ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο “ΑΚΗΡΥΧΤΟΣ” ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

- Σόλων ΜΚΟΟ «ακήρυχτος» πόλεμος μεταξύ αναπτυσσόμενων χωρών και Δύσης ενόψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης συνεχίζεται, στο παρασκήνιο της διεθνούς οικονομικής κρίσης και των διαρκώς προβεβλημένων από τα παγκόσμια ΜΜΕ «περιβαλλοντικών πολιτικών» των μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου.

        Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται πλέον η -προτεινόμενη από πολλούς οικονομικούς και κυβερνητικούς παράγοντες της Δύσης- επιβολή δασμών  στα προϊόντα που εισάγονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η απειλή ενός εμπορικού πολέμου όμως, μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών και της Δύσης με πρόσχημα την αύξηση των ρύπων από τις πρώτες, θα είναι «καταστροφική» για τη Δύση σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου της Ολλανδίας Φρανκ Χέεμσκερκ.

         Οι οικονομίες των ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών «δεν θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν την Κίνα και τις αναπτυσσόμενες χώρες» καθώς σύμφωνα με τον κ. Χέεμσκερκ «η επιβολή εμπορικών περιορισμών σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως για παράδειγμα η Κίνα, λόγω του ότι δεν δρουν αρκετά για να μειώσουν τους ρύπους, θα τις οδηγήσει στην λήψη αντιμέτρων τα οποία θα μπλοκάρουν το εμπόριο και τις επενδύσεις μας».

         Η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιαπωνίας και κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών να θέσουν στην Κίνα και τις υπόλοιπες μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία, δεσμευτικούς όρους στο κείμενο που θα προκύψει τελικά στην Κοπεγχάγη τον Οκτώβριο, φαίνεται να κρύβει πίσω του την οικονομική κρίση και την ολοένα αυξανόμενη σπουδαιότητα των κινεζικών εξαγωγών προς τις αγορές της Δύσης με την ανάλογη βέβαια διείσδυση του Πεκίνου στις δυτικές οικονομίες.

         Η επιβολή κυρώσεων ή αυστηρότερων όρων μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τα προϊόντα των αναπτυσσόμενων χωρών θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια κατά τον Ολλανδό υπουργό Εμπορίου «σε έναν εμπορικό πόλεμο, τον οποίο δεν πρέπει να ξεκινήσουμε». 

         Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών Στίφεν Τσου έκανε λόγο για την επιβολή συγκεκριμένου δασμού στα προϊόντα που εισάγονται από χώρες οι οποίες δεν πράττουν τα απαραίτητα για τη μείωση των ρύπων. Το μήνυμα είχε σαφέστατο αποδέκτη το Πεκίνο, το οποίο μίλησε για «κρατικό προστατευτισμό» από πλευράς Ουάσινγκτον…

         Πριν από μερικές εβδομάδες άλλωστε ο Λι Γκάο, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Κίνας, είχε προειδοποιήσει ευθέως τις ΗΠΑ για την κήρυξη «εμπορικού πολέμου»  σε περίπτωση που επιβληθούν δασμοί η άλλοι περιοριστικοί όροι στα κινέζικα προϊόντα, με πρόσχημα τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

         Η Κίνα από την πλευρά της, έχει ως στόχο να μην δεσμευτεί στην Κοπεγχάγη, προσπαθώντας να αποποιηθεί των περιβαλλοντικών ευθυνών που προκύπτουν για τα προς εξαγωγή προϊόντα που παράγει. Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και η Ινδία καθώς και πολλές άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες επιπλέον ισχυρίζονται ότι οι δυτικές οικονομίες θα πρέπει να επωμισθούν ευθύνες πολλών δεκαετιών για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

         Επιπλέον σύμφωνα με τον κ. Χέεμσκερκ, μια επιβολή κυρώσεων ή ειδικών δασμών ειδικά για τα κινέζικα προϊόντα, δεν πρόκειται να φέρει και τα επιθυμητά περιβαλλοντικά αποτελέσματα καθώς οι πλέον ζημιογόνες για το περιβάλλον κινεζικές εταιρίες δραστηριοποιούνται στην εσωτερική αγορά και δεν εξάγουν προϊόντα.

          Το Πεκίνο δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της βιομηχανικής ανάπτυξης, δεδομένο που δυσκολεύει ιδιαίτερα τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες της κυβέρνησης Ομπάμα στις ΗΠΑ: σημαντικός αριθμός Γερουσιαστών έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα υποστηρίξει τα κυβερνητικά σχέδια για το περιβάλλον και μία δεσμευτική συμφωνία στην Κοπεγχάγη, στην περίπτωση που η Συμφωνία αυτή δε δεσμεύει επαρκώς τις αναπτυσσόμενες χώρες και ιδίως την Κίνα. 
          Υπολογίζεται άλλωστε ότι τουλάχιστον δεκαπέντε Πολιτείες στις ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να συμπράξουν στα «πράσινα» σχέδια των Δημοκρατικών, δεσμευμένες από συμφέροντα εταιριών πυρηνικής ενέργειας και εργοστασίων λιθάνθρακα. Έτσι, μέσω Κίνας, εκφράζονται τώρα αμφιβολίες για το αν οι ΗΠΑ μπορέσουν να φτάσουν τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη με ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων το οποίο θα έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο.

(Αναφορές: Reuters, The Guardian)


26 Μαρτίου 

Άρης Καπαράκης 
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων

Σχετικά άρθρα