1

ΜΑΥΡΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Μία γρήγορη ματιά στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία και δίκτυα ανά τον κόσμο είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς την εκδίκηση της φύσης η οποία τους τελευταίους μήνες δεν γνωρίζει σύνορα και ηπείρους. Το χειρότερο δεν είναι όμως ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είναι ότι είχε προβλεφθεί εγκαίρως και επανειλημμένως.
Εδώ και χρόνια επιστήμονες και ειδικοί από όλο τον κόσμο αναφέρουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που θα έχει ως αποτέλεσμα θερμοκρασίες-ρεκόρ και την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων τόσο ως προς τη συχνότητα, όσο και ως προς την έντασή τους.

Τις τελευταίες ημέρες ολόκληρος ο πλανήτης ζει τα εφιαλτικά σενάρια που έχουν από καιρό προβλεφθεί… για τα οποία όμως οι περισσότερες πολιτικές ηγεσίες δεν φαίνονται διατεθειμένες να παραχωρήσουν απολύτως τίποτα.

Το 2010 είναι το πιο θερμό έτος από καταγραφής δεδομένων
 και οι χιλιάδες πνιγμένοι και άστεγοι στην Ασία, το γκριζοκίτρινο νέφος που έχει πνίξει τη Μόσχα[1], οι ειδικές μάσκες για να αναπνέουν οι Μοσχοβίτες, αλλά και οι πλημμύρες που συμπαρασύρουν τα πάντα σε περιοχές της Ευρώπης με θεωρητικά ήπιο κλίμα μοιάζουν με σκηνές από ταινία τρόμου, η οποία όμως είναι μια πραγματικότητα που σύμφωνα με τους ειδικούς θα είναι όλο και συχνότερη.

Σύμφωνα με τον Ομάρ Μπαντούρ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, «κάθε χρόνο παρατηρούνται νέα ρεκόρ σε ένταση και συχνότητα» ακραίων καιρικών φαινομένων, ρεκόρ τα οποία μάλιστα μπορεί να σπάσουν «αρκετές φορές εντός μίας εβδομάδας»[2].

Στην Κίνα, την Ινδία και το Πακιστάν οι τρομακτικές πλημμύρες έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς, ακόμα περισσότερους αγνοούμενους και δεκάδες χιλιάδες άστεγους. Οι φτωχοί αυτού του πλανήτη αποτελούν εδώ και χρόνια τα μεγαλύτερα θύματα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και της γεωγραφικής θέσης των περισσοτέρων κρατών στα οποία ζουν (Αφρική-Ασία).

Αλλά και στα προηγμένα κράτη η κατάσταση μοιάζει εφιαλτική αυτόν τον Αύγουστο. Θερμοκρασίες ρεκόρ και ξηρασία χωρίς προηγούμενο στη Ρωσία, η οποία αδυνατεί παρά τα μέσα που διαθέτει να τιθασεύσει τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της και οι οποίες καλύπτουν ένα σημαντικό κομμάτι του πλανήτη από τις δορυφορικές φωτογραφίες.

Στις Η.Π.Α. δεκαοχτώ από τις συνολικά πενήντα Πολιτείες υποφέρουν από ξηρασία, έστω και αν αυτή επισκιάζεται από τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία του πλανήτη, στον κόλπο του Μεξικού.

Στην Ευρώπη, η Πολωνία, η Τσεχία, η Αυστρία και η νότια Γερμανία υποφέρουν από πρωτοφανείς καταιγίδες τέτοιας έντασης, ώστε να συμπαρασύρουν ολόκληρα χωριά. Λίγο νοτιότερα στη Μεσόγειοπαρατηρούνται εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες με ταυτόχρονη απουσία των εποχιακών ανέμων.

Και στη Λατινική Αμερική αντίστοιχα με τον εξαιρετικά βαρύ φετινό χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά χαμηλές, με αποτέλεσμα αρκετούς θανάτους.

Η συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα αποτελεί κατά τους ειδικούς, τησημαντικότερη αιτία της πρωτοφανούς κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στον πλανήτη το φετινό καλοκαίρι και ιδίως τις τελευταίες ημέρες. Ακόμα και οι σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής όμως, βλέπουν στις κλιματικές αλλαγές μία από τις αιτίες της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης, με ακραία καιρικά φαινόμενα, σχεδόν σε όλο τον πλανήτη.

Ακόμα και εν μέσω  αυτής της «καταιγίδας» των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής πάντως, ηγεσίες και αγορές δεν φαίνονται να συγκινούνται:
-Στη Βόννη της Γερμανίας, άλλος ένας προπαρασκευαστικός γύρος συνομιλιών ενόψει της περιβαλλοντικής Διάσκεψης στο Μεξικό στο τέλος του έτους, έληξε εν μέσω διαφωνιών και της εντεινόμενης ανησυχίας για ένα νέο παγκόσμιο φιάσκο, αντίστοιχο με αυτό της Κοπεγχάγης το 2009. 
-Επιπλέον οι αγορές, πάντα έτοιμες να αδράξουν παρόμοιες «ευκαιρίες» όπως οι πυρκαγιές στη Ρωσία, ήδη ετοιμάζονται για νέα «κέρδη» στην παγκόσμια αγορά τροφίμων, έχοντας ξεκινήσει νέα «κερδοσκοπικά» παιχνίδια, με αφορμή τη μειωμένη παραγωγή σιταριού από τη Ρωσία, που «αναμένεται» να ωθήσει τις τιμές ανοδικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

[1] “Ζώντας με το δηλητήριο“, Θανάσης Αυγερινός, Ελευθεροτυπία,  10 Αυγούστου 2010 
[2] “Extreme weather fuels debate over global warming”, AFP, 10 Αυγούστου 2010

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr 

10 Αυγούστου 2010