ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

la nefos - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

la nefos - Σόλων ΜΚΟΟι χώρες καταναλωτές και όχι οι χώρες παραγωγοί των προς εξαγωγή αγαθών θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, διαμηνύει η Κίνα προς τον δυτικό κόσμο ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής για το περιβάλλον τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.

Η διαμάχη μεταξύ του Πεκίνου και των ανεπτυγμένων χωρών της Δύσης μοιάζει με ένα ατελείωτο γαϊτανάκι, όσον αφορά τις ευθύνες για την έκλυση ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Οι ευρωπαϊκές και κυρίως η αμερικανική κυβέρνηση δεν σταματούν να επιρρίπτουν ευθύνες στην Κίνα για την αύξηση των εκπομπών, ιδίως μετά τα στοιχεία των τελευταίων ετών, που έφεραν τον ασιατικό γίγαντα στην πρώτη θέση εκλύσεων ρύπων παγκοσμίως.

          Έτσι η Δύση βγήκε από την πολύ δύσκολη θέση του πρώτου μολυντή παγκοσμίως, κατηγορώντας ως τέτοιον  το Πεκίνο, το οποίο όμως άρχισε να τηρεί αμυντική στάση.
          Στα πλαίσια αυτής της στάσης η κυβέρνηση της Κίνας αξιώνει τώρα από τις χώρες καταναλωτές και εισαγωγείς των προϊόντων της να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις εκπομπές ρύπων που προέρχονται από τις βιομηχανίες παραγωγής των προϊόντων αυτών. Εν ολίγοις, το Πεκίνο ζητά από τις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες να αναλάβουν την ευθύνη για τη μόλυνση που προκαλούν τα κινέζικα προϊόντα που εισάγουν.

          Η διένεξη αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είναι δεδομένο ότι προκαλεί πολύ σημαντικούς τριγμούς στις σχέσεις Δύσης – Κίνας και ιδίως στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας ενόψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης. Είναι δεδομένο ότι εάν το Πεκίνο δε δεσμευτεί στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου από μια σειρά όρων για τη μείωση των ρύπων, η Σύνοδος θα πρέπει να θεωρείται αποτυχημένη. 

          dienexi kinas disis copy - Σόλων ΜΚΟΓια να γίνει αντιληπτή η σημασία της διένεξης με την Κίνα, είναι αρκετό να αναφερθεί ότι στην προηγούμενη αντίστοιχης παγκόσμιας σπουδαιότητας Σύνοδο, στην οποία και υπεγράφη το Πρωτόκολλο του Κιότο, μία από τις μεγαλύτερες δικαιολογίες της κυβέρνησης Μπους ώστε να μην υπογράψει την δεσμευτική συμφωνία-Πρωτόκολλο, ήταν η απουσία δεσμευτικών όρων για αναπτυσσόμενα έθνη όπως η Κίνα. 

 

           Το Πεκίνο υπολογίζει ότι ποσοστό μεταξύ 15 έως και 25% των ρύπων για τους οποίους ευθύνεται, προέρχονται από την παραγωγή αγαθών προς εξαγωγή. Το Πανεπιστήμιο του Όσλο έχει υπολογίσει την ευθύνη της Δύσης για τους κινέζικους ρύπους σε 9% περίπου για τις ΗΠΑ και 6% για την Ευρώπη. 
 
        Ο Λι Γκάο, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Κίνας δήλωσε ξεκάθαρα στην Ουάσινγκτον ότι «οι χώρες οι οποίες καταναλώνουν τα αγαθά θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί». Ο κ. Λι επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας στην συνάντηση που είχε με Αμερικανική επιτροπή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε επίσης, ότι μια πιθανή επιβολή δασμών στα κινέζικα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ θα ισοδυναμούσε με «καταστροφή» ή ακόμη και την κήρυξη ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.  

        Σύμφωνα με τους Κινέζους αξιωματούχους, οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο στην αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς έχουν μεγαλύτερη ιστορική ευθύνη για τις εκπομπές του άνθρακα που εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα τους δύο τελευταίους αιώνες. Η στάση του Πεκίνου μπορεί να θεωρείται απαράδεκτη από πλευράς ΗΠΑ, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ιαπωνίας, αλλά φαίνεται να βρίσκει αρκετούς συμμάχους στον αναπτυσσόμενο κόσμο στην Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

         Την ίδια στιγμή δεν είναι λίγοι οι περιβαλλοντολόγοι στην Ευρώπη, που επιρρίπτουν ευθύνες στην Δύση, αναφέροντας πως η ίδια δεν κάνει τίποτα για μείωση των ρύπων μειώνοντας ή διακόπτοντας την παραγωγή αγαθών τα οποία πια εισάγει από την Κίνα –για να την κατηγορήσει στην συνέχεια ως τον μεγαλύτερο μολυντή στον κόσμο… 

         Aν ενστερνιστούμε την λογική του πρωτοκόλλου του Κιότο, η Βρετανία παρουσιάζει μείωση ρύπων σε ποσοστό 18% σε σχέση με το 1990. Η μείωση αυτή υπολογίζεται αν θεωρηθεί υπεύθυνη η χώρα παραγωγής του προϊόντος και όχι η χώρα κατανάλωσης –όπως δηλαδή προβλέπεται. Η πραγματικότητα όμως, αν υπολογιστούν τα προϊόντα που εισάγει, εξάγει και καταναλώνει η Βρετανία δείχνει αύξηση των ρύπων κατά 20% (πάντα με έτος βάσης το 1990). 

 

         Πολλά μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν πιθανούς δεσμευτικούς για τις ΗΠΑ όρους που θα προκύψουν από την Σύνοδο της Κοπεγχάγης, εάν αυτό δεν προβλέπει αντίστοιχες δεσμεύσεις για την Κίνα.
        Έτσι ο δρόμος για την Κοπεγχάγη μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι, καθώς ΗΠΑ και Κίνα – υπεύθυνες για το μισό σχεδόν των παγκόσμιων ρύπων – βρίσκονται στα χαρακώματα.

(ΑναφορέςGuardian, Environmental News Agency)


18 Μαρτίου

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων

 

Σχετικά άρθρα