1

2010 EYΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ

Πριν από δέκα χρόνια οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύτηκαν να εξαλείψουν τη φτώχεια στην ΕΕ μέχρι το 2010. Καθώς η προθεσμία πλησιάζει στο τέλος της, ο στόχος αυτός δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.

         Η φτώχεια αποτελεί πληγή όχι μόνο για τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα που στερεί πολλούς ανθρώπους από έναν τρόπο ζωής που οι περισσότεροι από μας θεωρούν δεδομένο. Συχνά, οι αιτίες του είναι ποικίλες, όπως το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, οι διάφορες μορφές εξάρτησης ή μια δύσκολη παιδική ηλικία στερημένη από πολιτισμικά, κοινωνικά και υλικά αγαθά.

         Στην Ένωση, φτωχός θεωρείται κάποιος του οποίου το εισόδημα είναι κάτω από το 60% της διάμεσης τιμής του εισοδήματος της χώρας στην οποία ζει. Με βάση τον ορισμό αυτό, 80 περίπου εκατομμύρια Ευρωπαίοι – δηλ. πάνω από το 15% του πληθυσμού – ζουν στο όριο της φτώχειας ή κάτω από αυτό. Ο ένας στους 10 Ευρωπαίους ζει σε νοικοκυριό όπου κανένας δεν εργάζεται, ενώ το 8% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι η απασχόλησή τους δεν επαρκεί για να τους απαλλάξει από τη φτώχεια.

         Παρόλ’ αυτά η κατάσταση δεν είναι απελπιστική. Μια από τις βασικές αξίες στις οποίες στηρίζεται η Ευρώπη είναι η αλληλεγγύη. Έτσι, η ΕΕ ανακήρυξε το 2010 έτος αφιερωμένο στον αγώνα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.    Ανάμεσα στις διάφορες προγραμματιζόμενες δράσεις και πρωτοβουλίες συγκαταλέγονται η συνάντηση ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας σε όλη την Ευρώπη (τον Μάιο) και μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης (τον Οκτώβριο). Επιπλέον, κάθε χώρα της ΕΕ θα καταρτίσει το δικό της πρόγραμμα για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων.

        Η εξάλειψη της φτώχειας ήταν ένας από τους βασικούς στόχους του σχεδίου για την ανάπτυξη και την απασχόληση (στρατηγική της Λισαβόνας) που ενέκριναν τα κράτη μέλη το 2000. Ευελπιστούμε ότι η εκστρατεία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έτους θα αποτελέσει τον καταλύτη για να συνεχιστεί η καταπολέμηση της φτώχειας και να γίνουν πραγματικότητα οι σχετικοί στόχοι.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
Eυρωπαϊκό έτος 2010  
Η δημιουργικότητα, κλειδί της επιτυχίας 

(Πηγή: europa.eu

10 Μαρτίου 2010