1

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ, ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

 Το 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό ολοκλήρωσε τις εργασίες του στην Κωνσταντινούπολη, την ημέρα που συνέπιπτε με την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (22 Μαρτίου) με μια γενικόλογη διακήρυξη, μετά από εφτά ημέρες εργασιών στις οποίες επικράτησαν οι διαφωνίες μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών και οι επικρίσεις από μεγάλη μερίδα περιβαλλοντολόγων και επιστημόνων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το φόρουμ ήταν μια «εμποροπανήγυρη» ιδιωτικών εταιριών και κυβερνήσεων.

       Το Φόρουμ, που διοργανώθηκε από τον ιδιωτικό (γαλλικό) οργανισμό Παγκόσμιο Συμβούλιο για το Νερό, του οποίου τα πλέον εξέχοντα μέλη αποτελούν ιδιωτικές εταιρίες ύδρευσης και κατασκευαστικές εταιρίες, υιοθέτησε μια διακήρυξη για το τέλος των εργασιών του, η οποία μοιάζει περισσότερο με μία λίστα ευχολογίων, αφού δεν προβλέπει –όπως αναμενόταν άλλωστε- δεσμευτικές αποφάσεις για τα κράτη του πλανήτη.
         Η διακήρυξη αφού τονίζει τα διογκωμένα και χωρίς προηγούμενο προβλήματα που έχουν προκύψει για την ανθρωπότητα από την κακή διαχείριση του νερού, προχωρά σε μια σειρά μη δεσμευτικών προτάσεων για μεγαλύτερη συνεργασία προς επίλυση των διενέξεων ελέγχου και διαχείρισης των υδάτινων πόρων, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και για την καλύτερη αντιμετώπιση των φαινομένων λειψυδρίας ανά τον πλανήτη.

           Κατά την διάρκεια των εργασιών είκοσι χώρες πρότειναν να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο της διακήρυξης η θέση ότι η πρόσβαση των πληθυσμών σε παγκόσμιο νερό αποτελεί «βασικό ανθρώπινο δικαίωμα» και όχι «βασική ανθρώπινη ανάγκη» όπως θεωρείται μέχρι σήμερα και όπως παρέμεινε τελικά στο κείμενο.

        Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία και η Αίγυπτος μπλόκαραν τη σχετική προσπάθεια.Στο άλλο μπλοκ βρέθηκαν η Βενεζουέλα, η Ισπανία, το Μπαγκλαντές και η Νότια Αφρική. Στις εργασίες του Φόρουμ πολλές αντιπροσωπείες τόνισαν την ανάγκη να μετατραπεί η πρόσβαση σε καθαρό νερό σε νομικό δικαίωμα, όπως έχει ήδη γίνει στα νέα ή αναθεωρημένα Συντάγματα πολλών κρατών της Λατινικής Αμερικής.

         Εν τω μεταξύ, περιβαλλοντολόγοι και επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο χαρακτήρισαν το 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ «εμπορικό πανηγύρι» υπό την σημαία των Ηνωμένων Εθνών και «όχημα για την ιδιωτικοποίηση» των υδάτινων πόρων ανά τον κόσμο, από εταιρίες με τη βοήθεια κυβερνήσεων. Τα ιδιωτικά συμφέροντα και το κέρδος θα έχουν ως θύματα τους τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και τα φτωχότερα κράτη στον κόσμο, τη στιγμή που ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό

 

        Επιπλέον, δυόμισι περίπου δισεκατομμύρια στερούνται καθαρού νερού προς κάλυψη των υγειονομικών τους αναγκών. Οι αριθμοί αυτοί μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία & Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) αναμένεται να σημειώσουν αλματώδη αύξηση τις επόμενες δύο δεκαετίες.

         Από το Φόρουμ, που διεξάγεται κάθε τρία χρόνια, δεν έλειψαν οι εντάσεις και τα επεισόδια με σημαντικότερη στιγμή τη σύλληψη δύο ακτιβιστριών κατά την τελετή έναρξης του Φόρουμ. Πολλοί κατηγόρησαν και τις τουρκικές αρχές για επίδειξη υπερβολικής σκληρότητας εναντίον ακτιβιστών που παραβρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.  

        Ο Πέτερ Μπόσχαρντ, διευθυντής της οργάνωσης International Rivers δήλωσε ότι «το Φόρουμ ήταν μια εμπορική υπόθεση προς εξυπηρέτηση συμφερόντων των εταιριών, χωρίς να υπάρχει χώρος για δημοκρατική, ανοιχτή συζήτηση, όπως προσποιούταν το Παγκόσμιο Συμβούλιο για το Νερό. Ακούσαμε μόνο μεγάλες εταιρίες να απευθύνουν εκκλήσεις για την κατασκευή κι άλλων μεγάλων φραγμάτων, ισχυριζόμενες ότι αυτά θα “σώσουν τους φτωχούς”. Τους φτωχούς οι οποίοι σε αυτό το Φόρουμ δεν είχαν φωνή». 

(Πηγές: AFP, International Rivers)


23 Μαρτίου 2009
 

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων