1

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ. ΠΟΙΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ; (του Γιάννη Ζήση)

Σπάνια αναδεικνύεται έστω και λίγο αυτή η σημασιολογική ιδιαιτερότητα των ευρωεκλογών. Εμφανίζονται οι ευρωεκλογές σαν επικοινωνιακό μαξιλάρι του μεταβατικού κυβερνητικού πολιτικού κόστους ή άλλοτε της εθνικής πολιτικής κρίσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στην ατζέντα των ευρωεκλογών. 

       Η πρόσφατη πολιτική ενός ανούσιου και ανόητου γκλάμουρ στην Ιταλία της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι αλλά και μια σειρά άλλων γεγονότων υποδηλώνει ότι αλλού τα ζητήματα είναι πολύ χειρότερα ως προς την πολιτική ουσία και ποιότητα.

         Έτσι, με την κοινωνία του θεάματος και όχι μόνο, αλλά και με την κοινωνία πάνω απ’ όλα του lobbing που αξιοποιεί την κοινωνία του θεάματος, το δημοκρατικό χάσμα και έλλειμμα της Ευρώπης μεγαλώνει και γίνεται επικίνδυνα αβυσσαλέο υποσχόμενο μοχλεύσεις ιδιαίτερα αρνητικές στον τομέα της μεταναστατευτικής πολιτικής σε μια σειρά άλλων τομέων.

          Οι ανοχές που έχουν εισαχθεί στο συλλογικό θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης ανοίγουν ακόμη περισσότερο από εθνικές πολιτικές όπως αυτές της Ιταλίας. Τελικά μπορεί να αναμένει κανείς μια πολύ σοβαρή πολιτική οπισθοδρόμηση στην Ευρώπη, οπισθοδρόμηση που θα θυμίζει άλλες εποχές.

           Η αδιαφορία, η ευρωαδιαφορία θα ‘λέγε κανείς, η ευρωαποξένωση μαζί με την ευρωφοβία και με τα προβλήματα κλίμακας του πολιτικού γίγνεσθαι της Ευρώπης, μιας κλίμακας που διαμορφώνεται από το μέγεθος αλλά και τον πολυμερή χαρακτήρα της συναρθρώνονται με μια αδυναμία να παρακολουθούν βαθιές πολιτικές αναγκαιότητες στο εσωτερικό της και στον διεθνή χώρο.

           Έτσι λοιπόν η Ελλάδα δεν είναι πρωτοπόρος προβλημάτων αλλά το ζήτημα είναι πια ότι η ίδια μπορεί να δράσει πιο ουσιαστικά και προοδευτικά για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, κάτι που δεν το κάνει στον βαθμό που θα μπορούσε.


25 Μαΐου 2009

Γιάννης Ζήσης
Μέλος της ΜΚΟ Σόλων 
ioanniszisis@solon.org.gr