ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ

Poverty breakfast - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Poverty breakfast - Σόλων ΜΚΟ

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι περισσότεροι Ευρωπαίοι αγωνίζονται για να τα βγάλουν πέρα οικονομικά 
       Ένας στους έξι Ευρωπαίους δίνει συνεχώς αγώνα για να πληρώσει τους λογαριασμούς του νοικοκυριού του και τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η φτώχεια έχει παρουσιάσει αύξηση στη χώρα τους τον τελευταίο χρόνο.
       Αυτά είναι τα βασικά αποτελέσματα από μια νέα έρευνα του Ευροβαρόμετρου για τον κοινωνικό αντίκτυπο της κρίσης, την οποία παρουσίασε η Επιτροπή της ΕΕ.

        Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2010, συμπίπτει χρονικά με το τέλος του πρώτου εξαμήνου του Ευρωπαϊκού Έτους για την καταπολέμηση της φτώχειας 2010 και έπεται της συμφωνίας των ηγετών της ΕΕ της 17ης Ιουνίου να εξέλθουν 20 εκατομμύρια Ευρωπαίοι από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

      Ο κ. László Andor, Επίτροπος της ΕΕ για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη, μιλώντας στα ΜΜΕ στις Βρυξέλες, δήλωσε ότι «Τα αποτελέσματα ερευνών επιβεβαιώνουν ότι η φτώχεια είναι ένα σημαντικό ζήτημα στην ΕΕ και ότι η τρέχουσα οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση επιδεινώνει επιπλέον την κατάσταση.Η κρίση είναι αισθητή και ένα σημαντικό ποσοστό των Ευρωπαίων σήμερα δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους».Και πρόσθεσε:«Η νέα στρατηγική της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία:η «Ευρώπη 2020» και ο στόχος της να εξέλθουν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια Ευρωπαίοι από τη φτώχεια μέχρι το 2020 στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα για τη γνήσια δέσμευση όλων των χωρών να προκύψουν ορατά αποτελέσματα για μια δικαιότερη Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς».

       Συνολικά, οι πολίτες της ΕΕ θεωρούν ότι η φτώχεια έχει αυξηθεί το έτος πριν από την έρευνα, σε όλα τα επίπεδα:6 στους 10 θεωρούν ότι η φτώχεια έχει αυξηθεί στην τοπική περιφέρειά τους, τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων αισθάνονται ότι η φτώχεια έχει αυξηθεί στη χώρα τους και το 60% πιστεύουν ότι η φτώχεια έχει αυξηθεί στο σύνολο της ΕΕ.

       Η κρίση και οι εκκλήσεις για μέτρα λιτότητας διαμορφώνουν την αντίληψη των ανθρώπων για τη φτώχεια. Η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση με το 85% των ερωτηθέντων να θεωρούν ότι η φτώχεια έχει σημειώσει άνοδο στη χώρα τους.Το 83% των Γάλλων, το 82% των Βουλγάρων, το 77% των Ρουμάνων και το 75% των Ιταλών υποστηρίζουν επίσης την ίδια άποψη για τη χώρα τους.Ενώ σε μερικές χώρες οι άνθρωποι περιμένουν περισσότερες δυσκολίες, όπως στην Ελλάδα και τη Ρουμανία όπου επτά στους δέκα περιμένουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών τους, σε άλλες χώρες βελτιώθηκε η αντίληψη.

        Για παράδειγμα, περιμένουν να επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους το 23% των Λετονών (το ποσοστό μειώθηκε από το 65% τον Ιούλιο του 2009), το 32% των Λιθουανών (το ποσοστό μειώθηκε από το 58% τον Ιούλιο του 2009) και το 20% Ούγγρων (το ποσοστό μειώθηκε από το 48% τον Ιούλιο του 2009).Σήμερα λιγότεροι ερωτηθέντες στη Λετονία, την Πολωνία, το ΗΒ, το Βέλγιο και τη Φινλανδία περιμένουν ότι θα παραμείνουν άνεργοι αν χάσουν τη δουλειά τους.

Ένα σημαντικό μερίδιο των πολιτών της ΕΕ αναφέρει ότι αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες
       
Ένας στους έξι Ευρωπαίους αναφέρει ότι το νοικοκυριό του δεν είχε χρήματα να εξοφλήσει πάγιους λογαριασμούς, να αγοράσει τρόφιμα ή άλλα καθημερινά καταναλωτικά αγαθά τουλάχιστον μία φορά το προηγούμενο έτος και το 20% ότι αντιμετώπισε δυσκολίες να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του νοικοκυριού του και τις υποχρεώσεις σε θέματα πίστης την περίοδο που διεξάχθηκε η έρευνα (δηλαδή το Μάιο του 2010).

       Για το 15% η εξόφληση ορισμένων λογαριασμών και υποχρεώσεων πίστης αποτελεί έναν συνεχή αγώνα, ενώ το 3% είχαν καθυστερήσει την εξόφληση και το 2% είχαν πραγματικά οικονομικά προβλήματα και είχαν καθυστερήσει πολλές πληρωμές τέτοιου είδους.

Περίπου το 30% των πολιτών δυσκολεύονται περισσότερο να αντιμετωπίσουν τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης
       
Περίπου 3 στους 10 Ευρωπαίους ανέφερε ότι είχε δυσκολευτεί περισσότερο να αντιμετωπίσει τις δαπάνες που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη, τη φροντίδα των παιδιών τους ή τη μακροχρόνια φροντίδα των ίδιων ή συγγενών τους, τους προηγούμενους έξι μήνες: το 11% αισθάνθηκε ότι είχε «δυσκολευτεί περισσότερο» και το 18% αισθάνθηκε ότι είχε «δυσκολευτεί κάπως».

Ένας στους έξι Ευρωπαίους δεν είναι πολύ ή και καθόλου σίγουρος ότι θα κρατήσει τη δουλειά του 
       Το Μάρτιο του 2010, το 18% των ερωτηθέντων που απασχολούνται δεν είναι πολύ ή και καθόλου σίγουροι ότι θα είναι σε θέση να κρατήσουν τη σημερινή θέση εργασίας τους, τους επόμενους 12 μήνες και το 49% πιστεύουν ότι είναι μάλλον απίθανο ή και καθόλου πιθανό να βρουν μια νέα θέση μέσα σε έξι μήνες, σε περίπτωση που απολυθούν.

Ο αντιληπτός αντίκτυπος της κρίσης στα μελλοντικά δικαιώματα συνταξιοδότησης 
       Τέλος, όσον αφορά το μελλοντικό εισόδημα, το 73% των πολιτών της ΕΕ είτε σαφώς περιμένουν χαμηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές είτε σκέφτονται ότι θα πρέπει να αναβάλουν τη συνταξιοδότησή τους ή να αποταμιεύσουν περισσότερα χρήματα για τα γηρατειά. Στο μεταξύ, το 20% ανησυχούν ιδιαίτερα ότι το εισόδημά τους όταν γεράσουν δεν θα είναι αρκετό για να τους εξασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή και το 34% ανησυχούν αρκετά με μια τέτοια προοπτική. Σε 17 κράτη μέλη, η πλειονότητα των ερωτηθέντων ανησυχούν πολύ ή αρκετά ότι όταν γεράσουν το εισόδημά τους δεν θα είναι επαρκές για να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Ιστορικό
       
Η αντίληψη του κοινού για τον κοινωνικό αντίκτυπο της κρίσης που ξέσπασε το φθινόπωρο του 2008 παρακολουθείται τακτικά από τον Ιούνιο του 2009 με τις έρευνες του Ευροβαρόμετρου που έχουν σχεδιαστεί ειδικά γι’ αυτόν το σκοπό. Αποσκοπούν να καταγράψουν την αντίληψη για την ύπαρξη φτώχειας, το βαθμό οικονομικής δυσκολίας των νοικοκυριών, τις αλλαγές στις προσιτές τιμές της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής πρόνοιας και την αίσθηση των ανθρώπων για την οικονομική τους κατάσταση όταν γεράσουν.

      Κατά την τελευταία αυτή έρευνα, 25.600 πολίτες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πέρασαν από συνέντευξη κυρίως τηλεφωνικώς από τις 18 έως τις 22 Μάιου 2010, ύστερα από τυχαία επιλογή ερωτηθέντων και με την εφαρμογή διορθωτικού συντελεστή για τις γνωστές δημογραφικές αποκλίσεις.

      Ενώ τα στοιχεία στα οποία βασίζεται ο στόχος για τη μείωση της φτώχειας στην ΕΕ (ΕΕ- SILC: εισόδημα, κοινωνική ένταξη και συνθήκες διαβίωσης) διατίθενται με καθυστέρηση 2 ετών περίπου, οι έρευνες για την αντίληψη του κοινού για τη φτώχεια παρέχουν μια γρήγορη ένδειξη μόνο με ένα μήνα καθυστέρηση για τον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να εξελιχθεί η φτώχεια και ο αποκλεισμός.

Περαιτέρω πληροφορίες(στα αγγλικά):
Memo/10/268

Έκθεση για την έρευνα του ευρωβαρόμετρου:
http://ec.europa.eu/public_opinion/flash/fl_289_en.pdf  

Ευρωπαϊκό έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας:
www.2010againstpoverty.eu 

(Πηγήeuropa.eu)  

23 Ιουνίου 2010

Σχετικά άρθρα