1

ΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ – ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΛΑΛΑ

Ο Δημήτριος Λάλας επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης ήταν ο κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου «Κοπεγχάγη 2009: Το Περιβάλλον στη Δίνη μιας Παγκόσμιας Κρίσης» το οποίο διεξήχθη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στις 26 και 27 Φεβρουαρίου με διοργανωτές το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης του Παντείου Πανεπιστημίου και το Παρατηρητήριο Πολιτικής και Δικαίου για την Κλιματική Αλλαγή.
         Ο κ. Λάλας προέβη σε μία αναλυτική παρουσίαση των διαπραγματεύσεων στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική σύνοδο όλων των εποχών ή οποία στέφθηκε από σχεδόν πλήρη αποτυχία.

Σύμφωνα με τον κ. Λάλα, στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης δεν επετεύχθη ούτε το 10% των συνολικών στόχων που έπρεπε να επιτευχθούν αλλά η Διάσκεψη δεν θα πρέπει να θεωρείται ως πλήρης αποτυχία αλλά ως βάση εμπειρίας για το μέλλον.

         Ο κ. Λάλας παρουσίασε αναλυτικά τις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της κατάστασης όπως αυτή διαμορφώνεται  και εξήρε την ανάγκη υιοθέτησης άμεσων μέτρων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων των δύο βασικών γκρουπ κρατών, των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων, τα οποία αποτέλεσαν και τα δύο κύρια διαπραγματευτικά μέρη στη Διάσκεψη.

         Ένα σχετικά καινούριο στοιχείο στο ζήτημα του περιβάλλοντος πριν τη Διάσκεψη είχε αποτελέσει η παραδοχή για πρώτη φορά των ανεπτυγμένων κρατών ότι οφείλουν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων, έστω και αν δεν προέβησαν σε δεσμεύσεις και η στάση τους στη Διάσκεψη δεν κινήθηκε προς την κατεύθυνση αυτή. Παρόλα αυτά τα ανεπτυγμένα κράτη δεν πρόσφεραν σχεδόν τίποτα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

          Προβλήματα όπως η ενεργειακή φτώχεια σε παγκόσμιο επίπεδο, οι τεράστιες ανισότητες στην κατανάλωση ενέργειας και τους κατά κεφαλή ρύπους και η οικονομική κατάσταση των κρατών δεν ελήφθησαν υπόψη στο βαθμό που θα έπρεπε. Στην Διάσκεψη υπήρξαν πολλές εκκλήσεις των κρατών του αναπτυσσόμενου κόσμου, μερικές εκ των οποίων προκάλεσαν το θαυμασμό των συνέδρων και άλλες τη δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη οργή κάποιων κρατών.

         Επιπλέον, τα προβλήματα ήταν ήδη πολύ μεγάλα πριν ακόμη αρχίσει η Διάσκεψη: το βασικό κείμενο το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη ως βάση των διαπραγματεύσεων, είχε γίνει αντικείμενο έντονων διαφωνιών μέχρι και λίγο πριν την έναρξη της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης, στην προπαρασκευαστική Διάσκεψη της Βαρκελώνης το Νοέμβριο του 2009.

         Ο κ. Λάλας στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τους στόχους τους οποίους έπρεπε να συζητηθούν και να γίνουν αντικείμενο επίτευξης συμφωνιών στη Διάσκεψη.

Επιπλέον αναφέρθηκε και στην οργάνωση της Διάσκεψης η οποία προφανώς δεν ευνόησε τις διαπραγματεύσεις όπως αυτές πραγματοποιήθηκαν, στην καταστολή που γνώρισαν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και σε άλλα οργανωτικά προβλήματα όπως την παραμονή επί ώρες αντιπροσώπων της Κίνας οι οποίοι περίμεναν τις διαπιστεύσεις τους.

        Το μη δεσμευτικό κείμενο δυόμιση σελίδων το οποίο η ολομέλεια απλώς «λαμβάνει υπόψη» και το οποίο παρουσίασε διεξοδικά ο κ. Λάλας, αποτέλεσε μια ξεκάθαρη «αποτυχία», καθώς εκτός της εθελοντικής του ισχύος, ήταν εξαιρετικά αόριστο στον τρόπο επίτευξης των όποιων στόχων περιελάμβανε. Επιπλέον δεν υπάρχει δέσμευση για επίτευξη συμφωνίας στην επόμενη Διάσκεψη του Μεξικού, το Νοέμβριο του 2010, επί της ουσίας για τον κ. Λάλα αυτή ίσως αποτελεί μια σιωπηρή αποδοχή μιας νέας επερχόμενης αποτυχίας.

        Στη συνέχεια ο κ. Λάλας παρουσίασε ένα αναλυτικό «χρονολόγιο της κατάρρευσης» στο οποίο ανέλυσε τα βασικά σημεία των αδιεξόδων των διαπραγματεύσεων κατά τις ημέρες της Διάσκεψης και τον τρόπο με τον οποίο οι μεγάλες ανεπτυγμένες χώρες αποφάσισαν ουσιαστικά μόνες τους τη δημιουργία του εθελοντικού και αόριστου κειμένου που αποτέλεσε και το τελικό αποτέλεσμα της Διάσκεψης.

        Οι αλληλοκατηγορίες που έκτοτε εκτοξεύονται μεταξύ ανεπτυγμένων και μεγάλων αναπτυσσόμενων κρατών για την αποτυχία της Διάσκεψης δείχνουν ότι ο δρόμος για τη Διάσκεψη του Μεξικού δεν θα είναι εύκολος.

 
Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία του κ. Λάλα

5 Μαρτίου 2010

Κάμερα-Σχόλιο: Άρης Καπαράκης, συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων