ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

“ΟΙ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΙ”: ΜΙΑ ΦΙΛΟΔΟΞΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ

elders - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

elders - Σόλων ΜΚΟ «Θα εργαστούμε για να υποστηρίξουμε το κουράγιο όπου υπάρχει φόβος, την υιοθέτηση συμφωνίας όπου υπάρχει διαμάχη και να δώσουμε ελπίδα όπου υπάρχει απόγνωση»
         
         Θα μπορούσαν να είναι ευχολόγια από οποιονδήποτε, αλλά παίρνουν ιδιαίτερη βαρύτητα όταν βγαίνουν από το στόμα του εμβληματικού Νέλσον Μαντέλα, μέλους της Οργάνωσης των «Πρεσβύτερων» (The Elders).

Οι «Πρεσβύτεροι» ιδρύθηκαν επίσημα τον Ιούλιο του 2007 και αποτελούν τη φιλόδοξη προσπάθεια μιας σειράς παγκοσμίως γνωστών προσωπικοτήτων να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων και κρίσεων ανά την υφήλιο, στηριγμένοι κυρίως στην ηθική νομιμότητα που προσδίδει το βάρος των ονομάτων τους, αλλά και στους χρηματοδότες τους.

         Μία σειρά πρώην ηγετών, αγωνιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανθρώπων του πνεύματος και άλλων γνωστών προσωπικοτήτων απαρτίζουν την οργάνωση.

        Ο πρώην Πρόεδρος της Αφρικής και αγωνιστής κατά του Απαρτχάιντ Νέλσον Μαντέλα, ο Αρχιεπίσκοπος Ντεσμόντ Τούτου, εκ των πρωταγωνιστών στον αγώνα κατά του Απαρτχάιντ και των παγκοσμίων διακρίσεων, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, ο πρώην Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, είναι ανάμεσα στα εξέχοντα μέλη της επίλεκτης αυτής ομάδας.

         Εκτός αυτών, άλλα επίλεκτα μέλη στους «Πρεσβύτερους», των οποίων η ίδρυση θεωρείται ότι ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του γνωστού Βρετανού δισεκατομυριούχου Ρίτσαρντ Μπράνσον,  είναι η σύζυγος του Νέλσον Μαντέλα παγκοσμίου φήμης Μοζαμβικανή ακτιβίστρια Γκράσα Μασέλ, η πρώην Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μαίρη Ρόμπινσον, ο πρωτοπόρος οικονομολόγος από το Μπαγκλαντές Μοχάμαντ Γιουνούς, ιδρυτής της Τράπεζας Γκραμίν και η πρώην Πρωθυπουργός της Νορβηγίας ro Harlem Brundtland.

         Οι «Πρεσβύτεροι» έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες σε περιοχές όπως το Νταρφούρ του Σουδάν στο οποίο πραγματοποίησαν και την πρώτη αποστολή τους, προκειμένου να αναλάβουν πρωτοβουλία για την επίλυση της εκεί διεξαχθείσας γενοκτονίας και της επακόλουθης τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης.


        Το 2008 επ’ ευκαιρίας της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την υπογραφή της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ξεκίνησαν εκστρατεία υπογραφών από όλο τον πλανήτη για δέσμευση τήρησης της Διακήρυξης και ανακάλυψης ή επανανακάλυψής της.


         Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες τους ήταν και η επίσκεψη στην Κύπρο, κατά την οποία υπογράμμισαν την αναγκαιότητα επανένωσης ολόκληρου του νησιού.

         Τελευταία πρωτοβουλία των «Πρεσβυτέρων» μέχρι τώρα, απετέλεσε η φετινή επίσκεψη μελών στη Ζιμπάμπουε και η προσπάθεια γνωστοποίησης της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκύψει στην χώρα τα τελευταία χρόνια. 

        Ανάμεσα στις φιλόδοξες πρωτοβουλίες τους είναι και το Global Village, το Πλανητικό Χωριό, στο οποίο μέσω της ιστοσελίδας τους ευελπιστούν οποιοσδήποτε πολίτης απ’ όλο τον κόσμο να μπορεί να απευθυνθεί κατευθείαν στις υψηλές προσωπικότητες που απαρτίζουν την οργάνωση.

        Δείτε εδώ την ιστοσελίδα των «Πρεσβυτέρων» και εδώ μια αναλυτική παρουσίαση των επιφανέστερων μελών της.

24 Ιουνίου 2009

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων

Σχετικά άρθρα