ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ

lac de roselend - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

lac de roselend - Σόλων ΜΚΟO διακεκριμένος οικονομολόγος Παβάν Σουκντέφ, επικεφαλής του Προγράμματος ΤΕΕB (Εconomics of Ecosystems and Biodiversity) παρουσίασε τη μέχρι διαμορφωθείσα σχέση της παγκόσμιας οικονομίας και προστασίας των οικοσυστημάτων. Η παρουσίαση έγινε στο Συνέδριο «Προστασία της Βιοποικιλότητας – Πέρα από το 2010» που διοργανώθηκε στην Αθήνα στις 27 και 28 Απριλίου 2009.

Πέραν της ανυπολόγιστης οικολογικής καταστροφής το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι εάν η σχέση επιχειρήσεων-περιβάλλοντος παραμείνει στα σημερινά επίπεδα (“business as usual”), οι οικονομικές απώλειες που θα προέρχονται από την κακή διαχείριση των τομέων της βιοποικιλότητας και διαχείρισης των οικοσυστημάτων, θα ανέλθουν στο 7% του παγκόσμιου Α.Ε.Π. έως το 2050

       Οι απώλειες αυτές θα είναι δραματικές για τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς εκτιμάται ότι το επονομαζόμενο «ΑΕΠ των φτωχών» θα επηρεαστεί σε τεράστιο ποσοστό, ύψους άνω του 50%.

       Ο κ. Σουκντέφ αναφέρει ως ιδιαίτερα σπουδαίο παράδειγμα λόγω του πληθυσμού της την Ινδία, στην οποία υπολογίζεται ότι 480 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται άμεσα από μικρές καλλιέργειες, μικρές κτηνοτροφικές μονάδες και μικρές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης των δασών.  Σύμφωνα με το Πρόγραμμα GIST, τα εκατοντάδες εκατομμύρια Ινδών που απασχολούνται σε μικρές μονάδες θα υποστούν αρνητικές επιρροές στο εισόδημά τους σε ποσοστό που θα φτάνει το 57%.  

       Ένα απτό παράδειγμα της περιβαλλοντικής-οικονομικής καταστροφής που συντελείται αποτελεί η εκμετάλλευση των θαλασσών. Η υπεραλιεία αποτελεί έναν τομέα στον οποίο η καταστροφή τόσο σε επίπεδο οικοσυστημάτων, όσο και στην σχέση βιοποικιλότητας-φτώχειας φαίνεται να είναι πολύ κοντά.

        Η υπεραλιεία θα έχει τρομακτική επίδραση εκτός φυσικά από την καταστροφή των θαλασσών και στο εισόδημα των φτωχών. 
        Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι εξαρτώνται διατροφικά από την αλιεία, η οποία σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες αποτελεί τη μοναδική πρόσβαση σε ζωικές πρωτεΐνες.

        Επιπλέον το 50% των θαλάσσιων οικοσυστημάτων έχει ήδη φτάσει σε σημείο κορεσμού λόγω της υπερεκμετάλλευσης και άλλο ένα 25% θεωρείται ότι βρίσκεται σε οριακό σημείο. Στον οικονομικό τομέα τα παραπάνω δεδομένα οδηγούν στην εκτίμηση ότι σύντομα θα βρεθούν σε κίνδυνο 27 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ αναμένεται να υπάρξουν απώλειες ύψους 80 έως και 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον τομέα.  

        Το «οικολογικό αποτύπωμα» του ανθρώπου έχει ήδη υπερβεί τις δυνατότητες του πλανήτη Γη, έχοντας διπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια. Προκειμένου να τεθούν ρεαλιστικοί και εφικτοί στόχοι για την προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, είναι αναγκαίο να υπάρξει προηγουμένως μια ακριβής εκτίμηση, η οποία θα αφορά:
-στην ποικιλία των ειδών της παγκόσμιας χλωρίδας και πανίδας, 
-στην σπανιότητα των ειδών, 
-στις γενετικές ποικιλομορφίες, 
-στην προσφορά του ρόλου των οικοσυστημάτων στον άνθρωπο
-στην πρωτογενή παραγωγικότητα, την ακριβή εκτίμηση δηλαδή για τις παραγωγικές δυνατότητες των ανά τον κόσμο οικοσυστημάτων.

         Στον ευρωπαϊκό χώρο είναι πια αναγκαία μετά το 2010 η εισαγωγή αυτών των εκτιμήσεων σχετικά με την προσφορά των οικοσυστημάτων, στο σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων. Οι νέοι πολιτικοί θεσμοί και φορείς θα πρέπει να είναι περισσότερο εναρμονισμένοι στη λογική της εκτίμησης των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων στην αγορά, ώστε να επιτύχει η Ευρώπη την πολυπόθητη μείωση της αρνητικής επίδρασής της στα οικοσυστήματα.  

        Τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αναγκαία όχι μόνο η εφαρμογή και υλοποίηση μακροπρόθεσμων προγραμμάτων για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας, αλλά και η σωστή λειτουργία αντίστοιχων μηχανισμών επίβλεψης τους.  

Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα 
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2008-05/haog-teo052908.php

Διαβάστε επίσης: 

Πετρ Ροτ, ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

-Συνέντευξη του περιβαλλοντολόγου Πετρ Ροτ στην ΜΚΟ Σόλων

Πωλ Κλέμεντς-Χαντ, ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ “ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ” Η ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

11 Μαΐου 2009 

Άρης Καπαράκης,
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων