ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΟΛΩΝΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΖΗΣΗ

nanoilika 19 01 09 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, εκπρόσωπος του CERN & ESA στον Γιάννη Ζήση στο Star Κεντρικής Ελλάδος με θέμα τα όρια της φυσικής επιστήμης, τη θεωρία των υπερχορδων και τη θεωρία των πάντων.

O καθηγητής συνομιλεί με τον Γιάννη Ζήση και για μία σειρά άλλων θεμάτων, όπως για τη συμμετοχή και τη συμβολή του στο Συμβούλιο Εθνικής Έρευνας και Τεχνολογίας και την προσπάθεια για την δημιουργία του Νόμου-Πλαίσιο για την Έρευνα και την Τεχνολογία.

Ο κ. Νανόπουλος μιλάει επιπλέον για την εναντίωσή του στο «ξεπούλημα» της εφαρμοσμένης έρευνας, και την άμεση σύνδεσή της με την παραγωγική διαδικασία. Απαιτείται προτεραιότητα στη βασική έρευνα η οποία είναι και ιστορικά υπεύθυνη για πολλές από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις.

Παραδείγματα όπως αυτό εταιριών κινητής τηλεφωνίας στη Φινλανδία, όπως και το περίφημο «ιρλανδικό θαύμα» στους τεχνολογικούς τομείς δείχνουν την σημασία των απόψεων αυτών σε κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και φυσικά επιστημονικό τομέα.

Η Ελλάδα  είναι μία χώρα στην οποία η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της έρευνας βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο καθώς σύμφωνα με επίσημες έρευνες ξεπερνά σε τεχνολογική έρευνα στην Ευρώπη των 27 μόνο τη Λετονία και τη Μάλτα.

Η καινοτομία, όρος συνυφασμένος με τις έννοιες τις τεχνολογίας και της έρευνας, είναι άλλος ένας τομέας στον οποίο πρέπει να γίνουν αποφασιστικά βήματα προς τα εμπρός στην χώρα μας.

Μια χώρα “περιορισμένων οριζόντων” στην κλασσική έρευνα όπως η Ελλάδα δεν «χωρά» πολλές από τις προσωπικότητες της. Πάρα πολλά εμπόδια όπως οι διάφορες σκοπιμότητες και η έλλειψη υποστήριξης και βοήθειας ωθούν στο εξωτερικό πάμπολλους ερευνητές επιστήμονες αλλά και διάσημους ανθρώπους από άλλους χώρους. Η Ελλάδα όμως όπως έχει φανεί ξεκάθαρα στο παρελθόν «τρώει τα παιδιά της». Μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες Έλληνες, όπως ο Κορνήλιος Καστοριάδης και η Μαρία Κάλλας έχουν αναφέρει στο παρελθόν το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν θα γίνονταν γνωστοί.
Κάτι που ισχύει και για τον παγκοσμίου φήμης Δημήτρη Νανόπουλο ο οποίος αναφέρεται σε περισσότερες από 30.000 αναφορές παγκοσμίως, με 540 πρωτότυπες εργασίες και τη συγγραφή 13 βιβλίων. 
Μια «ανοικτή» όπως τη χαρακτηρίζει ο κ. Νανόπουλος κοινωνία και το άνοιγμα της Ελλάδας στο εξωτερικό δε θα σημάνει την απώλεια των ιδιαίτερων στοιχείων της.

Ο κ. Νανόπουλος θεωρείται από τους βασικούς ερευνητές της θεωρίας των πάντων και των υπερχορδών. Η εύρεση των καταλλήλων σημείων από τα οποία αποτελείται το σύμπαν και η θεωρία των υπερχορδών αποτελεί τον καλύτερο εκφραστή αυτής της αναγωγής.

 

Η ασυμμετρία ύλης και αντιύλης συμπεριλαμβανομένης εκλαμβάνεται προς το παρόν χωρίς την παρουσία αντιύλης στο σύμπαν, καθώς μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι ο κόσμος αποτελείται από ύλη. Η ύπαρξη αντιύλης θα προϋπόθετε όμως την εξαφάνιση και της ύλης. Αυτό όμως δε σημαίνει απαραίτητα ότι η αντιύλη δεν υπάρχει…

 

Το ζήτημα των «παράλληλων κόσμων» είναι επίσης μία μεγάλη επιστημονική πρόκληση. Ο κόσμος προήλθε από ένα κβαντικό κενό που προκάλεσε μια τεράστια έκρηξη, δεδομένο που σημαίνει ότι ο μικρόκοσμος (κβαντικό) απετέλεσε την αφετηρία του μεγάκοσμου. Πρόκειται για μία θεωρία με εξαιρετικούς αμφισβητίες, αλλά άλλοι επιστήμονες αναρωτιούνται παράλληλα για την πιθανότητα επανάληψης μιας νέας έκρηξης.

 

Η επιστήμη πάντα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο έρευνας γιατί δεν «ανατρέπει» η ίδια τον εαυτό της μέσω της προόδου που συντελείται, μέσω των νέων ανακαλύψεων, αλλά τον «επεκτείνει».


Κείμενο-σχολιασμός: Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων

2 Ιουλίου 2009

Σχετικά άρθρα