ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΓΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΨΩΜΙ, ΤΟ …ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟ

Breads - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Breads - Σόλων ΜΚΟΠολύτιμο, θρεπτικό, αλλά και «παρεξηγημένο». Ο λόγος για το ψωμί, μία τροφή που μπορεί οι περισσότεροι να θεωρούν ότι σχετίζεται άμεσα με την παιδική παχυσαρκία, ωστόσο βάσει νέων ερευνών όχι μόνο δε φαίνεται να συμβάλλει στην αύξηση του βάρους όσων ακολουθούν ένα ισορροπημένο μοντέλο διατροφής, αλλά αντίθετα βοηθά, ακόμη και στη μείωση του δείκτη μάζας σώματος και στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο! 

Ειδικότερα, μελέτη Ισπανών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο «Complutense» της Μαδρίτης, κατέδειξε ότι τα παιδιά που έτρωγαν περισσότερα από 80 γραμμάρια ψωμί σε καθημερινή βάση εμφάνιζαν 15,8% μικρότερα ποσοστά υπερβάλλοντος βάρους και 13,9% παχυσαρκίας συγκριτικά με εκείνα που κατανάλωναν λιγότερη ποσότητα (16,6% και 20,5% αντίστοιχα).


       Επιπλέον, από την ανάλυση των διατροφικών και κοινωνικών συνηθειών περισσότερων από 500 μαθητών, ηλικίας 8-13 ετών, που συμμετείχαν στην έρευνα, προέκυψε ότι όσα συμπεριλάμβαναν στη διατροφή τους δύο παραπάνω μερίδες ψωμιού, παρουσίαζαν και μικρότερο ΔΜΣ, ενώ είχαν καλύτερες αιματολογικές εξετάσεις και γλυκαιμικό έλεγχο, καθώς και μικρότερο ρίσκο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

       «Το ψωμί έχει συνδεθεί στη συνείδησή μας με το βάρος και οι περισσότεροι θεωρούν ότι για να αδυνατίσουμε το καλύτερο είναι να το περιορίσουμε στην καθημερινή διατροφή μας. Τα αποτελέσματα της έρευνας, ωστόσο, δεν το επιβεβαιώνουν, καθώς τα παιδιά που τρώνε περισσότερο ψωμί αποδείχθηκε ότι είναι πιο αδύνατα και ότι κατά κανόνα κάνουν μία πιο ισορροπημένη διατροφή» εξηγεί η Rosa María Ortega, Καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Complutense.

      Και συμπληρώνει: «Ένα τρόφιμο, από μόνο του ούτε αδυνατίζει, ούτε παχαίνει…Αυτό που μετρά είναι μία γενικότερα σωστή διατροφή». 

21 Μαΐου 2010

Μαρίνα Σαουλίδου, δημοσιογράφος 

Με την ευγενική παραχώρηση του
 mednutrition.gr

Σχετικά άρθρα