1

ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΟ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΖΩΩΝ

Μεγάλες ποσότητες του εξαιρετικά επικίνδυνου ζιζανιοκτόνου ατραζίνη έχουν μολύνει τεράστια έκταση των υδάτινων πόρων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα. 

Το απαγορευμένο στην Ευρώπη ζιζανιοκτόνο έχει διαπιστωθεί ότι επιδρά στις ορμόνες ανθρώπων και ζώων και έχει καταστροφικά αποτελέσματα αν «εισέλθει» σε μεγάλη ποσότητα σε ζώντες οργανισμούς.

Σύμφωνα μάλιστα με την Τζένιφερ Σας, μέλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Natural ResourcesDefense Council (NRDC) ο οποίος και διεξήγαγε την έρευνα, η ατραζίνη σε πολλά σημεία των υδάτινων πόρων σε  πολλές κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ, έχει αρχίσει πια να αποτελεί για την δημόσια υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων και ζώων ένα «διαδεδομένο και επικίνδυνο πρόβλημα» το οποίο μάλιστα η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (Environmental Protection Agency-EPA) «αγνοοεί». Σύμφωνα με την κ. Σας «πρέπει να υπάρξει ενημέρωση των κατοίκων που ζουν στις μολυσμένες περιοχές και να απαγορευθεί η κυκλοφορία της ατραζίνης στην αγορά».

Η ατραζίνη επιδρά στο ενδοκρινικό σύστημα ανθρώπων και ζώων με αποτελέσματα καταστροφικά για τις ορμόνες. Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί πως μειώνει ιδιαίτερα την ποιότητα του ανθρωπίνου σπέρματος, ενώ ζώα τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με ακόμα και μικρές ποσότητες του ζιζανιοκτόνου έχουν υποστεί φρικτές παραμορφώσεις, όπως για παράδειγμα αλλαγή φύλων η οποία διαπιστώθηκε σε βατράχους… 
Η επίδρασή της ειδικά στα αμφίβια θεωρείται κάτι παραπάνω από καταστροφική σε σημείο μάλιστα αρκετοί επιστήμονες να έχουν αναφέρει την ατραζίνη ως βασική αιτία για την ανησυχητική μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού των βατράχων.

Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ πάντως συνεχίζει να επιτρέπει την πόση και χρησιμοποίηση υδάτων τα οποία περιέχουν μέχρι και 3 ppb, μέχρι δηλαδή και 3 σταγόνες σε 50 κυβικά μέτρα. 
Έχει διαπιστωθεί όμως, ότι αρσενικοί βάτραχοι οι οποίοι εκτέθηκαν σε μόλις 0,01 
ppbπαρουσίασαν γυναικεία χαρακτηριστικά και δημιούργησαν αυγά!

Το ευρέως διαδεδομένο ενδοκρινές ζιζανιοκτόνο, από τα πλέον διαδεδομένα στις ΗΠΑ, ανιχνεύτηκε σε μεγάλες ποσότητες κυρίως σε πολιτείες των κεντρικών ΗΠΑ σε μία τεράστια έκταση που εκτείνεται από το Οχάιο και το Μίσιγκαν κεντροανατολικά έως το Τέξας και το Κάνσας. Η ατραζίνη η οποία εκτός της μεγάλης χρήσης της στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται σε δεκάδες ακόμα χώρες, απαγορεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 ακριβώς λόγω της μόλυνσης που επέφερε στα ύδατα.

Η απαγόρευσή της στις ΗΠΑ αποτελεί χρόνιο ζήτημα με σειρά ειδικών και επιστημόνων να προειδοποιούν εδώ και χρόνια για τις καταστροφικές της συνέπειες. Η αγορά πάντως δεν φαίνεται να πτοείται ιδιαίτερα καθώς η ατραζίνη παραμένει ανάμεσα στα πρώτα σε πωλήσεις και χρήση παρασιτοκτόνα στην χώρα
Οι πολιτείες του Οχάιο, της Ιντιάνα, του Ιλιννόις και της Αϊόβα είναι αυτές που χρησιμοποιούν το ζιζανιοκτόνο με μεγαλύτερη συχνότητα, κυρίως στις καλλιέργειες δημητριακών. Δυστυχώς τα κελεύσματα της αγοράς φαίνεται ότι ακολουθεί και η EPA, η οποία χαρακτηρίζει συνήθως έρευνες όπως αυτή του  (NRDC) ως «ανεπαρκείς» σε στοιχεία. 

(Πηγή: Natural Resources Defense CouncilOrganic Consumers AssociationEnvironmental News Network)


27 Αυγούστου 2009

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr