1

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ;

 Επεισοδιακή ήταν η έναρξη του 5ου Παγκοσμίου Φόρουμ για το Νερό που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη
        Οι αρχές ασφαλείας του Συνεδρίου απομάκρυναν δια της βίας από την αίθουσα στην οποία διεξάγονταν η τελετή έναρξης του Φόρουμ δύο ακτιβίστριες που εξέφρασαν τις διαμαρτυρίες τους για τις αποφάσεις των πολιτικών και περιβαλλοντικών συμμετεχόντων στο Φόρουμ. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Food & Watch μάλιστα οι δύο ακτιβίστριες θα απελαθούν.

        Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν η διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Ποταμών της Νότιας Ασίας Αν Κάθριν Σνάιντερ και η περιβαλλοντική ακτιβίστρια Παγιάλ Παρέκ ανάρτησαν εντός της αίθουσας ένα πανό το οποίο έγραφε «Όχι στα επικίνδυνα φράγματα». Αμφότερες άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα. Η αστυνομία συνέλαβε τις δύο γυναίκες, την ίδια ώρα που ειδικές δυνάμεις ασφαλείας της αστυνομίας απώθησαν διαδηλωτές έξω από το σημείο όπου διεξαγόταν η τελετή έναρξης, οι οποίοι πραγματοποιούσαν ειρηνική πορεία με κεντρικό σύνθημα «Νερό για τη ζωή, όχι για το κέρδος».

        Οι πράξεις αυτές αποτελούν μέρος μιας συνολικότερης δράσης διαμαρτυρίας απέναντι στο ευρέως προβεβλημένο 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό

        Σειρά περιβαλλοντικών και άλλων οργανισμών θεωρούν ότι οι ηγεσίες των χωρών που θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο προωθούν την πολιτική κατασκευής των φραγμάτων επιφέροντας ανυπολόγιστη περιβαλλοντική και κοινωνική καταστροφή σε διάφορες περιοχές ανά τον πλανήτη.             

        Το ζήτημα προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, δεδομένου ότι το Φόρουμ διεξάγεται στην Τουρκία, η οποία έχει ιδιαίτερα «αμαρτωλό» παρελθόν στο ζήτημα κατασκευής φραγμάτων. Στο επίκεντρο των διαμαρτυριών των Τούρκων περιβαλλοντολόγων στο Φόρουμ βρίσκεται η κατασκευή του φράγματος Ιλισού στην νοτιοανατολική Τουρκία, η οποία θεωρείται το πλέον εύγλωττο παράδειγμα διαχείρισης νερού με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος. 

         Η διαχείριση του νερού ως πηγής ζωής και όχι ως πηγή κέρδους έχει συσπειρώσει πάρα πολλές οργανώσεις και οργανισμούς της Τουρκίας και άλλων χωρών στην διεξαγωγή του Εναλλακτικού Φόρουμ για το Νερό που διεξάγεται από τις 20 έως και τις 22 Μαρτίου στο Πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης, με κεντρικό σύνθημα «Μια άλλη διαχείριση του νερού είναι δυνατή».

         Στο επίσημο Φόρουμ αντιπαρατίθεται και το People’Water Forum, το οποίο εκτός του παράλληλου αντί-φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί όλες τις καμπάνιες για την ορθολογικότερη και περιβαλλοντικά φιλικότερη χρήση του νερού ανά τον πλανήτη, επ’ ευκαιρίας της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό στις 22 Μαρτίου.

         Εκτός των σχεδιαζόμενων έργων, αμφότερα τα δύο εναλλακτικά φόρουμ θα εστιάσουν στις προσπάθειες ιδιωτικών εταιριών και κυβερνήσεων για ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων, τους αγώνες που έχουν γίνει και επιτύχει εναντίον των προσπαθειών αυτών, όπως για παράδειγμα στη Λατινική Αμερική, στην αλόγιστη κατασκευή φραγμάτων και άλλων έργων τα οποία στο όνομα του κέρδους δεν υπολογίζουν τις περιβαλλοντικές συνέπειες, αλλά και με γενικότερα θέματα, όπως ο τρόπος και το κόστος διανομής του νερού παγκοσμίως.

           Το 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό οργανώνεται από τον ιδιωτικό οργανισμό «Παγκόσμιο Συμβούλιο για το Νερό» του οποίου πλέον εξέχοντα μέλη αποτελούν μεγάλες εταιρίες ύδρευσης και νερού, όπως και κατασκευαστικές που ασχολούνται με την κατασκευή φραγμάτων.
         Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η έκκληση για «αύξηση των δαπανών» σχετικά με το νερό, θα «κλείνει το μάτι» στις εταιρίες κατασκευής φραγμάτων και αρδευτικών έργων. 

(ΠηγέςAlternative Water Forum, People’s Water Forum, Food & Water Watch)

19 Μαρτίου 2009
Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων