1

Η Ε.Ε. ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΩΣ ΥΓΙΕΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΜΕΣΟΥ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί τη χρήση του ποδηλάτου, ως υγιεινού και ασφαλούς μέσου μετακίνησης στις πόλεις, κατά το 15ο συνέδριο Velo-City, που διοργανώνει η περιφέρεια Βρυξελλών.



Υγιεινός τρόπος μετακίνησης το ποδήλατο για την Επιτροπή               
      
Το συνέδριο ξεκινά τις εργασίες του παρουσία του Αντιπροέδρου κ. Antonio Tajani, Επίτροπου αρμόδιου για τις μεταφορές.

Πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, στο Tour & Taxis, μέχρι τις 15 Μαΐου με χίλιους συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο οι οποίοι θα συζητήσουν το μέλλον του ποδηλάτου στις πόλεις. Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Kallas, Επίτροπος αρμόδιος για διοικητικά θέματα, θα παρευρεθεί στην τελετή λήξης την Παρασκευή για την υπογραφή της Χάρτας των Βρυξελλών. Τη Χάρτα θα υπογράψουν ευρωπαϊκές πόλεις που δεσμεύονται να προωθήσουν τη χρήση του ποδηλάτου με συγκεκριμένους στόχους.

        Τα κοινοτικά κεφάλαια εξακολουθούν επίσης να στηρίζουν την ανάπτυξη και την αξιολόγηση νέων προσεγγίσεων για ασφαλή χρήση του ποδηλάτου μέσω της CIVITAS, ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για βιωσιμότερες, καθαρότερες και αποδοτικότερες αστικές μεταφορές. Η ΕΕ έχει συγχρηματοδοτήσει την εφαρμογή και την αξιολόγηση 35 μέτρων σχετικά με τη χρήση του ποδηλάτου σε 58 πόλεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία CIVITAS.

Στην ομιλία του στο συνέδριο «Velo-City», ο κ. Tajani επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να παρουσιάσει φέτος ένα σχέδιο δράσης στον τομέα των αστικών μετακινήσεων, που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες ενέργειες μεταξύ των οποίων και τη χρήση του ποδηλάτου. Στο συνέδριο θα είναι παρούσα και η Επιτροπή με ενημερωτικό περίπτερο από τις 12 έως τις 17 Μαΐου. 

         Η Πράσινη Βίβλος της Επιτροπής με θέμα «Διαμόρφωση νέας παιδείας αστικής κινητικότητας» συνέβαλε στην αύξηση της πολιτικής ευαισθητοποίησης στον τομέα και στην έναρξη διαλόγου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, η βίβλος πρότεινε ότι η χρήση του ποδηλάτου πρέπει να καταστεί αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών αστικής κινητικότητας.
        Για την προώθηση της ασφαλούς χρήσης του ποδηλάτου, η ΕΕ συμβάλλει στη χρηματοδότηση της κατάλληλης υποδομής, π.χ. μέσω των διαρθρωτικών ταμείων και του Ταμείου Συνοχής. Για το διάστημα 2007-2013, θα διατεθούν πάνω από 600 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε έργα υποδομής για ποδήλατα σε επιλέξιμες περιοχές της ΕΕ.
        Το πρόγραμμα STEER, που προωθεί την αειφόρο χρήση της ενέργειας στις μεταφορές, έχει διαθέσει 10 εκατ. ευρώ για δέκα ευρωπαϊκά πιλοτικά σχέδια σχετικά με το ποδήλατο. 

Πλαίσιο
  
    Το συνέδριο «Velo-City» πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια σε διαφορετική πόλη. Τα προηγούμενα συνέδρια πραγματοποιήθηκαν στη Γλασκώβη, στο Παρίσι, στο Δουβλίνο και στο Μόναχο. Φέτος, το συνέδριο συμπίπτει με την εβδομάδα «Dring-Dring» στις Βρυξέλλες, που περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες, όπως γεύματα για ποδηλάτες, ξεναγήσεις και κατάρτιση από τις 11 έως τις 17 Μαΐου.

Για περισσότερες πληροφορίες (στην αγγλική γλώσσα): 
www.velo-city2009.com/ ,
http://ec.europa.eu/transport/urban/urban_mobility/urban_mobility_en.htm και
http://www.dringdring.be/index_fr.php3   (στα γαλλικά) 

(Πηγή: europa.eu)

13 Μαΐου 2009