1

ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΟΙ ΕΛΒΕΤΟΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Οι ψηφοφόροι στην Ελβετία απέρριψαν με ποσοστό 70% πρόταση να έχουν τα ζώα δικαίωμα νομικής υπεράσπισης από χρηματοδοτούμενους από το κράτος νομικούς σε σχετικό δημοψήφισμα που διεξήχθη στη χώρα. 

        Στόχος των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των ζώων, ήταν να επεκτείνουν σε ολόκληρη την ελβετική επικράτεια την δυνατότητα νομικής υπεράσπισης των ζώων, η οποία ισχύει στην περιοχή της Ζυρίχης από το 1992.

Έτσι επωφελούμενοι του νόμου σύμφωνα με τον οποίο μπορεί να λάβει χώρα δημοψήφισμα με την συλλογή 100.000 υπογραφών, προσπάθησαν να αναστρέψουν την επί αιώνες διαμορφωθείσα κατάσταση, κατά την οποία ο άνθρωπος απολαμβάνει το δικαίωμα νομικής υπεράσπισης, ενώ τα ζώα όχι.

 Σύμφωνα με φιλοζωικές οργανώσεις η έλλειψη δυνατότητας νομικής υπεράσπισης των ζώων θα εξακολουθεί να αφήνει ατιμώρητα περιστατικά κακομεταχείρισης ζώων από ανθρώπους. Το 70% των ψηφοφόρων πάντως είχε διαφορετική γνώμη απορρίπτοντας την πρόταση.

         Οι περισσότεροι Ελβετοί που αντιτάχθηκαν στην πρόταση υποστήριξαν ότι θεωρούν επαρκή την ήδη υφιστάμενη νομοθεσία στην χώρα, η οποία θεωρείται η αυστηρότερη στον κόσμο. Την ίδια άποψη συμμερίστηκε και η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου της χώρας που είχε ταχθεί εναντίον της υπερψήφισης της πρότασης.

 

         Ενδεικτικό της νομοθεσίας στη χώρα είναι ότι οι κάτοχοι σκύλων πρέπει να παίρνουν ειδικά μαθήματα προκειμένου «ανταποκρίνονται» στις υποχρεώσεις τους. Επιπλέον κατοικίδια ζώα όπως τα χάμστερ απαγορεύεται να κρατιούνται σε κλουβιά. Το ελβετικό Σύνταγμα υποστηρίζει την προστασία της «αξιοπρέπειας» όλων των ζώντων οργανισμών, ενώ σύμφωνα με νόμο του 2009 η κυβέρνηση εγγυάται τα δικαιώματά τους.

 

          Εκτός των ήδη υφιστάμενων νόμων πάντως, σημαντικό ρόλο για την συντριπτική απόρριψη της πρότασης θεωρείται ότι έπαιξε η ανησυχία για το ενδεχόμενο κόστος που θα συνεπαγόταν η νομική υπεράσπιση των ζώων. Αν οι πολίτες ψήφιζαν υπέρ της πρότασης, κάθε καντόνι της χώρας θα έπρεπε να προσλάβει νομικό ειδικευμένο στα δικαιώματα των ζώων, κόστος που θα επιβάρυνε φορολογικά τους πολίτες.

 

          Σύμφωνα με τον Αντουάν Γκέτσελ, νομικό ειδικευμένο στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων για την περιοχή της Ζυρίχης για τους περισσότερους Ελβετούς «ένας θεσμός νομικής υπεράσπισης των ζώων έμοιαζε παράδοξος».


          Μπορεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση και χώρες όπως η Ελλάδα ένα τέτοιο ζήτημα να μοιάζει ειδικά αυτή την εποχή υπερβολικό, αλλά σύμφωνα με τον κ. Γκέτσελ, για την Ελβετία είχε καταντήσει «πιθανώς κουραστικό επειδή συζητούταν εδώ και χρόνια».


(Πηγές: Telegraph, BBC)

9 Μαρτίου 2010

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr