1

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΘΥΣΙΑ ΑΡΚΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 01/07/2009

         Σε παγίδα θανάτου έχει μετατραπεί η Εγνατία Οδός για τις αρκούδες της Πίνδου. Στις 27 Απριλίου σημειώθηκε το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα με θύμα ένα μικρό αρκουδάκι και σήμερα, δύο μήνες μετά, καταγράφεται το έκτο περιστατικό!

 Στις 2.00 το πρωί μια θηλυκή αρκούδα προσπάθησε να διασχίσει τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, μεταξύ των χωριών Μανιάκοι και Κορομηλιά. Η αρκούδα, ηλικίας περίπου 15 ετών και βάρους 110 κιλών, πέρασε ξανά πάνω από τον προστατευτικό φράχτη της καθέτου της Εγνατίας, στην προσπάθειά της να διασχίσει το οδόστρωμα.         Τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟ ειδοποίησε το τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κορεστείων Καστοριάς. Εκπρόσωποι και των δύο οργανώσεων έσπευσαν στην περιοχή για τη διάσωση του μεγάλου θηλαστικού. 
          Το ζώο είχε συγκρουστεί με διερχόμενο όχημα χωρίς να μπορούμε να περιγράψουμε τις ακριβείς συνθήκες του ατυχήματος, αφού ο οδηγός εξαφανίστηκε. Η αρκούδα ευτυχώς είναι ακόμα ζωντανή αλλά η κατάστασή της είναι κρίσιμη. Σύμφωνα με την κτηνίατρο της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, το ζώο φέρει ανοιχτό τραύμα και κάταγμα στο πίσω αριστερό πόδι, ενώ ανησυχία προκαλεί η πιθανότητα εσωτερικής αιμορραγίας του ζώου, το οποίο αντιμετώπιζε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Η αρκούδα έχει μεταφερθεί στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης Άγριων Ζώων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, στον Αετό της Φλώρινας και παρακολουθείται μέχρι να διαφύγει τον κίνδυνο.

          Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται η ανεπάρκεια του φράχτη της Εγνατίας Οδού, παρά τα πολλαπλά υπομνήματα και των δύο οργανώσεων προς όλους τους αρμόδιους φορείς τα τονίζουν ανάμεσα σε άλλα  και την ανεπάρκεια του φράχτη να εμποδίσει το μεγαλόσωμο θηλαστικό να περάσει στο οδόστρωμα. Στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου δεν υπάρχει ούτε κατάλληλη σήμανση που να προειδοποιεί τους οδηγούς να ελαττώσουν ταχύτητα.

           Αντίστοιχο πρόσφατο περιστατικό στο τμήμα 4.1 της Εγνατίας Οδού οδήγησε σε συνάντηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων ΑΡΚΤΟΥΡΟY και ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και τους εκπροσώπους της Εγνατίας Οδού προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να αντικατασταθεί ο υφιστάμενος φράχτης. Οι εργασίες στο τμήμα αυτό της Εγνατίας έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού για αντικατάσταση του φράχτη και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων σε όλα τα τμήματα του δρόμου όπου θεωρείται βιότοπος αρκούδας, δεν έχει γίνει το ίδιο και στο κάθετο άξονα Σιάτιστας Κρυσταλλοπηγής. Σήμερα, το πρόβλημα παραμένει  στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου, στο οποίο έχουν ήδη σημειωθεί τέσσερα τροχαία ατυχήματα! Είναι άμεση η ανάγκη λήψης μέτρων και σε αυτό το τμήμα του δρόμου και οι στατιστικές το επιβεβαιώνουν. Ο φράχτης πρέπει να αντικατασταθεί πριν θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα.

 
Για περισσότερες πληροφορίες: Β.Πετρίδου /Επικοινωνία ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ /6937422537 

Πηγές: ΜΚΟ ΑρκτούροςΜΚΟ Καλλιστώ)


2 Ιουλίου 2009