1

ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ (του Γιάννη Ζήση)

Στην χώρα μας όταν προκηρύσσονται ευρωεκλογές, οι οποίες σαν κοινό ευρωπαϊκό χαρακτηριστικό τους έχουν την προγραμματισμένη ημερομηνία, πέραν της δικαιοδοσίας των ελληνικών κυβερνήσεων, το μόνο ίσως που δεν συζητιέται κατά την διάρκεια των ευρωεκλογών είναι η Ευρώπη, οι σχέσεις μας με την Ευρώπη, ο ρόλος μας στην Ευρώπη και ο ρόλος της Ευρώπης στον κόσμο.
             Συζητιούνται μόνο τα προβλήματα της εθνικής πολιτικής σκηνής ενώ οι εκλογές εξελίσσονται ως αναμέτρηση των κομμάτων στην πορεία για τις εθνικές εκλογές.

Με αυτόν τον τρόπο, η συζήτηση δεν αγγίζει κατ’ ίχνος τις τομεακές πολιτικές της Ευρώπης, καθώς αυτή η συζήτηση θα απαιτούσε μια γνωστική διεύρυνση η οποία φαίνεται από την μια να κουράζει τους πολίτες και να προκαλεί μειωμένη τηλεθέαση και από την άλλη ακόμη περισσότερο να μην προσφέρεται για το πεδίο των άμεσων κομματικών αντιδικιών.

                 Έτσι, όλα συνεργούν ώστε οι Ευρωεκλογές, όπως και οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης, να χάνουν σε τελική ανάλυση τον ουσιαστικό ή αντικειμενικό τους χαρακτήρα και σκοπό.  Με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνεται η ποιότητα στο πολιτικό πεδίο και αντιπαράθεση, όπως επίσης και η ποιότητα στο πλαίσιο των πολιτών και των εκλογικών διαδικασιών. Όλα αυτά καταλήγοντας στην υποκατάσταση του πολιτικού πεδίου από μια δεσπόζουσα κυριαρχία του επικοινωνιακού τοπίου, κάτι για το οποίο είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι. Απλώς στην Ελλάδα δεν έχει αναπτυχθεί η αίσθηση της συνυπευθυνότητας, με την συνακόλουθη παραίτηση από την χρήση των ένοχων στρατηγικών και τακτικών προσεγγίσεων στο πολιτικό παιχνίδι. Γνωρίζουν όλοι ότι η αποτίμηση ουσίας δεν θα μετρήσει στρατηγικά και τακτικά στην πολιτική αγορά ή το προεξοφλούν και αποδυναμώνουν την ουσία και την ποιότητα της πολιτικής. Αποδυναμώνουν την ποιοτική αναφορά της δημοκρατίας.

                 Παράλληλα, επειδή στην Ελλάδα δεν έχουν διεξαχθεί για λόγους μιας προεξοφλούσας δημαγωγικής μόχλευσης και πολιτικού κόστους, ζητήματα ευρωπαϊκά, και τα οποία δεν έχουν τεθεί ποτέ σε δημοψηφισματική διαδικασία, ο λαός έχει αποξενωθεί, θεωρώντας ότι μέσα από την διαδικασία της ευρωσυμμετοχής στις ευρωεκλογές δεν διαφοροποιείται τίποτε είτε ως προς το πολιτικό τοπίο αναφορικά με την Ευρώπη είτε αναφορικά με την ποιότητα και την συμμετοχή στις εθνικές και  ευρωπαϊκές επιλογές της χώρας. Αυτές θεωρούνται δεδομένες αποφάσεις άσχετα από την εκλογική διαδικασία.

02 Ιουνίου 2009 

Γιάννης Ζήσης, Μέλος της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ
ioanniszisis@solon.org.gr