1

Η ΦΥΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ (της Ιωάννας Μουτσοπούλου)

«Υπάρχουν περισσότερα πράγματα στον ουρανό και στη γη, Οράτιε, απ’ όσα μπορεί να ονειρευτεί η φιλοσοφία σου». 
                                                                               Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ο πρώτος εν ενεργεία υποθαλάσσιος ποταμός του κόσμου, που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα και έχει όγκο νερού 350 φορές μεγαλύτερο από αυτόν του Τάμεση και θα ήταν ο 6ος μεγαλύτερος του κόσμου, αν ήταν στην επιφάνεια της γης! Σύμφωνα με τους ερευνητές το υποθαλάσσιο αυτό ρεύμα μεταφέρει αλάτι και θρεπτικά συστατικά στη Μαύρη Θάλασσα (Βλ.1-4).

Αυτή είναι σημαντική ανακάλυψη και δείχνει πόσα σοβαρά πράγματα δεν έχουν ανακαλυφθεί από την επιστήμη τόσο σχετικά με την εξωτερική τους ύπαρξη όσο και τη λειτουργία τους και τη σημαντικότητά της. Όταν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τέτοιοι ποταμοί με τους παραποτάμους τους θεωρείται πλέον ότι λειτουργούν και χρησιμεύουν όπως οι αρτηρίες του αίματος στο ανθρώπινο σώμα, καταλαβαίνει κανείς ότι δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον μόνον για πεδία εκμετάλλευσης από τον άνθρωπο, αλλά για ενιαίους οργανισμούς με τη δική τους οργανική λειτουργία. Αυτό πρέπει να αλλάξει τη ματιά της επιστήμης αλλά και του ανθρώπου γενικά. 
Το ότι η φύση απαιτεί ταπεινότητα από τον άνθρωπο παλαιότερα εκφραζόταν μόνον ως φόβος λόγω των καταστροφών και θεοποίηση των φυσικών στοιχείων, ταυτόχρονα με την αίσθηση της εξάρτησής του από αυτήν. Έπειτα, με την επιστημονική ανάπτυξη, η ανθρώπινη μειονεξία εκφράστηκε σαν απλοϊκότητα υπεροχής απέναντι στο «άψυχο» και κατά ένα μέρος «άβιο» του κόσμου.

Ωστόσο ο άνθρωπος συνεχώς ανακαλύπτει νέα στοιχεία για τη φύση που ανατρέπουν προηγούμενες ερμηνείες του γι’ αυτήν. Το σημειώνουμε όχι γιατί η παρούσα είδηση είναι συγκλονιστική –ίσως πάλι και να ‘ναι χωρίς να το γνωρίζουμε-, αλλά γιατί ο ανθρώπινος κόσμος υπέφερε πάντοτε από την αυθεντία της γνώσης. Αυτή ήταν αρχικά και για απέραντο χρόνο θρησκευτική, μετά πολιτική και ιδεολογική και μετά επιστημονική. Σήμερα συντρέχουν και οι τρεις, αν και στη δύση έχει μειωθεί σημαντικά η πρώτη.

Θα ήταν ίσως αναγκαίο να κάνει και η επιστήμη ό,τι αναγκάζεται να κάνει σήμερα και η Καθολική Εκκλησία, δηλαδή να ανατρέπει την αυθεντία της αναγνωρίζοντας επισήμως τα λάθη της. Για την επιστημονική αυθεντία δεν χρειάζεται να έχει επιβάλλει κανείς επισήμως την επιστημονική του άποψη, γιατί για το καθεστώς επιβολής αρκεί και το να δημιουργεί ένα κλίμα αποκλειστικότητας που αποτρέπει τις διαφορετικές απόψεις να εκφραστούν. Εξάλλου και οι αντιδικίες ανάμεσα στους επιστήμονες συχνά ήταν σφοδρές –και δεν μιλάμε για την εποχή του Γαλιλαίου!.

Αν μάλιστα οι όποιες απόψεις έχουν επικρατήσει και επηρεάσει σημαντικές πολιτικές αποφάσεις, τότε είναι υποχρεωτική αυτή η στάση αναδρομικής αναγνώρισης. Αυτό γίνεται πιο επιτακτικό, όταν η επιστημονική άποψη έχει στηρίξει σημαντικές πολιτικές αποφάσεις, που έχουν επιβαρύνει καταστροφικά το περιβάλλον. 
Ένας άλλος τομέας στον οποία αυτό ισχύει σημαντικά είναι η ιατρική, όπου δεν είναι πάντοτε διαφανής η διαδικασία με την οποία επιβάλλονται τα πρωτόκολλα της όποιας θεραπείας.

Είναι φανερό πως η ανθρώπινη τάση για αυθεντία, η θρησκεία που ενδιαφέρεται μόνον για τον άνθρωπο, ο επιστημονικός φονταμενταλισμός και η εταιρική εκμετάλλευση στις αγορές έχουν φέρει τον πλανήτη σε καθεστώς ακραίας κρίσης.

Η ώρα της απομυθοποίησης έχει φθάσει για όλους και για τους λαούς. Η απομυθοποίηση των κατεστημένων απόψεων και συμπεριφορών είναι αναπόφευκτη. Αυτό που είναι πρόβλημα είναι το αν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το μέλλον μετά από αυτήν την απομυθοποίηση.

Φυσικά υπάρχει και μία πιο ανώδυνη εναλλακτική λύση: Να ζήσουμε όσο ζήσουμε και να αφήσουμε στις επόμενες γενιές να αντιμετωπίσουν τις ανατροπές. Μετά θάνατο κανείς δεν θα είναι υποχρεωμένος να αναλάβει τις ευθύνες του. Έτσι βέβαια πίστευε και ο Λουδοβίκος ο ΙΕ΄ λέγοντας «Μετά από εμένα το χάος!». 

Πηγές: 
1)http://news.in.gr/print/?aid=1231054164
2)http://www.telegraph.co.uk/earth
3)http://timesofindia.indiatimes.com/articleshow/6245720.cms?prtpage=1
4)http://www.disclose.tv/forum/undersea-river-discovered-flowing-on-sea-bed-t28281.html 

Ιωάννα Μουτσοπούλου, δικηγόρος
Μέλος της Γραμματείας της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ

5 Αυγούστου 2010