1

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΦΩΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται προς την οριστική απαγόρευση εισαγωγών ειδών φώκιας από τον Καναδά σε μία προσπάθειά της να αναγκάσει την βορειοαμερικανική χώρα να θέσει τέλος στο ανηλεές κυνήγι που διεξάγεται κάθε χρόνο στις ανατολικές της ακτές.

         Σύμφωνα με τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ε.Ε. η απαγόρευση που θα ισχύσει για τα προϊόντα φώκιας που προέρχονται από τον Καναδά είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης στις ανησυχίες για την μεταχείριση των φωκιών και τις πρακτικές οι οποίες εφαρμόζονται κατά το κυνήγι τους.

Η απαγόρευση θα αφορά όλα τα προϊόντα που προέρχονται από φώκια, όπως τα είδη ένδυσης και καλλωπισμού από το δέρμα της, τις τροφές που έχουν ως ύλη το κρέας της, καθώς και όλα τα φαρμακευτικά και άλλα σκευάσματα που περιέχουν το λάδι της και το λίπος της,.

         Η απαγόρευση η οποία έχει υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Μάιο, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στους επόμενους εννέα μήνες σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έγκρισή της έγινε από 24 κράτη μέλη, εκτός της Δανίας και της Ρουμανίας οι οποίες απείχαν διαφωνώντας με την απαγόρευση, ενώ η Αυστρία αντιθέτως απείχε ζητώντας ακόμα αυστηρότερες κυρώσεις..

          Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαρακτηρίσει ως «απάνθρωπες» τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται από τον μεγαλύτερο αλιευτή φώκιας στον κόσμο Καναδά. Το κυνήγι φώκιας διεξάγεται κυρίως στις ανατολικές ακτές της χώρας και υπολογίζεται ότι σκοτώνονται περισσότερες από 300.000 φώκιες ετησίως, συνήθως με χτυπήματα από μπαστούνια ή πυροβολισμό από τουφέκια. Επιπλέον σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι δύσκολος ο εντοπισμός των σημείων κυνηγιού.

         Ο Καναδάς έχει χαρακτηρίσει το μέτρο ως «αθέμιτο εμπορικό περιορισμό» και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να αναθεωρήσει» καθώς όπως υποστηρίζει το κυνήγι φώκιας διεξάγεται με «αειφορικό» τρόπο και χωρίς την χρησιμοποίηση απάνθρωπων μεθόδων, αφού οι φώκιες θανατώνονται γρήγορα χωρίς να υποφέρουν για ώρα!

         Από το μέτρο εξαιρούνται τα προϊόντα που εξάγονται για μη κερδοσκοπική χρήση από το κυνήγι της φώκιας από τους Εσκιμώους, καθώς και το κυνήγι στην Αλάσκα, την Ρωσία και την Γροιλανδία.

          Η απαγόρευση αναμένεται να έχει εκτός από θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο για τον πληθυσμό του θαλάσσιου θηλαστικού έναν αντιστρόφως αρνητικό οικονομικό για τον Καναδά.  Το 2008 η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε προϊόντα φώκιας από τον Καναδά, συνολικού ύψους 3.5 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που υπολογίζεται στο εν τρίτο της συνολικής διακίνησης προϊόντων φώκιας παγκοσμίως.

         Οι Καναδοί πολιτικοί έχουν εδώ και καιρό προβεί στις κατάλληλες πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το λόμπι τους ίσως μπορέσει να αποτρέψει την οριστική απαγόρευση των εισαγωγών.

         Νομικοί κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν λόγο για παραβίαση των διεθνών κανόνων εμπορίου με τον Καναδά να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σε περίπτωση που η απαγόρευση μετατραπεί σε νόμο για τα 27 κράτη-μέλη.

(ΠηγήTimesunionThe Huffington Post)

29 Ιουλίου 2009

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr