1

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΕΙΔ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΟΣ ΕΥΑΝΘΙΑΣ ΜΙΧΑΛΑΙΝΑ ΣΤΗ ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ: “ΑΜΕΣΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ”

 Η Ευανθία Μιχάλαινα ειδική επιστήμονας και μέλος της Γραμματείας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας μιλά στη ΜΚΟ Σόλων για την ανάγκη να περάσει η πολιτική δύναμη στα χέρια των πληθυσμιακών βάσεων.

       Η ανάγκη αυτή ισχυροποιείται διαρκώς καθώς οι ηγέτες των κρατών αποδεικνύουν σταθερά –με αποκορύφωμα την Διάσκεψη της Κοπεγχάγης- ότι εξυπηρετούν τους σκοπούς της οικονομίας της αγοράς η οποία λειτουργεί πάντα ανταγωνιστικά έναντι του περιβάλλοντος και της κοινωνίας και όχι προς όφελός τους.

        Οι πολιτικές γραμμές που ακολουθεί ο κόσμος εξαιτίας και της παιδείας που λαμβάνει τον καθιστά υπεύθυνο για τους ηγέτες που ακολουθεί, όπως συνέβη στην Κοπεγχάγη όπου όλος ο πλανήτης κρέμονταν από τα στόματα λίγων ανθρώπων.

         Επιπλέον η κ. Μιχάλαινα τονίζει ότι η πρόληψη επί των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών είναι εξόχως σημαντική αλλά δεν θα πρέπει να γίνει μέσω των διεθνών οργανισμών που οι ηγέτες προτείνουν όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή η Παγκόσμια Τράπεζα. Η κοινωνία των πολιτών και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις οφείλουν να διαδραματίσουν πολύ σημαντικότερο ρόλο στην νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί…

Η συνέντευξη δόθηκε στα πλαίσια του Συνεδρίου «Κοπεγχάγη 2009: Το Περιβάλλον στη Δίνη μιας Παγκόσμιας Κρίσης» το οποίο διεξήχθη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στις 26 και 27 Φεβρουαρίου με διοργανωτές το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης του Παντείου Πανεπιστημίου και το Παρατηρητήριο Πολιτικής και Δικαίου για την Κλιματική Αλλαγή.

Δείτε τη συνέντευξη της κ. Μιχάλαινας στο youtube

5 Μαρτίου 2010
Συνέντευξη-σχόλιο: Άρης Καπαράκης, συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr 
Kάμερα-επεξεργασία: Γιώργος Φλώρος, Παναγιώτης Κατσουλάκος