ, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει όλα τα είδη καταστροφών, είτε προκαλούνται από φυσικά αίτια είτε από τον άνθρωπο, λειτουργεί ως κέντρο επικοινωνίας μεταξύ των χωρών. Μόλις λάβουν αίτημα για βοήθεια, οι αξιωματικοί υπηρεσίας ειδοποιούν τις πιθανές δωρήτριες χώρες και διοχετεύουν την προσφερόμενη συνδρομή στην περιοχή που έχει ανάγκη. Εκτός από τη διάθεση εξοπλισμού και άλλων προμηθειών, το ΚΠΠ αποστέλλει, επίσης, στις πληγείσες περιοχές ειδικούς εμπειρογνώμονες.

      Τον Ιούλιο για παράδειγμα, η Πορτογαλία ζήτησε εξοπλισμό για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών. Τρεις χώρες ανταποκρίθηκαν αμέσως και έγινε δεκτή η προσφορά της Ιταλίας για αποστολή δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών.
      Προηγουμένως, είχε ζητήσει βοήθεια η Ρουμανία για την αντιμετώπιση των σοβαρών πλημμυρών που προκάλεσαν τον θάνατο 25 ατόμων. Μέσα σε λίγες ώρες, τέσσερις χώρες της ΕΕ προσφέρθηκαν να βοηθήσουν.

      Το κέντρο ίσως αναλάβει σύντομα μεγαλύτερο ρόλο. Τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη πλήττεται όλο και πιο συχνά από σοβαρές δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες και ξηρασίες. Συνεπώς είναι αναγκαία η ύπαρξη πολιτικής επικεντρωμένης στην πρόληψη.
      Η Επιτροπή επιθυμεί να μετατρέψει το ΚΠΠ σε ένα πραγματικά επιχειρησιακό κέντρο με δικούς του πόρους, τους οποίους θα μπορεί να διαθέτει αμέσως. Καταρτίζονται επίσης προγράμματα για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου επιμόρφωσης σε θέματα αντιμετώπισης καταστροφών και ενός μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης.

     Ο μηχανισμός αυτός, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2001, μπορεί να ενεργοποιηθεί για την αντιμετώπιση αναγκών και σε χώρες εκτός ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΕ συμφωνεί να βοηθήσει. Αυτό συνέβη ήδη μετά τους σεισμούς στη Αϊτή και στη Χιλή και πιο πρόσφατα για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού.

     Πρόσφατα η Ρωσία επλήγη από καταστροφικές πυρκαγιές. Αν και οι αρχές δεν έχουν ζητήσει ακόμη τη βοήθεια του ΚΠΠ, πολλά κράτη μέλη της ΕΕ παρέχουν ήδη βοήθεια. Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κάθριν Άστον δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια τόσο κατά τη διάρκεια όσο και κατά την επαύριον της καταστροφής.

(Πηγή: europa.eu)

Περισσότερα για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας (ιστοσελίδα στα αγγλικά)


18 Αυγούστου 2010