
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Την Άνοιξη και στις αρχές του Καλοκαιριού είναι πολύ πιθανό να βρούμε νεοσσούς που φαίνονται εγκαταλελειμμένοι και να θελήσουμε να τους βοηθήσουμε. Προσοχή, όμως!
Δεν χρειάζονται όλα τα μωρά τη βοήθειά μας! Συχνά οι γονείς είναι κάπου γύρω και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε το μωρό κάπου ψηλά και να το αφήσουμε ήσυχο.
Για τις περιπτώσεις που θα χρειαστεί να παρέμβουμε, οι παρακάτω πληροφορίες είναι χρήσιμες, μέχρι να επικοινωνήσουμε με ένα Κέντρο Περίθαλψης.
Οι σωστές οδηγίες σώζουν ζωές! Και δεν ξεχνάμε: ο σκοπός είναι πάντα να ξαναγυρίσει το άγριο πλάσμα στο φυσικό του χώρο, να επανενταχθεί δηλαδή στην άγρια φύση. Αν κρατήσουμε το ζωάκι περισσότερο από όσο χρειάζεται, η επανένταξή του θα καταστεί αδύνατη και στις περισσότερες περιπτώσεις θα έχει κακό τέλος. Σε κάθε περίπτωση, η επικοινωνία με την ΑΝΙΜΑ είναι σημαντική. Αν βρούμε ένα νεοσσό Αν έχουμε βρει ένα τέτοιο μωρό επιλέγουμε ένα αρκετά ψηλό σημείο σε κτίριο ή δένδρο, και να το τοποθετούμε σε μια φυσική ή τεχνητή φωλιά (τρύπα στο δέντρο ή στον τοίχο ή κουτί με τρύπα ή καλάθι).Μετά παρακολουθούμε το σούρουπο αν επισκέπτονται το μωρό οι γονείς του. Τις περισσότερες φορές αυτή η μέθοδος πετυχαίνει. Φυσικά προϋποτίθεται ότι θέλουμε να ασχοληθούμε. Χελιδόνια – Σταχτάρες Τα χελιδονάκια παρουσιάζουν πρόβλημα στην επανένταξη γιατί είναι πιο εξαρτημένα από τους γονείς απ’ ό,τι οι σταχτάρες. Όταν φτάσουν σε ένα ικανοποιητικό μέγεθος και διαπιστωθεί ότι πετούν, πρέπει να βρεθεί μια περιοχή με χελιδόνια του ίδιου είδους και να ελευθερωθεί το πουλάκι στη φάση που τα μωρά των φωλιών έχουν αρχίσει τα πρώτα πετάγματα και διδάσκονται από τους γονείς να κυνηγούν. Έτσι έχουν κάποιες πιθανότητες να μιμηθούν κι αυτά τα άλλα άτομα του είδους τους. Σπουργίτια και λοιπά σποροφάγα Όταν το μέγεθος και το σχήμα τους φτάσει να είναι παρόμοιο με των ενηλίκων, τα απελευθερώνουμε σε μέρος που μαζεύονται πολλά σπουργίτια, κατά προτίμησιν μακριά από γάτες… Κοτσυφάκια Δεκαοχτουράκια – περιστεράκια Εντομοφάγα (παπαδίτσες, τσαλαπετεινάκια κλπ) Καρακαξάκια-κουρουνάκια-κισσάκια Συχνότητα ταϊσμάτων Όταν οι νεοσσοί έχουν κλειστά μάτια: κάθε 10 λεπτά της ώρας. Όταν ανοίγουν τα μάτια και στηρίζονται στους ταρσούς: κάθε 20 λεπτά. Όταν σηκώνονται όρθια: κάθε 30-45 λεπτά. Όταν αρχίζουν και πηδούν γύρω από τη «φωλιά»: κάθε 1.30-2 ώρες. Θερμοκρασία: σημαντικό! Πολύ σημαντικό είναι να κρατάμε σταθερή τη θερμοκρασία στη “φωλιά” των μικρών. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 25-30 βαθμοί Κελσίου. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με ένα πορτατίφ και ένα θερμόμετρο εξωτερικού χώρου, για να αποφύγουμε την υπερθέρμανση. Φωλιά (Πηγή: Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής Anima) |
20 Απριλίου 2009 |