ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΦΙΛΟΖΩΪΑ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΕΝΑ ΝΕΟΣΣΟ

spourgitaki - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print
spourgitaki - Σόλων ΜΚΟ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Την Άνοιξη και στις αρχές του Καλοκαιριού είναι πολύ πιθανό να βρούμε νεοσσούς που φαίνονται εγκαταλελειμμένοι και να θελήσουμε να τους βοηθήσουμε. Προσοχή, όμως! 
Δεν χρειάζονται όλα τα μωρά τη βοήθειά μας! Συχνά οι γονείς είναι κάπου γύρω και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε το μωρό κάπου ψηλά και να το αφήσουμε ήσυχο. 
Για τις περιπτώσεις που θα χρειαστεί να παρέμβουμε, οι παρακάτω πληροφορίες είναι χρήσιμες, μέχρι να επικοινωνήσουμε με ένα Κέντρο Περίθαλψης.

Οι σωστές οδηγίες σώζουν ζωές! 
Και δεν ξεχνάμε: ο σκοπός είναι πάντα να ξαναγυρίσει το άγριο πλάσμα στο φυσικό του χώρο, να επανενταχθεί δηλαδή στην άγρια φύση. Αν κρατήσουμε το ζωάκι περισσότερο από όσο χρειάζεται, η επανένταξή του θα καταστεί αδύνατη και στις περισσότερες περιπτώσεις θα έχει κακό τέλος. 
Σε κάθε περίπτωση, η επικοινωνία με την ΑΝΙΜΑ είναι σημαντική.

Αν βρούμε ένα νεοσσό 
Οδηγίες για αυτούς που βρίσκουν νεοσσούς αρπακτικά 
Αν πρόκειται για νεοσσούς νυκτοβίων (κουκουβάγιες κλπ) πρέπει να εξαντλείται η περίπτωση να βρεθούν οι γονείς τους. Αυτό πρέπει να γίνεται διότι, συνήθως, δεν πρόκειται για εγκαταλελειμμένα μωρά αλλά απλώς για «άτακτα» που απομακρύνονται πρόωρα από τη φωλιά. Τις περισσότερες φορές οι γονείς είναι κάπου γύρω.

Αν έχουμε βρει ένα τέτοιο μωρό επιλέγουμε ένα αρκετά ψηλό σημείο σε κτίριο ή δένδρο, και να το τοποθετούμε σε μια φυσική ή τεχνητή φωλιά (τρύπα στο δέντρο ή στον τοίχο ή κουτί με τρύπα ή καλάθι).Μετά παρακολουθούμε το σούρουπο αν επισκέπτονται το μωρό οι γονείς του. Τις περισσότερες φορές αυτή η μέθοδος πετυχαίνει. Φυσικά προϋποτίθεται ότι θέλουμε να ασχοληθούμε. 
Γενικά όλοι οι νεοσσοί αρπακτικών πρέπει να ταΐζονται μόνο με ωμό κοτόπουλο κι όχι με κιμά ή άλλο κόκκινο κρέας. Μετά από μια – δυο μέρες χρειάζονται υποχρεωτικά συμπληρώματα (ασβέστιο κλπ.) αλλιώς καταρρέει ο σκελετός τους, γι αυτό και απευθυνόμαστε σε ένα Κέντρο Περίθαλψης. Είναι κι ο μόνο τρόπος να έχει το πουλί πιθανότητες επανένταξης.

Χελιδόνια – Σταχτάρες 
Η τροφή επιλογής είναι ξηρά τροφή αναπτύξεως για γατάκια, η οποία πρέπει να βραχεί λίγη ώρα για να μαλακώσει. Εναλλακτικά μπορούμε να τα ταΐζουμε μερικές φορές με ασπράδι βρασμένου αυγού. Οι σταχτάρες (πετροχελίδονα) είναι σχετικά εύκολες στην ανατροφή και μπορεί ένας ιδιώτης να ανταπεξέλθει στη διαδικασία, εφόσον φυσικά το θέλει. Είναι απαραίτητο να μη χαλάσουν τα φτερά τους και να μη λερώνονται, οπότε πρέπει να κρατούνται σε χαρτόκουτο με συνεχώς καθαρό υπόστρωμα (χαρτί κουζίνας, πετσέτα κλπ. ) . Όταν οι φτερούγες σε κλειστή στάση ξεπερνούν τουλάχιστον κατά ένα εκατοστό την ουρά, το πουλί μπορεί να απελευθερωθεί. Για την απελευθέρωση διαλέγουμε έναν ανοιχτό χώρο χωρίς καλώδια ΔΕΗ και μακριά από αυτοκινητόδρομο και πετάμε το πουλάκι με δύναμη στον αέρα. Προσοχή: Σε περίπτωση που κατά την ανατροφή αντιληφθούμε ότι σταματάει να τρώει με όρεξη και έχει κάποια σάλια στο στόμα πρέπει να επικοινωνήσουμε επειγόντως με την ΑΝΙΜΑ.

Τα χελιδονάκια παρουσιάζουν πρόβλημα στην επανένταξη γιατί είναι πιο εξαρτημένα από τους γονείς απ’ ό,τι οι σταχτάρες. Όταν φτάσουν σε ένα ικανοποιητικό μέγεθος και διαπιστωθεί ότι πετούν, πρέπει να βρεθεί μια περιοχή με χελιδόνια του ίδιου είδους και να ελευθερωθεί το πουλάκι στη φάση που τα μωρά των φωλιών έχουν αρχίσει τα πρώτα πετάγματα και διδάσκονται από τους γονείς να κυνηγούν. Έτσι έχουν κάποιες πιθανότητες να μιμηθούν κι αυτά τα άλλα άτομα του είδους τους.

Σπουργίτια και λοιπά σποροφάγα 
Αυτά είναι τα πιο δύσκολα στο μεγάλωμα και συχνά πεθαίνουν αιφνίδια χωρίς προφανή λόγο.. Στο εμπόριο κυκλοφορούν, στα μεγάλα pet shop, σκευάσματα σε μορφή σκόνης που γίνονται κρέμα και με αυτά μπορεί κανείς να ταΐσει το πουλάκι χρησιμοποιώντας σύριγγα. Το καλύτερο είναι να βρεθεί το σκεύασμα για ανατροφή σποροφάγων (καναρίνια κλπ.) αλλά συνήθως διατίθεται ένα αντίστοιχο για μωρά παπαγάλους (Exact κλπ). Εναλλακτική τροφή το ασπράδι αυγού. Αποφεύγουμε την ξηρά τροφή για γάτες αν και εναλλακτικά μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε, επειδή είναι μεγάλης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.

Όταν το μέγεθος και το σχήμα τους φτάσει να είναι παρόμοιο με των ενηλίκων, τα απελευθερώνουμε σε μέρος που μαζεύονται πολλά σπουργίτια, κατά προτίμησιν μακριά από γάτες…

Κοτσυφάκια 
Παρουσιάζουν σημαντική θνησιμότητα. Μερικά μεγαλώνουν μια χαρά και άλλα ξαφνικά πεθαίνουν. Ταΐζονται εναλλάξ με ξηρά τροφή αναπτύξεως για γατάκια, αυγό και exact. Όταν το μέγεθος και το σχήμα τους φτάσει να είναι παρόμοιο με των ενηλίκων, τα απελευθερώνουμε κοντά σε θάμνους.

Δεκαοχτουράκια – περιστεράκια 
Μεγαλώνουν μια χαρά με exact. Πρέπει να γεμίζει 3-4 φορές τη μέρα ο πρόλοβός τους με κρέμα.

Εντομοφάγα (παπαδίτσες, τσαλαπετεινάκια κλπ) 
Γενικώς όλα τα εντομοφάγα μωρά ταΐζονται με ξηρά τροφή αναπτύξεως, με την οποία μπορεί να ταϊστούν στην ανάγκη και μωρά αρπακτικά ή μωρά ερωδιοί. 
Αυτές οι κατηγορίες νεοσσών καλό είναι να αποστέλλονται σε Κέντρο Περίθαλψης, γιατί η επανένταξή τους είναι δύσκολη.

Καρακαξάκια-κουρουνάκια-κισσάκια 
Ξηρά τροφή αναπτύξεως αλλά και κονσέρβας για γατάκια-σκυλάκια, αυγά κλπ.

Συχνότητα ταϊσμάτων

Όταν οι νεοσσοί έχουν κλειστά μάτια: κάθε 10 λεπτά της ώρας.

Όταν ανοίγουν τα μάτια και στηρίζονται στους ταρσούς: κάθε 20 λεπτά.

Όταν σηκώνονται όρθια: κάθε 30-45 λεπτά.

Όταν αρχίζουν και πηδούν γύρω από τη «φωλιά»: κάθε 1.30-2 ώρες.

Θερμοκρασία: σημαντικό!

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάμε σταθερή τη θερμοκρασία στη “φωλιά” των μικρών. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 25-30 βαθμοί Κελσίου. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με ένα πορτατίφ και ένα θερμόμετρο εξωτερικού χώρου, για να αποφύγουμε την υπερθέρμανση. 

Φωλιά 
Αποφεύγουμε κλουβιά, γιατί εύκολα καταστρέφονται τα φτερά, προτιμούμε χαρτόκουτα και καλάθια, με απορροφητικό υπόστρωμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνα ή συνδυαστικά άμμο για γάτες, εφημερίδες, χαρτί κουζίνας και ξερά χορταράκια (βολεύουν αυτά που πωλούνται για τα κουνελάκια-pet). 

(Πηγή: Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής Anima)

20 Απριλίου 2009

Σχετικά άρθρα