1

ΟΙ “ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ” ΤΟΥ ΦΡΑΓΚΛΙΝΟΥ ΡΟΥΣΒΕΛΤ – ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1941

 Οι Τέσσερις Ελευθερίες όπως τις εξέφρασε ο τότε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Φραγκλίνος Ντ. Ρούσβελτ, στο ετήσιο διάγγελμά του (State of the Union) προς τους πολίτες της χώρας, στις 6 Ιανουαρίου του 1941. 

        “Στις μελλοντικές ημέρες, που επιδιώκουμε να καταστήσουμε ασφαλείς, αναμένουμε με ενδιαφέρον έναν κόσμο που ιδρύεται επάνω σε τέσσερις  oυσιαστικές ανθρώπινες ελευθερίες.

Η πρώτη είναι η ελευθερία της ομιλίας και της έκφρασης – παντού στον κόσμο.

Η δεύτερη είναι η ελευθερία κάθε προσώπου να λατρεύει το Θεό με τον τρόπο του – παντού στον κόσμο.

Η τρίτη είναι η ελευθερία από την ένδεια / φτώχεια   που παγκοσμίως σημαίνει οικονομικούς όρους που θα εξασφαλίσουν σε κάθε έθνος μια υγιή εν καιρώ ειρήνης ζωή για τους κατοίκους  – σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η τέταρτη είναι η ελευθερία από το φόβο — που σημαίνει μια παγκόσμια μείωση των εξοπλισμών σε τέτοιο σημείο και με τέτοιο ενδελεχή τρόπο, ώστε κανένα έθνος να μην είναι σε θέση να διαπράξει μια πράξη φυσικής επιθετικότητας ενάντια σε οποιοδήποτε γείτονα — οπουδήποτε στον κόσμο.

Αυτό δεν αποτελεί κάποιο όραμα μιας απόμακρης χιλιετίας. Είναι μια σαφής βάση για ένα είδος κόσμου εφικτού στο χρόνο και τη γενεά μας. Εκείνο το είδος κόσμου που θα αποτελέσει την αντίθεση στη αποκαλούμενη “νέα τάξη” της τυραννίας που οι δικτάτορες επιδιώκουν να δημιουργήσουν μέσω των βομβών.”

Franklin Delano Roosevelt, από το ετήσιο διαγγελμά του προς τον Αμερικανικό λαό, 6 Ιανουαρίου 1941 

 Πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Four_Freedoms   


28 Ιουλίου 2010