1

«ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΦΩΣ» — Συγγραφέας: Μ. Ελιάντ (του Γιάννη Ζήση)

«ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΦΩΣ» — Συγγραφέας: Μ. Ελιάντ 
Εκδόσεις: «Αρμός Μούσες».
Έτος έκδοσης: 2003
Μετάφραση: Κυριακή Λέκκα – Μαραγκουδάκη.

Ο Mircae Eliade (Μιρσέα Ελιάντ) είναι ένας μεγάλος στοχαστής από τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν τη θρησκειολογική προσέγγιση και κατανόηση στον 20ο αιώνα. Είναι ένας στοχαστής ιδιαίτερα γόνιμος στη συμβολική κατανόηση των ζητημάτων. Σε αυτό του το έργο έρχεται να ασχοληθεί με ένα πολύ μεγάλο και αρχέγονο ζήτημα, προσεγγίζοντάς το οικουμενικά μέσα από όλες τις θρησκευτικές παραδόσεις, με ηθικές συμβολικές κουλτούρες, τις κουλτούρες του «επέκεινα» σε σχέση με το εσωτερικό φως που αποκαλύπτεται ή που αποκαλύπτει.

Είναι το φως που βλέπουμε μέσα στο φως εν κατακλείδι, και αυτό συντελείται στο επίπεδο της συνείδησης. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα για την ομορφιά αυτού του έργου και τον πλουραλισμό της σκέψης και του προβληματισμού που εκφράζεται σε αυτό το μικρό αλλά μεστό και ουσιαστικό βιβλίο.
          Η βιωματική και θρησκειολογική προσέγγιση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε μια χώρα σαν τη δική μας, μια χώρα – σταυροδρόμι πολιτισμικά και γεωπολιτικά. Υπό την έννοια αυτή αξίζει ένα ευχαριστώ και στις εκδόσεις που επιχειρούν σε αυτό το πεδίο, όπως τώρα οι εκδόσεις «Αρμός».

Ιωάννης Ζήσης, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας, 
Μέλος της γραμματείας της μκο Σόλων