1

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ — Σειρά Αιμοδοσία Μεταμόσχευση

Η δημοσκόπηση που δημοσιεύει το Ευρωβαρόμετρο πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας 2010 δείχνει ότι το 37% των Ευρωπαίων έχουν δώσει αίμα.
  
     Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου δείχνει αύξηση 6% από την τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2002 στην ΕΕ-15. Σύμφωνα με την έρευνα, οι χώρες που έχουν τα υψηλότερα επίπεδα αιμοδοσίας είναι η Αυστρία (66%), η Γαλλία (52%), η Ελλάδα (51%) και η Κυπριακή Δημοκρατία (51%). Πάνω από το ήμισυ των Ευρωπαίων είναι πρόθυμοι να δωρίσουν όργανά σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρομέτρου σχετικά με τη δωρεά οργάνων, που επίσης δημοσιεύθηκε σήμερα.

       Η Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας, που καθιερώθηκε το 2005, γιορτάζεται στις 14 Ιουνίου για την προώθηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ανάγκη για ασφαλές αίμα και τακτική εθελοντική αιμοδοσία. Συντονίζεται από κοινού από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), της Διεθνούς Εταιρείας Μετάγγισης Αίματος (ISBT) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Οργανώσεων Αιμοδοσίας (IFODS).

      Κάποια άλλα βασικά ευρήματα από τις έρευνες:
Αιμοδοσία και τη μετάγγιση: συμπεριφορές και στάσεις 
– Περισσότεροι άνδρες αιμοδότες παρά γυναίκες (44% έναντι 31%).
– 40-54 ετών είναι η ηλικιακή ομάδα που είναι πιθανότερο να έχουν δώσει αίμα (46%).
– Η πλειονότητα των Ευρωπαίων (57%) πιστεύουν ότι η ασφάλεια των μεταγγίσεων έχει βελτιωθεί κατά τα τελευταία 10 χρόνια.

Το ανθρώπινο αίμα για μετάγγιση: τα πρότυπα της ΕΕ για την ποιότητα και την ασφάλεια
      Το 2002, η οδηγία 2002/98/ΕΚ σχετικά με τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας για το αίμα και τα συστατικά του αίματος εκδόθηκε για να εξασφαλιστεί πρόληψη της μετάδοσης ασθενειών μέσω του αίματος, και την εξασφάλιση της πρόσβασης σε ασφαλή και υψηλής ποιότητας συστατικά του αίματος σε όλα τα κράτη μέλη. Μέτρα που θεσπίζονται με την οδηγία περιλαμβάνουν:
– Την ίδρυση μιας αρμόδιας αρχής σε κάθε κράτος μέλος υπεύθυνη για την έγκριση και την εποπτεία της αιμοδοσίας, των τραπεζών, καθώς και τη διανομή,
– Τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας για τη δωρεά, τον έλεγχο, τη μετατροπή και τη μεταφορά στον τόπο της τελικής χρήσης,
– Κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού,
– Κριτήρια για την επιλογή των δοτών αίματος, και
– Τα συστήματα ιχνηλασιμότητας και η γνωστοποίηση σοβαρών ανεπιθύμητων συμβάντων και αντιδράσεων.
 
Δωρεά οργάνων και μεταμοσχεύσεις: συμπεριφορές και στάσεις 
– 40% των Ευρωπαίων έχουν ήδη συζητήσει το θέμα της δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων με τις οικογένειές τους.
– 55% είναι πρόθυμοι να δωρίσουν ένα από τα όργανά τους μετά θάνατον. 27% είναι αντίθετοι με την ιδέα. Αυτό είναι σύμφωνα με την έρευνα του 2006 (56% είναι πρόθυμοι να δωρίσουν, το 26% κατά).
– Τα υψηλότερη επίπεδα προθυμίας για δωρεά είναι στη Σουηδία (83%), στη Μάλτα (77%), στη Φινλανδία και στο Βέλγιο (και οι δύο 72%).

Οργάνα: Πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας της ΕΕ για τη δωρεά και μεταμόσχευση 
      Η διαδικασία έγκρισης της οδηγίας σχετικά με τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας των ανθρώπινων οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση, θα ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα (βλ. IP/10/588 και MEMO/10/203). Τα κράτη μέλη θα έχουν 24 μήνες για τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο.


Μέτρα που εισάγονται με την οδηγία περιλαμβάνουν τη θέσπιση:
– μιας αρμόδιας αρχής σε κάθε κράτος μέλος,
– ενός συστήματος για την έγκριση της προμήθειας και μεταμόσχευσης οργάνων, και
– συστημάτων ιχνηλασιμότητας και γνωστοποίησης των σοβαρών ανεπιθύμητων συμβάντων και αντιδράσεων.

       Αυτά τα μέτρα θα διασφαλίσουν ότι τα ίδια βασικά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας για τα ανθρώπινα όργανα που προορίζονται για μεταμόσχευση θα τεθούν σε εφαρμογή σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
      
Η οδηγία αυτή συνοδεύεται από ένα σχέδιο δράσης σχετικά με τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις. Το σχέδιο δράσης, το οποίο ισχύει για την περίοδο 2009 έως 2015, ορίζει 10 δράσεις προτεραιότητας που αποσκοπούν στην αύξηση της διαθεσιμότητας οργάνων, στο να καταστούν τα συστήματα μεταμοσχεύσεων αποδοτικότερα και πιο προσπελάσιμα, και στην ενίσχυση της ποιότητας και της ασφάλειας.

      Οι έρευνες σχετικά με τις δημόσιες τοποθετήσεις και συμπεριφορές σε σχέση με την αιμοδοσία και τη μετάγγιση και τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκαν κατά το μήνα Οκτώβριο 2009 σε 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις τρεις υποψήφιες χώρες (την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την Κροατία και τη Τουρκία) και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.


Περισσότερες πληροφορίες
 (στα αγγλικά):
Οι εκθέσεις του Ευρωβαρομέτρου διατίθενται στη διεύθυνση:
http://ec.europa.eu/health/eurobarometers/index_en.htm 

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το αίμα, τους ιστούς και τα όργανα:
http://ec.europa.eu/health/blood_tissues_organs/policy/index_en.htm 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας: http://www.wbdd.org


(Πηγή
europa.eu)  

14 Ιουνίου 2010