1

ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΨEI ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ

260 οργανώσεις από 44 χώρες απορρίπτουν την πυρηνική τεχνολογία σαν «λύση» για την κλιματική αλλαγή.
Πολίτες από ολόκληρο τον κόσμο καλούνται να υπογράψουν την έκκληση στο www.dont-nuke-the-climate.org.
Στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο οι ηγέτες των συμμετεχόντων κρατών θα πρέπει να φτάσουν σε μία νέα συμφωνία για το κλίμα, θέτοντας στόχους για την μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και υιοθετώντας μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

 Με τις μεγάλες και συνεχείς προσπάθειες των υποστηρικτών της, η πυρηνική ενέργεια είχε μέχρι σήμερα αποκλειστεί ως λύση στις προσπάθειες αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Μία σειρά γεγονότων όμως τα τελευταία χρόνια από πλευράς της βιομηχανίας πυρηνικών και κάποιων συγκεκριμένων κρατών δείχνουν ξεκάθαρα την τάση για ενσωμάτωσή της στις «καθαρές» πηγές ενέργειας, με σκοπό βέβαια την προώθηση επενδύσεων για την ανάπτυξη πυρηνικών εργοστασίων. Στην Κοπεγχάγη οι πυρηνικοί σταθμοί θα βρεθούν στην καρδιά των διαπραγματεύσεων. Σε συνεργασία με ορισμένες χώρες η πυρηνική βιομηχανία πιέζει για να θεωρηθεί αυτή η επικίνδυνη και ρυπογόνο τεχνολογία σαν «καθαρή» και να περιληφθεί στις επόμενες συμφωνίες για την κλιματική αλλαγή.

Είναι επείγουσα η σημαντική μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η ακριβή, επικινδυνη και αντιπαραγωγική πυρηνική ενέργεια αποτελεί εμπόδιο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Κάτω από την παρούσα συμφωνία του Κιότο και τους ισχύοντες μηχανισμούς η πυρηνική ενέργεια σωστά εξαιρείται από τις πιθανές λύσεις για τη μείωση εκπομπής αεριών θερμοκηπίου.

Η συμμετοχή της θα μπορούσε να είναι πολύ μικρή, θα ερχόταν με υπερβολική καθυστέρηση και θα ήταν αμελητέα συγκρινόμενη με τη συμβολή από την μείωση της κατανάλωσης και τις ανανεώσιμες πηγές. Επιπλέον η πυρηνική ενέργεια είναι πολύ ακριβή στερεί τις πραγματικές λύσεις από τη χρηματοδότηση. Η επιλογή της πυρηνικής προοπτικής σημαίνει το να χάσουμε τον πόλεμο κατά της κλιματικής αλλαγής. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει σε κάποιες βιομηχανικές χώρες να αποφύγουν την μείωση αερίων θερμοκηπίου στην περιοχή τους χωρίς να γίνει έρευνα για το πώς παράγουν και καταναλώνουν ενώ εξάγουν και προωθούν μιαν ανεπαρκή και επικίνδυνη τεχνολογία.

Οι 260 οργανώσεις που ήδη στηρίζουν την καμπάνια «Μη δυναμιτίζετε το κλίμα» η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο ζητούν η πυρηνική ενέργεια να μη συμπεριληφθεί στους μηχανισμούς ελέγχου των αερίων θερμοκηπίου. 
Κατά την διεθνή ημέρα «Μη δυναμιτίζετε το κλίμα» στις 12 Δεκεμβρίου, εκατοντάδες εκδηλώσεις θα γίνουν στην Γη για να προωθήσουν αυτή την άποψη. Υπογράψτε στο www.dont-nuke-the-climate.org

(Πηγές: http://www.dont-nuke-the-climate.org/http://www.iliosporoi.net/ )

5 Νοεμβρίου 2009