1

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΛΕΞΕΩΝ, ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ

H Κίνα ανακοίνωσε κατηγορηματικά ότι δεν είναι σε θέση να μειώσει τις εκπομπές ρύπων της στα όρια που απαιτούνται για να αποφευχθεί μια άνοδος της μέσης θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς, την ίδια στιγμή που στις αλλεπάλληλες προπαρασκευαστικές συνόδους και τις στρογγυλές τράπεζες ενόψει Κοπεγχάγης, οι συμμετέχοντες προσπαθούν εδώ και καιρό να βελτιώσουν τις διαπραγματευτικές τους θέσεις και το σημείο αφετηρίας από το οποίο θα ξεκινήσουν στην πολυαναμενόμενη Σύνοδο του  Δεκεμβρίου.

Με τους δύο μεγαλύτερους μολυντές, ΗΠΑ και Κίνα να πρωταγωνιστούν σε αυτό το δαιδαλώδες παιχνίδι εντυπώσεων και τις υπόλοιπες –πλούσιες ή φτωχές- χώρες να ακολουθούν, φαίνεται για άλλη μία φορά ξεκάθαρα ότι μόνος χαμένος θα είναι το περιβάλλον.

          Οι μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες προτιμούν ξεκάθαρα τα οικονομικά οφέλη της ανάπτυξης των αγορών τους, ενώ οι ανεπτυγμένες προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών και των αποτυχιών τους στο ζήτημα, κρυμμένες πίσω από λέξεις και νέα στατιστικά στοιχεία…

        Κινέζοι αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι ο στόχος της συγκράτησης κατά 2 βαθμών της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι ανέφικτος από πλευράς Κίνας, με δεδομένη την ανάπτυξη αλλά  και το κόστος που θα προκαλέσει μια απονενοημένη προσπάθεια ολοκληρωτικής στροφής του ασιατικού γίγαντα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

         Σύμφωνα με τον Ντάι Γιαντέ, αναπληρωτή διευθυντή του Ινστιτούτου Ενέργειας της χώρας, ακόμα και στην περίπτωση υλοποίησης του καλύτερου δυνατού σεναρίου, το οποίο προϋποθέτει τεράστιες επενδύσεις (άνω των 90 δις γιουάν έως το 2050) στους τομείς της ηλιακής ενέργειας και της αποθήκευσης άνθρακα, οι εκπεμπόμενοι από την Κίνα ρύποι δεν πρόκειται να μείνουν κάτω από τα όρια που θα αποτρέψουν μια αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς.

          Οι διαπιστώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια παρουσίασης, της πιο λεπτομερούς περιβαλλοντικής έρευνας που έχει διεξάγει ποτέ το κινέζικο κράτος.

         Οι κινέζικες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αναμένεται να φτάσουν στο απόγειό τους το διάστημα 2030-2035. Αυτό, σύμφωνα με την έρευνα, αποτελεί και το πλέον αισιόδοξο σενάριο το οποίο θα απαιτήσει χρηματοδότηση από τις ανεπτυγμένες χώρες, μεταφορά τεχνολογίας, αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών, πολύ μεγάλες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αναδιάρθρωση της οικονομικής ζωής σε μεγάλη κλίμακα.

          Η Κίνα –της οποίας ο πλέον συνηθισμένος χαρακτηρισμός που με επιμονή χρησιμοποιείται από κάποια μεγάλα διεθνή μίντια είναι το «μεγαλύτερος πλέον μολυντής στον κόσμο»- πρόσφατα ανακοίνωσε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενώ φημολογείται ότι για πρώτη φορά θα συμπεριλάβει στους οικονομικούς της σχεδιασμούς στόχο μείωσης των εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν όμως ότι όλα αυτά δεν αποτελούν παρά νέα διαπραγματευτικά χαρτιά ενόψει Κοπεγχάγης.

         Σε αντίθεση με την περιβαλλοντική του πολιτική πάντως το Πεκίνο, δεν φαίνεται να φείδεται χρημάτων για μεγαλόπνοα σχέδια εκβιομηχάνισης τεράστιων περιοχών σε βάρος μάλιστα του περιβάλλοντος και των αναγκαίων για αυτό δαπανών. O καθηγητής Χε Τζιανκούν, του Πανεπιστημίου της Τσίνγκουα δήλωσε ότι «πρόκειται να χτιστούν μια σειρά νέων πόλεων, άρα θα υπάρξει μεγάλη κατανάλωση ατσαλιού και τσιμέντου. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται ότι οι ρύποι δεν πρόκειται να μειωθούν.»  


Πηγή:Wikimedia

          Στη διάρκεια της παρουσίασης της έρευνας ο κ. Γιαντέ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τις ανεπτυγμένες χώρες για υπερβολική κατανάλωση και αποτυχία επίτευξης των στόχων του Πρωτοκόλλου του Κιότο ενώ σημείωσε ότι το 20% του παγκοσμίου πληθυσμού απολαμβάνει του 80% του παγκοσμίου πλούτου ευθυνόμενο για το 70% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

         Για τις ανεπτυγμένες χώρες οι προσπάθειες που έχει εξαγγείλει η Κίνα, η Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες δεν είναι αρκετές
        Από την άλλη ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ε.Ε. έχουν επιδοθεί σε μία σειρά ανυπόφορων πιέσεων προς τις νέες μεγάλες δυνάμεις προσπαθώντας να αποποιηθούν ένα μέρος των τεράστιων ευθυνών τους και ξεκινώντας από μία ευνοϊκότερη διαπραγματευτική θέση στην Κοπεγχάγη.

         Ο Αμερικανός Γερουσιαστής Τζον Κέρι δήλωσε με νόημα στα πλαίσια περιβαλλοντικής διάσκεψης στην Ουάσινγκτον πως είναι «πεπεισμένος ότι η Κίνα θα προχωρήσει σε μέτρα τα οποία θα έχουν νόημα» προσθέτοντας ότι «το κρίσιμο ερώτημα είναι «εάν Ουάσινγκτον και Πεκίνο μπορέσουν να συνεργαστούν τελικά προκειμένου να αποφευχθεί η κλιματική καταστροφή».

         Πάντως ο Ίβο Ντε Μπερ, προϊστάμενος της γραμματείας της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή φάνηκε να μην δικαιολογεί τη στάση των ανεπτυγμένων χωρών«Ας είμαστε ειλικρινείς. Όλοι γνωρίζουμε πως το ζήτημα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις εξαιτίας των βιομηχανικών χωρών», σημειώνοντας ότι «Η Κίνα έχει ήδη θέσει στόχους, ενώ είναι ανοησία εκ μέρους των ανεπτυγμένων χωρών να πιέζουν για παράδειγμα κράτη όπως η Ινδία που προσπαθεί να καταπολεμήσει τη φτώχεια».  Η Ινδία ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι έως το 2031 θα έχουν διπλασιαστεί ή ακόμα και τριπλασιαστεί οι τωρινές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στη χώρα.

       Από την άλλη πλευρά, τα ανεπτυγμένα έθνη υπενθυμίζουν ότι αυτά μόνα είχαν αναλάβει δεσμεύσεις στο Κιότο, τονίζοντας ότι εάν δεν τεθούν συγκεκριμένα όρια στις αναπτυσσόμενες οικονομίες η περιβαλλοντική καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη.

       Η χρηματοδότηση για την επίτευξη των συγκεκριμένων αυτών ορίων όμως είναι σύμφωνα με τα αναπτυσσόμενα έθνη υποχρέωση που πρέπει να αναλάβουν κυρίως οι ανεπτυγμένες χώρες, ως πιο πλούσιες και ως περισσότερο υπεύθυνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

       Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως μπορεί να συμφωνούν στην επίρριψη ευθυνών στις μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες και ιδιαίτερα στην Κίνα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες διαφωνούν στον τρόπο μείωσης των εκπομπών, ενόψει και της διάσκεψης που ξεκινά σήμερα στην Ουάσινγκτον με την παρουσία εκπροσώπων των δεκαεφτά μεγαλύτερων μολυντών του πλανήτη. 

(Πηγές: ReutersAFPGuardian)

17 Σεπτεμβρίου 2009

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr