1

Η Ε.Ε. ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

 Κάθε φορά που τα κράτη μέλη της πλήττονται από φυσικές καταστροφές, η ΕΕ σπεύδει να συντονίσει τη βοήθεια και να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση σημαντικών έργων υποδομής.

         Ενώ πολλοί από εμάς απολάμβαναν το καλοκαίρι, πλημμύρες και πυρκαγιές στα δάση μετέτρεπαν την περίοδο των διακοπών σε εφιάλτη για πολλούς ανθρώπους στην Κεντρική Ευρώπη και τις περιοχές της Μεσογείου.

Στα τέλη Ιουνίου, έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες σε μεγάλες εκτάσεις της Βαυαρίας, της Αυστρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, καθώς πλημμύρισαν ο Δούναβης και οι παραπόταμοί του.

          Επίσης, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα βρέθηκαν αντιμέτωπες με ένα άλλο στοιχείο της φύσης: τη φωτιά. Μόνο την περασμένη εβδομάδα, 67 διαφορετικές πυρκαγιές κατέκαψαν 21.200 εκτάρια στην Ελλάδα, καταστρέφοντας 2 περίπου εκατομμύρια δέντρα και τουλάχιστον 150 σπίτια.

        Χάρη στη συντονισμένη βοήθεια της ΕΕ, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Κύπρος έστειλαν δικά τους πυροσβεστικά αεροπλάνα (καναντέρ) στην περιοχή της Αθήνας. Η ΕΕ διαθέτει δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα αυτού του τύπου, που έχουν τη βάση τους στην Κορσική, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται σε όλη την περιοχή της Μεσογείου για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.


         Η ΕΕ διαθέτει επίσης ένα ευρωπαϊκό σύστημα πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές 
, το οποίο παρέχει ενημερωμένα στοιχεία μέσω δορυφόρου για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη, λεπτομερείς χάρτες των περιοχών που έχουν πληγεί και πρόβλεψη 6 ημερών ώστε να εξασφαλίζεται ο έγκαιρος εντοπισμός πυρκαγιών.


        Οι χώρες που επλήγησαν από τις πλημμύρες φέτος το καλοκαίρι δεν ζήτησαν βοήθεια από το εξωτερικό, κατά το παρελθόν όμως, όταν υπήρξαν παρόμοια προβλήματα, η ΕΕ είχε στείλει μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας 
στις πληγείσες περιοχές σκάφη, αντλίες, γεννήτριες και εξοπλισμό απολύμανσης νερού και πρώτων βοηθειών .


        Το 
Ταμείο αλληλεγγύης της ΕΕ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην κάλυψη σημαντικών δαπανών επείγουσας ανάγκης, όπως για την αποκατάσταση υποδομών, την εξασφάλιση προσωρινών καταλυμάτων και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Περισσότερα για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας 

Συνεργασία σε ώρες κρίσης – Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας

Οι χώρες της ΕΕ αλληλοβοηθούνται στην αντιμετώπιση καταστροφών

 

Περισσότερα γι΄αυτό το θέμα 

Έμφαση στην πρόληψη καταστροφών δίνει η νέα στρατηγική της ΕΕ

Βοήθεια από την ΕΕ για πυρκαγιές και πλημμύρες


Πηγή: europa.eu

2 Σεπτεμβρίου 2009