ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΙΣΩΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ (του Γιώργου Μαυρουλέα)

sima kindinou 220 solon org - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

sima kindinou 220 solon org - Σόλων ΜΚΟΗ νέα χρονιά είναι η αρχή μιας νέας πολύ κρίσιμης δεκαετίας. Της κρισιμότερης στην ιστορία του ανθρώπινου γένους  με εξαίρεση ίσως αυτή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Θα είναι μια δεκαετία αποφάσεων και αναγκαστικών ή μη αλλαγών.



         Είναι αλήθεια ότι το περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό πρόβλημα είναι τέτοιας ισχύος που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με στρουθοκαμιλισμούς. Το πόσο προετοιμασμένοι είμαστε όλοι μας απέναντι σ’ αυτές τις αλλαγές που έρχονται είναι φανερό: δεν είμαστε.

Όσο όμως δεν είμαστε προετοιμασμένοι, τόσο οι αλλαγές θα είναι και πιο οδυνηρές αφού θα είναι αναγκαστικές κάτω από την πίεση και τον πόνο των αδιεξόδων. Το μέλλον είναι το αποτέλεσμα του παρελθόντος μας και από μια άποψη αυτό που κάθε φορά αντιμετωπίζουμε (ως ανθρωπότητα) είναι τα λάθη, οι παραλείψεις μας ή η αίσθηση ευθύνης που επιδείξαμε.

        Πώς θα είναι ο κόσμος το 2020; Σε δέκα μόλις χρόνια από σήμερα; Κάποιοι στα στρατηγεία των μεγάλων δυνάμεων δουλεύουν πάνω σε γεωστρατηγικά σενάρια. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η πραγματικότητα θα τους εκπλήξει. Το millennium ξεκίνησε με αυτοκρατορικές αλαζονικές επιδείξεις από κάποιες υπερδυνάμεις και μόλις 10 χρόνια αργότερα όλα τα σενάρια αποδείχθηκαν καταστροφικά στην πράξη, γι’ αυτούς μάλιστα που τα συνέτασσαν. Η Ιστορία έχει ένα μοναδικό τρόπο να επιβεβαιώνει ότι είναι απρόβλεπτη.

          Τι ιδιαίτερο θα έχει αυτή η δεκαετία; Θα είναι μια δεκαετία σύγκρουσης ή μια δεκαετία σταθμός για την ειρηνική συνύπαρξη; Θα είναι μια δεκαετία των πολιτών και της συμμετοχής ή μια δεκαετία του ολοκληρωτισμού. Θα είναι μια δεκαετία επιβίωσης που θα χαράξει έναν νέο φιλικό πολιτισμό ή αυτή που θα σφραγίσει την οδυνηρή καταστροφή του ανθρώπινου πολιτισμού; Θα είναι μια δεκαετία δικαιοσύνης ή μια δεκαετία όπου οι ανισότητες θα ενταθούν πνίγοντας οποιαδήποτε ελπίδα για αποφυγή της κόλασης προκαλώντας ένα αδύνατο στη χειραγώγησή του κοινωνικό χάος;

          Ένα είναι σίγουρο, πως όλοι πρέπει να αντλήσουμε όλες μας τις δυνάμεις και την αποφασιστικότητά μας. Αυτό που ακούγεται από το μέλλον και πλησιάζει δεν είναι καθησυχαστικό.

07 Ιανουαρίου 2010

Γιώργος Μαυρουλέας, πολιτικός επιστήμονας
Μέλος της μκο Σόλων
gmavrouleas@solon.org.gr

Σχετικά άρθρα